Unutulmaz Eski Efsane Oyunlar

eski efsane oyunlar

Paylaşmayı unutmayın.

Unutulamaz Eski Efsane Oyunlar – Uzun bir dönem bağımlılık yapan, grafik kalitesi nedir bilmeyen ama milyonlarca insanı peşinden sürükleyen, hatırlayınca duygulandıran, taklit edilse bile eskisi gibi olamayan o efsane oyunlar… Bu nostaljik listede unutulmayan eski efsane oyunları ve onlar hakkında bazı bilinmedik bilgileri sizlere aktaracağız. Listede herkesin mutlaka oynadığı bir oyun vardır, biliyoruz. İşte unutulamayan eski efsane oyunlar

eski efsane oyunlar
Görsel: Behance

Unutulamaz Eski Efsane Oyunlar

1 • Age Of Empires

1997’den bu yana devam eden oyun serisi Age Of Empires’ın 1. Ve 2. Oyunlarının daima yerleri ayrıdır. Henüz internet yayılmamışken ve bilgisayar için az sayıda uzun soluklu oyun varken piyasaya sürülen Age Of Empires, o dönem bir nevi de rakipsizlikten olsa gerek, oldukça fazla kullanıcıya ulaşmış ve ciddi bir hayran kitlesine sahip olmuştu. Önce bir köy kurup, sonra asker üretip komşu şehirlerle savaşılan oyunu ABD merkezli Ensemble Studios yapmış, Microsoft dağıtımını üstlenmişti.

age of empires
Görsel: Orta Dünya

2 • Pac-Man

Gençliğimizin, çocukluğumuzun, hatta 40 yaşındaki büyüklerimizin de çocukluğunun en zevkli oyunlarından biri; Pac-Man. Dile kolay tam 30 yıllık bir tarihe sahip. Japonya merkezli Namco tarafından yapılan oyun, 1980’de piyasaya sürülmüştü. ABD’de Pac-Man adı ile satılan oyun Türkiye piyasasına Dobişko adıyla girmiş olsa da, bu ismi kimse umursamamış ve Türkiye’de de Pac-Man adı ile ünlenmiştir. Oyunun benzerleri uygulama marketlerinde de mevcut ancak Google’a Pac-Man yazıp aratırsanız hiçbir siteye girmeden direkt oyunu oynayabileceğiniz bir ekran ile karşılaşacaksınız ve fark edeceksiniz ki eski efsane oyunlar hala benzersiz.

eski efsane oyunlar pac-man
Görsel: Behance

3 • Contra

Çocukluğumuzun meşhur atari oyunu; Contra. Bu oyun da atari sektörünün açık ara hâkimi olan Japonların elinden çıkmış. Konami tarafından 1987’de geliştirilen Contra’da hem tek kişi hem iki kişi aynı anda ellerinde silahla bir haritada ilerleyebiliyor, düşmanları öldürebiliyor, engelleri aşarak seviyeleri atlayabiliyordu. Tabi günümüzde bu oyunun da yeni versiyonları üretildi ancak bunlarda eski tadı bulmak imkânsız.

contra
Görsel: Youtube

4 • Battle City – Tank 1990

İki farklı isimle bilinen Battle City de diğer efsane oyunlardan biri. Tank 1990 diye de bilinen oyun, 1985’te tıpkı Pac-Man gibi Japonya merkezli Namco tarafından geliştirilmişti. Oyunda bir tankı kontrol eden oyuncu, düşman tanklarını öldürmeye ve kendi liderini korumaya çalışır.

battle city
Görsel: Youtube

5 • Bomberman

Bir karakterin bomba kurup düşman karakterlerin bombaya yaklaşması için dua ettiği efsane oyun J. Öyle ki, bombayı kurduktan sonra kendimizi nasıl kurtaracağız derdinden çok acaba rakibi öldürebilecek miyiz diye düşünürdük ve genelde kaçamaz ve ölürdük. Oldukça eğlenceli ve sürükleyici bir oyun olan Bomberman’ı da tabi ki Japonlar yapmış. Daha sonra Konami’nin satın aldığı Hudson Soft tarafından geliştirilen Bomberman, Japonya’da 1985’te piyasaya sürülmüştü.

bomberman
Görsel: Youtube

6 • Prince Of Persia

1989’da Apple bilgisayarlar için piyasaya sürüldüğünde devrim yaratan, o dönem için mükemmel grafiklere sahip olan meşhur oyun Prince of Persia. Oyunun geliştiricisi ABD’li bir yazılımcı olan Jordan Mechner’dir. Daha sonra serinin devam oyunları da yapılmıştır ancak bunlar pek tutmamıştır.

prince of persia
Görsel: Ars Technica

7 • Mortal Kombat

ABD merkezli Midway tarafından 1992’de piyasaya sürülen efsane dövüş oyunu Mortal Kombat, daha sonra 14 farklı versiyonu geliştirilen bir oyundur. Oyun o kadar çok tutulmuştur ki, oyundan esinlenilerek iki film dahi çekilmiştir. Bir kullanıcının bilgisayara kaşı veya iki kullanıcının karşılıklı olarak oynayabildiği oyunda, oyuncular seçtikleri iki karakteri, karakterlerin özel güçlerini de kullanarak dövüştürür ve birbirlerini alt etmeye çalışır. Tekken oyununa da ilham vermiştir. O döneme yetişmiş her insanın bugün efsane oyunlar arasında gösterebileceği bir oyundur.

mortal kombat
Görsel: Slashfilm

8 • Tekken

Mortal Kombat’ın açtığı yoldan giden Tekken de tıpkı Mortal Kombat gibi çok ciddi sayıda kullanıcıya ulaşmıştır. Mortal Kombat’a göre daha fazla karakter barındıran Tekken, 1994’te piyasaya sürülmüştür. Geliştiricisi Japonya merkezli Namco’dur. Pac-Man ve Battle City’den sonra bu listedeki üçüncü Namco oyunudur.

eski efsane oyunlar tekken
Görsel: DeviantArt

9 • Winning Eleven 7 – Japon 7

Halk arasında Japon 7 olarak bilinen bir dönemin efsane futbol oyunu Winning Eleven 7, Konami tarafından 2003’te piyasaya sürülmüştür. Bu listedeki tek Play Station oyunudur. Günümüzün popüler oyunu olan Pro Evolution Soccer’ın yani PES’in atasıdır. Uzun bir süre piyasada rakipsiz olması sebebiyle ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.

japon 7
Görsel: Youtube

10 • Super Mario

İlk kez 1985’te Japonya merkezli Nintendo tarafından piyasaya sürülen Süper Mario, bugüne dek en fazla farklı versiyonu yapılan oyun unvanına sahip. Beş yıl önce yapılan açıklamaya göre Süper Mario tüm dünyada 350 milyon oyun satmıştır. Oyunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyoruz, çünkü bu oyunu her genç mutlaka en az bir kez oynamıştır. Olağanüstü düzeyde bağımlılık yapan Süper Mario, efsane oyunlar denilince daima akla gelen ilk oyundur. Benzerlerinin hala yapıldığını göz önüne alırsak, bu oyun uzun bir süre daha oynanmaya devam edecek gibi görünüyor.

eski efsane oyunlar süper mario bros
Görsel: Behance

👉🏼 Son on yılda en çok indirilen mobil oyunlar

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar