Ünlü Yazarlar ve Şairlerin Bu Yönlerini Biliyor Muydunuz?

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyaca Ünlü Yazarlar ve Şairlerin Bilinmeyen Yönleri – Yıllarca kitaplarını okuduğumuz ya da okumasak bile mutlaka ismini duyduğumuz dünyaca ünlü yazarlar… Onlara hiç farklı bir yönden bakmış mıydınız? Büyük yazarların sıra dışı hayatlar yaşadığı düşünülür. Acaba gerçekten öyle mi yoksa bizler kadar sıradan mı yaşıyorlardı? Kimileri ilginç alışkanlıklara sahipken kimilerinin önüne geçemedikleri korkuları vardı. Kimilerinin çocuklukları alışkın olmadığımız türden, kimilerinin ise eğitim hayatları. Kitapları pek çok dile çevrilip milyonlar satan o ünlü yazarların özel hayatlarına biraz daha yakından bakalım.

Ünlü Yazarlar ve Şairler – Walt Whitman

Ünlü şair Whitman eşcinseldi ve ABD Başkanı Abraham Lincoln’e deliler gibi aşıktı. Onun için şiirler yazar ve ona olan aşkını uzun uzun anlatırdı. Yazmadığı zamanlarda ise banyosunda küvetine uzanır içki içerek şarkılar söylerdi.

Mark Twain

Dünyadaki ilk stand-up gösterisini “Tom Sawyer’in Maceraları”nın yazarı Mark Twain’in yaptığını biliyor muydunuz? Evet hem de izleyenlerin arasında Kraliçe 1. Elizabeth de vardı. Kraliçenin karşısında hiç utanmadan her konuda(!) konuşma yaptı.

Agatha Christie

Polisiye romanlarının tanrıçası Agatha Christie, 1926 yılında 36 yaşında birden ortadan kayboldu. Polis, arkadaşları ve halktan insanlar her yerde onu ararken on gün sonra kendine ait olmayan bir kimlikle bir otel odasında bulundu. Ne olduğunu soranlara hiçbir şey hatırlamadığını söyledi. O on günde neler yaşandığı ise bir sır olarak kaldı.

Aleksandr Puşkin

Rus edebiyatının yapıtaşı olan Puşkin ile ilgili de çok şaşıracağınız bir bilgi var. Ülkesi sınırları dışında gittiği tek ülke Türkiye. 1829’da Osmanlı İmparatorluğu ile olan savaş için Rus ordusuyla Erzurum’a gelen Puşkin orada geçirdiği günleri “Erzurum Yolculuğu” adlı kitabında anlatmıştır.

Dostoyevski

Dostoyevski, yakın çevresinde kumara düşkünlüğü ile bilinirdi. Bu düşkünlüğü o kadar garip bir hal almıştı ki borçlarını ödeyemediği zaman parasını karısının çaldığını söylemeye başlamıştı. “Kumarbaz” adlı kitabında da bu sıkıntılı kumar günlerine yer vermiştir. Bunun dışında cinselliğe aşırı düşkünlüğü ve hırsızlık olaylarıyla da bilinirdi.

Truman Capote

“Breakfast at Tiffany’s”in ünlü yazarı Capote mantık sınırlarını aşan takıntılarla dolu bir adamdı. Yazılarını hep yatarken yazardı. Cuma günleri hiçbir işe başlamayan, iki rahibenin olduğu uçağa binmeyen, kül tablası içinde üç taneden fazla sigara söndürmeyen yazar telefon numarası rakamları toplamı uğursuz olan insanlarla da bir daha görüşmezdi.

Edgar Allen Poe

Poe’nun karanlıktan çok korkmasının geçerli bir nedeni vardı. İngiltere’de okuduğu yatılı okulda sınıfın penceresinden mezarlığı görüyordu. Cimri ve fırsatçı müdürlerinin isteği üzerine matematik derslerini dışarda mezarlıkta işlerlerdi. Hocası herkesin bir mezar taşı seçmesini ve hangi yaşta öldüğünü hesaplamalarını isterdi. Ayrıca bazen öğrencilere kürek verilip ölen bir kişi için mezar kazmalarını da isterlerdi.

Peki ya Türk Şair ve Yazarlar…

Ahmet Haşim

Haşim her zaman çok çirkin bir adam olduğunu düşünürdü. Aynaya bakamayacak derecede kendinden nefret ederdi. Dostları ne kadar tersini söylese de kimse onun fikrini değiştiremezdi. Bu yüzden gündüzleri evden çıkmaz, gün ışığının çirkinliğini öne çıkaracağını düşünürdü. Geceleri ise karanlıkta dolaşırdı. Bu rahatsızlığı çoğu kez dışa vurup şiirlerinde dile getirmiştir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar

Ünlü yazarın sayısız eldiveni vardı. Mikroplardan çok korkar hiçbir yere çıplak elle dokunmazdı. Bunu yapan insanlara da çok şaşırırdı. Ayrıca Hüseyin Rahmi örgü örmeyi de çok severdi. Bütün örgü çeşitlerini bilir ve çok güzel örerdi.

Yaşar Kemal

Tüm hayatı boyunca Türk edebiyatına katkıda bulunan Yaşar Kemal çocukluğunda hiç unutamadığı bir travma yaşamış. Van’dan göç ederlerken babasının evlerine aldığı Yusuf adında bir çocukla beraber büyümüş Kemal. Bir gün camideyken Yusuf babasını kalbinden bıçaklayarak öldürmüş. Buna yakından tanık olan usta yazar uzun bir süre bu olayın etkisinde kalarak kekeleyerek konuşmuş.

Romanlarını ve şiirlerini çok sevdiğimiz, okurken bizi bambaşka dünyalara götüren bu insanların şairane hayatları olduğunu düşünmüşüzdür hep. Oysa çoğunun mantık dışı denebilecek huyları vardı. Ama bu onların, tüm dünyada milyonlarca insan tarafından sevilen ve okunan şair ve yazarlar olmalarına engel olamadı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar