Ünlü Romanların Geçtiği Mekanlar

Paylaşmayı unutmayın.

Ünlü Romanların Geçtiği Mekanlar – Kitap okumanın en güzel yanı hayal gücünüzü geliştirmektir. Okuduğunuz metni kafanızda canlandırırsınız ve kendinizi de o ortamda hissedersiniz. Edebiyat ve şehirler arasındaki ilişkiye odaklanmak, seyahat ettiğiniz kenti farklı bir gözle algılamanızı sağlayabilir. Akışına kapıldığınız kitapların nerede geçtiğini merak etmez misiniz? İşte size birkaç örnek.

Ünlü Romanların Geçtiği Mekanlar

Paris – Fransa

Sefiller, Victor Hugo

Victor Hugo, hem “Norte Dame’ın Kamburu” hem de “Sefiller” romanları ile okuyucularını Paris sokaklarında unutulmaz yolculuklara çıkaran bir yazar. Romanda birçok atmosferin yaratılmasına imkan tanıyan mekanların başında, barok stile sahip Saint Paul Kilisesi, Balzac, Sartre gibi birçok yazarı ağırlamış olan Jardin du Luxembourg Parkı ve elbette Notre Dame Katedrali geliyor. Victor Hugo’nun evini de unutmamak lazım tabii.

@neoldu

Amsterdam – Hollanda

Düşüş, Albert Camus

1956’da, Camus’nün bir trafik kazasında ölümünden dört yıl önce yayımlanan kitap bir zamanlar Paris’te başarılı bir avukat olan ve Clamence ile bir Parisli arasında geçen konuşmayı konu alır. Sohbete ev sahipliği yapan kent ise kanalları ile ünlü Amsterdam’dır.

@momonda

Berlin – Almanya

Soğuktan Gelen Casus, John le Carré

Berlin, dramatik bir geçmişe sahip olmasından dolayı yazarlar başta olmak üzere pek çok sanatçı için son derece özel bir kent. Özellikle 1945’ten bu yana romancılar için tam anlamıyla bir ilham kaynağı olmasıyla da ünlü. Bu kenti hikâyenin sahnesi olarak kullanan çok sayıda büyük edebiyatçıya rastlamak mümkün. John le Carré’nin Soğuk Savaş döneminde geçen Soğuktan Gelen Ajan’ı ise hem türünün en iyi örneği hem de Berlin’de geçen kitapların en dikkat çekenidir.

@turna

Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali

Türkiye’de en çok satan kitaplar listesinin daimi birincisi, Sabahattin Ali’nin efsanevi romanı Kürk Mantolu Madonna’da baş karakteri Raif Efendi, hayatının kadınına Berlin’de aşık oluyor! Bu kez Berlin’in başka bir yönüne ve dönemine şahit oluyoruz. Kent aşk, sanat ve doğayla öne çıkıyor. Raif Efendi’nin penceresinden Berlin’i yaşamak için Müzeler Adası’nı, Berlin Katedrali’ni, Bergama Müzesi’ni, Tiergarten, Treptower, Volkspark Friedrichshain ve Grunewald parklarını mutlaka gezi rotasına eklemek gerekiyor.

unlu-romanlarin-gectigi-mekanlar
@pinterest

Londra – İngiltere

Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle

Londra denince akla birçok eser gelse de, edebiyat dünyasının eşsiz karakteri Sherlock Holmes’ un ünü kolay geçilecek cinsten değil! Sir Arthur Conan Doyle’un, 1887 yılında yarattığı karakter gerçekten yaşıyor gibi! Ünlü dedektifin romanlardaki konutuna ev sahipliği yapan Baker Sokağı’nda Sherlock Holmes Müzesi’ne uğrayabilir, zamanında Doyle ve Oscar Wilde’ın sohbetlerine tanıklık etmiş Londra’nın en eski oteli The Langham’ da bir şeyler yiyebilir, Sherlock’ un araştırma yapmak için sıklıkla uğradığı British Museum’ da çok güzel vakit geçirebilirsiniz.

unlu-romanlarin-gectigi-mekanlar
@bloggezinomi

Kahire – Mısır

Nil’de Ölüm, Agatha Christie

Agatha Christie’ nin Nil’de Ölüm’ ü, Mısır’a seyahat etmek isteyenlere yıllardır ilham veriyor. Çok sayıda film, TV ve radyo uyarlaması da çekilen roman Christie’ nin efsane kahramanı, Belçikalı dedektif Hercule Poirot’ nun Londra’dan Mısır’a gelişini ve Linnet Ridgeway’ i Nil Nehri üzerindeki teknesinde kimin öldürdüğünü araştırmasını konu alıyor. Muhteşem Nil boyunca ilerlerken Poirot, aynı teknede olduğu faili bulmaya çalışıyor.

@gezimanya

Cape Town – Güney Afrika

Utanç, J. M. Coetzee

2003 Nobel Ödülü’nün sahibi, Güney Afrikalı yazar John Maxwell Coetzee’ nin edebiyat dünyasına hediyesi olan Utanç, ırkçılık temasını işliyor. Cape Town’ da görülecek birçok doğal güzelliğin yanı sıra Utanç’ ta geçen dönemin izlerini ve tarihin ilginç sayfalarını keşfetmek isterseniz Bo Kaap bölgesi, Good Hope Kalesi, Deniz Müzesi ve District Six Müzesi’ ni gidilecek yerlerin arasına koyabilirsiniz.

unlu-romanlarin-gectigi-mekanlar
@edurota

Girit – Yunanistan

Zorba, Kazancakis

Çoğu insanın Anthony Quinn’in muhteşem oyunculuğu ve sirtaki dansıyla bildiği Zorba, aslında fazlasıyla aşina olduğumuz bir adayı ve kültürünü konu alıyor. Girit Adası’nda anlatıcının tanıştığı bir karakter olan Zorba, bu güzel adanın atmosferinde hayatı dolu dolu yaşamanın sırlarını okurlarla paylaşır. Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in beşinci büyük adası Girit’i bu gözle görmek isterseniz, aynı zamanda Kazancakis’ in de memleketi olan Heraklion ile turunuza başlayabilirsiniz.

unlu-romanlarin-gectigi-mekanlar
@gezbeğen

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar