Uçak Motor Spiralleri Neden Boyalıdır?

@unsplash

Paylaşmayı unutmayın.

Uçak Motor Spiralleri Neden Boyalıdır?– Sık seyahat ediyorsanız veya uçak tasarımıyla ilgileniyorsanız, uçak motorunun ortasına boyanmış bir spiral fark etmiş olabilirsiniz. Bunun ne için olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu spiral dekoratif bir uçak detayı gibi görünse de bir tasarım unsurundan daha fazlasıdır. Bu spiral, önemli bir güvenlik önlemi olarak boyanmıştır.

Uçak Motor Spiralleri Neden Boyalıdır?

Yer Ekibi uyarısı

Spiralin birincil işlevi, uçağın etrafında çalışan yer ekibini motorun çalıştığı konusunda uyarmak ve kimsenin çalışan motora çok yaklaşmamasını sağlamaktır. Çalışan bir jet motorunun yakınında çalışmak son derece tehlikelidir ve yer ekibinin çalışan bir motoru belirleyip ondan uzak durması önemlidir.

ucak-motor-spiralleri-neden-boyalidir
@unsplash

Spiral nasıl çalışıyor? Motor kapalıysa, ortadaki spirali net bir şekilde görebilirsiniz. Motor çalışırken, motorun dönüş hızına bağlı olarak neredeyse saydam beyaz bir bulanıklık veya hipnotize edici bir girdap göreceksiniz.

Uçak motorlarının açıkken ses çıkardığını biliyor olabilirsiniz. Ve şimdi, yer ekibinin çalışan bir jet motorunun kulakları sağır eden kükremesini nasıl duyamadığını merak ediyor olabilirsiniz. İlk olarak, yer ekibi işitme korumasını takar. İkinci olarak, aynı anda çalışan birkaç uçak motoru olabilir, bu nedenle hangi motorun çalıştığı ve hangisinin çalışmadığı her zaman açık değildir.

ucak-motor-spiralleri-neden-boyalidir
@unsplash

Uçak Motor Spiralleri Neden Boyalıdır?Kuşlardan Koruma

Boyalı sarmalın bir diğer nedeni de uçak motorunun kuş çarpmasını önlemesidir. Fikir, yer ekibini uyarmakla aynıdır ve dönen spiral tehlikeyi bildirir.

Spiralin kuş çarpma sayısını azaltmadaki etkisine dair çok sayıda çalışma ve yayın bulunmaktadır, bu nedenle bu konudaki görüş farklılık göstermektedir. Taraftarlar, dönen spiralin kuşları çalışan motora uçmaktan alıkoyduğunu belirtirken, rakipler motorun yüksek hızda döndüğünü ve kuşların spirali görmesinin çok hızlı olduğunu iddia ediyorlar. Tartışmalar devam ediyor ve spiral teorisi hala bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Bununla birlikte kuşlar, motorların ve uçak aerodinamiğinin ürettiği gürültüden dolayı motorlarda spiralleri görmeden genellikle uçaklardan kaçınırlar.

ucak-motor-spiralleri-neden-boyalidir
@unsplash

Spiral, kuşları etkilemese de, yer hizmetleri ekibinin çalışma ortamı üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Havacılıkta en küçük detay bile emniyet için tasarlanmıştır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar