Üç Boyutlu Kemik Baskı – Artık Üç Boyutlu Kemik Basılacak

Paylaşmayı unutmayın.

Üç Boyutlu Kemik Baskı – Artık Üç Boyutlu Kemik Basılacak – Küçüklüğümüzde çoğumuzun başına kemik kırılması ya da zedelenmesi gelmiştir. Genellikle acı veren bu deneyim büyümenin bir parçası. Bu seferki yazımızda Avusturalyalı bir grup araştırmacı tarafından yapılmış olan üç boyutlu baskı kemik çalışmasını inceleyeceğiz. Daha önce duyduğumuz üç boyutlu kemik baskılarından biraz daha farklı olan bir çalışma. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı araştırmacılar üç boyutlu kemiği direkt olarak vücudumuz içindeyken basabileceklerini söylüyorlar.

Geliştirdikleri yeni bir hibrit materyal sayesinde kemiklerin vücut içindeyken basılması mümkün olacak. Geliştirilen bu işlem sayesinde geliştirilen üç boyutlu baskı kemikler yaşayan organizmalara herhangi bir zarar vermeksizin direkt olarak canlı yaşamında bir zaman ve yer değiştirme gerekmeksizin organizmanın içinde basılabiliyor. Şimdi kemik yenilemenin ne demek olduğuna ve çalışmanın detaylarına bakalım.

Üç Boyutlu Kemik Baskı

Kemik Yenileme Süreçleri

üç boyutlu kemik baskı
@pixabay by@Taokinesis

Kemik yenileme süreci başlangıçta metot olarak kemik aşılama denilen bir süreçle başladı. Bu süreç hastanın Bir bölümünden alının kemiğin istenilen bölgeye aşılanmasıyla oluşuyordu. Ne yazık ki bu süreç tıbbi açıdan çok fazla olumsuzluğun yaşandığı bir süreçti. Kemik yenileme süreci üç boyutlu yazıcılar ve geliştirilişmiş protezler ile birlikte güçlenmesine devam etti. Günümüzde ise bu çalışmalar üç boyutlu yazıcılıların kemik ve canlı içinde üretimi olabileceğini gösteriyor.

Üç Boyutlu Kemik Baskı

@pixabay by@ulleo

Araştırma Dr Iman Roohani ve Dr Kristopher Kilian tarafından UNSW Kimya bölümü yaptı. Ekip projenin 2 yılını biyo uyumlu bir kalsiyum fosfat materyali hazırlamak için harcadı. Araştırmanın gerçekleşmesi için bilim adamları oda sıcaklığında bir macun tasarladı. Geliştirilen bu biyo materyalin insan vücuduna yerleştirmeden önce sıvı madde ortamında test ettiler. Elde edilen sonuçlar şimdilik umut verici. Proje araştırmacısı Killian proje hakkında şöyle dedi; “Bu çalışma bize gerçekten hastanın kemik boşluğunu baskılama tekniği ile doğrudan yazdırabileceğimizi gösterdi ve ameliyat sırasında, eğer hastanın kemiklerinde bir hastalık olursa ya da bir tümör alınırsa bu materyal ile 3d yazıcı yardımı ile oluşan boşlukları doğrudan kemik içine yazdırılabilir ve aşılanabilir ve bu hücreler doğal kemiği tekrar oluşturabilir”. Proje Şuan için araştırma aşamasında ama elde edilen sonuçlar oldukça umut verici. Kim bilir belki bir gün kırılan ya da değiştirmesi gerek kemiklerimi üç boyutlu baskıdan basıp yerine koyabiliriz.

Araştırmanın detayları ve videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar