Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Çalışanı Bir Bankacı!

turkiyenin ilk yapay zekası

Paylaşmayı unutmayın.

Yaşadığımız yüzyılda yapay zeka konulu tartışma ve gelişmeler son hızıyla devam ederken,  genç mezunların ve çalışanların iş hayatının geleceğinin neye benzeyeceği ile ilgili kaygıları da aynı oranda büyüyor. Elbette bu refleks ve tepkiler ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor ancak genel anlamda yeni neslin yapay zekanın iş hayatına ortak olmasıyla dengelerin nasıl değişeceği konusunda soru işaretleri az çok benzer nitelikte. Her ne kadar meslek uzmanları ilerleyen zamanda yaşadığımız çağın öğrencilerini henüz adını bile duymadığımız mesleklerin beklediğini belirtse de insan olarak yorumlarımızı içinde bulunduğumuz yılların alışkanlıkları üzerinden yapıyoruz.

İşte tam da bu noktada Adgager sosyal akım araştırmaları ile Türkiye’de akıllardaki bu konuyla ilgili sorulara cevap aldı ve geçtiğimiz aylarda “Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Araştırması”nı tamamladı.

Araştırma sonuçları ise özetle şöyle:

turkiyede yapay zeka

@adgager

Kısaca açıklamak gerekirse;

  • Yapay zeka her iki örneklem için yüzde 51’lik bir oranda merak uyandırıyor
  • Tüm korku ve endişelere rağmen insan zekası daha fazla güven sağlıyor.
  • Öğrenciler gelecek kaygısını beyaz yakalılardan daha fazla taşıyor ve aynı zamanda yapay zekanın birçok sektöre adapte olmasını tehdit olarak algılıyor.

Türkiye’nin İlk Robot Çalışanı

Geçmişten bugüne gelecekten bahseden filmlerin hemen hemen hepsinde gördüğümüz yapay zekanın hayatlarımıza dahil olduğu senaryo en sonunda Türkiye’de bir bankada gerçekleşmiş durumda. Robotik teknolojinin en fazla hayat bulduğu sektörlerden olan bankacılık dünyasının temsilcisi Albaraka Türk, Türkiye’de ilk kez robotik süreç otomasyonunun uygulamasını hayata geçirip ilk robot çalışanını işe aldı.

yapay zeka

@unsplash

İnsanların zor iş şartları nedeniyle en fazla stres altında olduğu sektör gibi görünen bankacılıkta yapay zeka kullanımı ileride ne noktaya varır bilinmez. Ancak şu anda varlığıyla aylık 15 bin lira tasarrufu sağlamış durumda.

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, şu an ayda 600 saatten fazla çalışan robotun %50-60 kapasiteli çalışması sonucu bu performansın ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca Çetin, önümüzdeki 3 ayda 5 robotun tam kapasite ile çalışmaya başlayacağını da sözlerine ekledi.

Halihazırda insanların gerçekleştirdiği her işi yapabilen robot, üstelik ortalama bir çalışana göre üç kat daha hızlı çalışabiliyor ve bunu 7 gün 24 saat tam verimle yapabiliyor. Hal böyle olunca da mesai saatleri boyunca öğle yemeği, çay kahve molaları, sigorta masrafları gibi işveren tarafına külfetleri düşünülünce çok yakında banka şubelerinde para çekmek için daha fazla robota kimlik uzatacağımız günler yakın gibi görünüyor.

Siz ne dersiniz?

Daha önce blogumuzda yer verdiğimiz ve bir nevi öngörü niteliği taşıyan Yapay Zeka İşimizi Elimizden Mi Alacak? yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar