Adgager’dan Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Araştırması (İnfografik)

Paylaşmayı unutmayın.

Dünya genelinde yapay zeka üzerine onlarca araştırma yapılmış olabilir; fakat Türkiye genelinde insanlar ”Yapay zeka” hakkında ne düşünüyor tam olarak bilemiyorduk. Adgager, sosyal akım araştırmaları ile akıllardaki sorulara bir cevap daha aldı ve ”Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Araştırması”nı tamamladı.

Yıllar önce fantastik romanlarda görüp hayrete düştüğümüz yapay zeka artık tamamen gerçek. Kendi müziğini yapan, kendi senaryosunu yazan hatta bir insan gibi algılayabilen ve yorumlayabilen bir sisteme sahibiz artık. Her yerde görmeye alışmamız gereken bir zekadan bahsetmek de mümkün. Mesela, sizinle birlikte çalışan iş arkadaşınızın bir robot olma ihtimali artık hayal değil! Üstelik bu gerçek insanları bir hayli korkutuyor çünkü; o bir insana oranla sürekli öğrenmeye ve yenilenmeye müsait olduğu için gün geçtikçe kullanıldığı alanlarda genişliyor. Hatta birçok insan robotların işlerini ellerinden alacaklarını düşünüp endişeye kapılabiliyor. Bütünüyle hayatımıza entegre olan bu teknoloji kimileri için korku ve endişe ifade ederken kimileri içinse merak ve heyecan uyandırıyor.

Yapay zeka işimizi elimizden alabilecek boyutta ilerlerken insanoğlu yerinde sayıyor diyebiliriz. Dolayısıyla bu teknoloji bizleri daha çok endişelendirecek boyutta gelişerek pratik ve sosyal hayatımıza yön vermeye başladı bile…

Peki sizce Türk insanı yapay zekayı nasıl görüyor?

Hepimizin merak konusu olan bu araştırma, beyaz yakalılar ve öğrenciler olarak iki farklı örneklem üzerinde gerçekleştiriliyor.

O halde gelin ilk yerli yapay zeka anketini birlikte inceleyelim!

Araştırma sonuçlarına göre;

  • Yapay zeka her iki örneklem için yüzde 51’lik bir oranda merak uyandırıyor
  • Tüm korku ve endişelere rağmen insan zekası daha fazla güven sağlıyor
  • Öğrenciler gelecek kaygısını beyaz yakalılardan daha çok taşıdığını düşünmek mümkün
  • Öğrenciler yapay zekanın birçok sektöre adapte olmasını daha çok tehdit olarak algılıyor

diyebiliriz. Her iki taraf içinde birbirine yakın çıkan sonuçlarda yaş, statü, sektör ve maddi gelir fark etmeden yapay zeka ile ilgili düşüncelerin benzer olduğunu söyleyebiliriz.

Ya siz mekanik bir arkadaş fikrine nasıl bakıyorsunuz?

Bonus: Yapay zeka ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz ”Geçmişin Bilim Kurgusu Bugünün Gerçeği: Yapay Zeka” yazımı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar