Türkiye’nin En Değerli Şirketleri

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’nin En Değerli Şirketleri – Dünya’da en değerli şirketler sürekli gündeme gelirken, sıralamada beşinciliğin değişmesi bile dikkatleri çekerken, ülkemizdeki şirketler bir hayli küçümseniyor ve piyasa değerleri pek de bilinmiyor. Dünya’nın en büyükleri ile kıyaslanırsa tabi ki değerleri pek de yüksek değil ancak küçümsenecek gibi de değil. Halka arzı gerçekleşmiş Türk şirketlerinin piyasa değerlerini inceledik ve Türkiye’nin en değerli şirketleri sıralamasını oluşturduk.

Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye'nin En Değerli Şirketleri listesi...
Görsel: Borsa İstanbul

Türkiye’nin En Değerli Şirketleri

1) KOÇ HOLDİNG (Değeri 6.5 Milyar Dolar)

Türkiye’nin en değerli şirketleri sıralamasında zirvede tahmin edileceği üzere Koç Holding var. 1926’da kurulan Koç Holding, Türkiye’nin en eski şirketlerinden de biri. Her sektörde yerli bir ürün çıkarma hedefi güden bu şirket, yarattığı markalarla Dünya çapında da önemli işlere imza atmıştır. Bunların en önemlisi Beko’dur. Beko, 100’den fazla ülkede satılmaktadır. Beyaz eşya konusunda Dünya’nın en büyük markalarından biridir. Koç Holding’in diğer markalarından bazılar da Arçelik, Aygaz, Lipetgaz, Opet, Tüpraş, Koçtaş, Sek, Tat, Tofaş, Yapı Kredi’dir. Avis, Ford, Fiat, Ferrari, Maserati, Grundig gibi markaların da Türkiye distribütörü Koç Holidng’dir. Holding bazında en yakın rakibi olan Sabancı Holding’in değeri 2.7 Milyar Dolar’dır.

turkiyenin-en-degerli-sirketleri
Görsel: CNN Türk

2) BİM (Değeri 6.2 Milyar Dolar)

BİM, bu listeye son yıllarda giren bir markadır. 1995’te kurulan Birleşik Mağazalar A.Ş. ya da bilinen adı ile BİM, borsada 6.2 Milyar Dolar değere sahip. Kendi sektöründeki en yakın rakibi olan Migros’un piyasa değeri 1.1 Milyar Dolar’dır. BİM’in kurucuları Mustafa Latif Topbaş ve Cüneyd Zapsu’dur. BİM, mağaza sayısı konusunda da A101’den sonra Türkiye’nin en büyük ikinci perakende kuruluşudur.

turkiyenin-en-degerli-sirketleri
Görsel: Bim

3) ASELSAN (Değeri 5.4 Milyar Dolar)

Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından kurulmuş bir savunma sanayisi şirketidir. TSK’nın askeri haberleşme ve yazılım ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Borsa İstanbul’daki değeri 5.4 Milyar Dolar’dır. Aselsan’ın o kadar çok ürünü ve yazılımı vardır ki bunları yazmak yerine buraya bu listeye ulaşabileceğiniz bir linki bırakmak daha doğru olur diye düşündük. Pek bilinmese de Aselsan, Dünya’ya da oldukça fazla ihracat yapan bir şirkettir.

Türkiye'nin En Değerli Şirketleri listesinin üçüncüsü Aselsan
Görsel: turbologo

4) TURKCELL (Değeri 5.1 Milyar Dolar)

Turkcell, Türkiye’den çıkan en kaliteli hizmet veren markalardan biridir. Bir iletişim operatörü olarak 1991’de kurulmuş, daha sonra dev bir teknoloji şirketine dönüşmüştür. 2016’da bir çeyrekte 3 Milyar TL gelir elde ederek dikkatleri çekmiştir. Turkcell’in %26’lık bir kısmı bu yıl Türkiye Varlık Fonu’na satılmıştır. %13.8’i Çukurova Holding’e, %13.2’si de Alfa Grubu’na aittir. Turkcell bu listede daha önce ikinci sıraya kadar yükselmiştir. Paycell, Bip, Yaani, Fizy, Lifebox Turkcell’in yarattığı markaların bazılarıdır. Turkcell’in sektöründeki en yakın rakibi olan Türk Telekom’un değeri 4.2 Milyar Dolar’dır.

turkiyenin-en-degerli-sirketleri
Görsel: vimeopro

5) GARANTİ (Değeri 4.8 Milyar Dolar)

Türkiye’nin en değerli beşinci şirketi Garanti Bankası’dır. Vehbi Koç’un arkadaşları olan Mahmut Nedim İrengün ve Halil Naci Mıhçıoğlu tarafından 1946 yılında kurulmuştur. Her geçen gün değerini arttıran şirket, kısa bir zaman önce İspanya’nın BBVA adlı şirketine satılmıştır. Bu satıştan sonra borsadaki değeri daha da yükselen Garanti, Tütkiye’nin en değerli şirketleri listesinde beşinciliğe yükselmiştir.

turkiyenin-en-degerli-sirketleri
Görsel: tableau

Bu liste sadece Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin değerlerine bakılarak hazırlanmıştır. Bu tarzda çok fazla kritere bağlı olarak hazırlanan başka listeler de mevcuttur. Diğer listelerde sıralamalar değişmekte ama ilk on şirket değişmemektedir. Türk şirketlerini Dünya markaları ile kıyaslamak isterseniz Dünya’nın En Değerli Markaları yazımıza göz atabilirsiniz.

Kaynaklar: ZBorsa, Apara, BorsaGündem

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar