En Değerli Markalar 2020

en-degerli-markalar-2020

Paylaşmayı unutmayın.

En Değerli Markalar 2020 – Uzun bir süredir en değerli markalar sıralamasında ilk 5’i kimseye bırakmayan ABD markaları, ilk kez 2020’de tehlikeyi enselerinde hissediyorlar. Çin merkezli markaların ikisi bu yıl ilk 10’a girdi. Birçok Çin markası ise hızla yükseliyor. Uzmanlar, gelecekte ilk 5’in en az üçü Çinli markalardan oluşacak diyor. İşte 2020’nin ilk yarısının verilerine göre dünyanın en değerli markaları…

En Değerli Markalar 2020

1 • AMAZON (Değeri 415,8 Milyar Dolar)

1994’te kurulan, ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon, 2019’da olduğu gibi 2020’de de dünyanın en değerli markası oldu. Şirketin CEO’su ve kurucusu olan Jeff Bezos, Amazon’dan sonra Blue Origin’i de kurarak uzay turizmi konusunda SpaceX’in sahibi Elon Musk’a rakip oldu.

En değerli markalar sıralamasında lider Amazon
Görsel: logaster

2 • APPLE (Değeri 352,2 Milyar Dolar)

Yazılım, akıllı telefon ve bilgisayar üreticisi, ABD merkezli bir şirket olan Apple 1976’da Steve Jobs, Ronald Wayne ve Steve Wozniak tarafından kurulmuştur. Şu anki CEO’su Tim Cook’tur. Apple uzun bir süre boyunca en değerli markalar listesinde ilk sıradaydı ancak son yıllarda liderliği Amazon’a kaptırdı.

En değerli markalar sıralamasında ikinci Apple
Görsel: Pinterest

3 • MICROSOFT (Değeri 326,5 Milyar Dolar)

Microsoft, temelde bir yazılım geliştiricisidir. Bu listeye girmesinin ana nedeni de geliştirdiği bilgisayar yazılımlarıdır. 1975’te kurulmuş ABD merkezli bir şirkettir. Kurucuları Bill Gates ve Paul Gardner Allen’dır. Şu anki CEO’su ise Satya Nadella’dır.

En değerli markalar sıralamasında üçüncü Microsoft
Görsel: Dribbble

4 • GOOGLE (Değeri 323,6 Milyar Dolar)

Google, ABD’nin bir diğer teknoloji devidir. Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998’de kurulmuştur. Şu anki CEO’su Sundar Pichai’dır. En değerli markalar sıralamasında dünya dördüncüsüdür.

En değerli markalar sıralamasında dördüncü Google
Görsel: Trendweek

5 • VISA (Değeri 186,8 Milyar Dolar)

Sıralamada ilk dörtteki devlerden sonra gelen markaların onlara göre değeri çok daha düşük. Yani ilk dörtteki Amazon, Apple, Microsoft ve Google değerlerini o kadar yükseltti ki kimsenin yanlarına dahi yaklaşmalarına izin vermiyorlar. Visa ise son yıllardaki yükselişini listeye de yansıtmış ve beşinci sıraya yerleşmiş. Visa, 1958’de kurulmuş bir finans şirketidir ancak hepimiz onu banka/kredi kartlarından tanırız. Visa, bu kartlar aracılığı ile elektronik para transferini kolaylaştırarak ciddi anlamda değer kazanmıştır.

Visa logo
Görsel: Dribbble

6 • ALİBABA (Değeri 152,5 Milyar Dolar)

Alibaba, Çin merkezli bir e-ticaret şirketidir. 1999’da Jack Ma ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Çin’in en değerli şirketidir. Alibaba Group adı altında birçok başka girişimleri de vardır. Alibaba, ülkemizde hizmet veren Trendyol’u da 2018’de bünyesine katmıştı.

Çin'in en değerli markası Alibaba
Görsel: Biznews

7 • TENCENT (Değeri 150,9 Milyar Dolar)

Çin merkezli bir diğer büyük şirket de Tencent’tir. Bir yazılım şirketi olan Tencent, geliştirdiği oyun ve uygulamalarla Dünya’ya adını duyurmuştur. WeChat, PUBG Mobile, Honor of Kings, League of Legends Tencent’in iştiraklerinden sadece bazılarıdır. Tencent, 1998’de kurulmuştur.

Çin'in en değerli ikinci markası Tencent
Görsel: investors

8 • FACEBOOK (Değeri 147,1 Milyar Dolar)

En değerli markalar listesinde sekizinci sırada, her geçen gün değer artışı yavaşlayan, bir dönemin devi Facebook var. Facebook, özellikle de ABD seçimlerine müdahale ettikten sonra imaj kaybetmiş ve değeri düşmeye başlamıştı. Mark Zuckerberg’in 2004’te kurduğu sosyal medya devi, bünyesinde Whatsapp’ı ve Instagram’ı da bulunduruyor. Yani yok olması kısa vadede zor görünüyor, ancak düşmeye devam edeceği kesin.

En değerli markalar sıralamasında sekizinci Facebook
Görsel: Eventoftech

9 • MC DONALDS (Değeri 129,3 Milyar Dolar)

ABD merkezli, dünyanın en büyük fast-food restoran şirketi olan Mc Donald’s, 1955’te Maurice McDonald ve Richard McDonald tarafından kurulmuştur. CEO olarak 2019’da Chris Kempczinski’yi görevlendiren şirket, en değerli markalar listesinde dokuzuncu sıradadır.

En değerli markalar sıralamasında dokuzuncu McDonald's
Görsel: Brick

10 • MASTERCARD (Değeri 108,1 Milyar Dolar)

1966’da ABD’de kurulmuş bir diğer finans şirketidir. Visa ile benzer sorunları gidermektedir. 2020 Haziran sonu itibariyle değeri 108 milyar Dolar’ı aşmıştır.

Mastercard new logo
Görsel: callisoneo

Çin, ilk 100’e birçok şirketi ile girmeyi başardı ancak ilk 20’de üç, ilk 10’da ise iki Çin merkezli şirket bulunuyor. Yükselişi ile oldukça dikkat çeken TikTok ise 16,9 milyar Dolar’lık değeri ile listeye ilk kez girebildi ve 79. Sıraya yerleşti. Tiktok’un inanılmaz yükselişi ile ilgili içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar