Türkiye’nin Yılbaşı Karnesi: Yılbaşını Nasıl Kutluyoruz?

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’de Yılbaşı – Dünyanın bir çok yerinde yeni yıl ve Noel kutlamaları büyük coşku ile kutlanır. Türkiye’de bu kutlamalara yenil yıl bazında eğlenceli bir şekilde katılıyor. Her yılbaşı yaklaştığında tartışmalara neden olan Noel mi? Yılbaşı mı? sorunu yine oldu ve her geçen yıl şiddetini kaybediyor.

Yılbaşı eğlenceleri, kutlamaları yeni gelen yılı karşılamak, bir başlangıç olması amacıyla yapılıyor. Bu gelenek çok eskilere; milattan önce 50’lili yıllara kadar dayandırılıyor. Roma İmparatorluğunun en önemli liderleri Julius Sezar tarafından başlatıldığı söyleniyor. Miladi takvime göre ocak ayının ilk günü yani yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kutlanan ve kullanılan gündür.

Türkiye’de Yılbaşı Karnesi

Araştırma, Türkiye’nin 12 bölgesinde 79 ilde yaşayan %41 erkek %59 kadın, 2426 kişi ile online görüşme tekniği kullanılarak, 26.12.2019 – 01.01.2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

türkiye'de-yılbaşı

Yılbaşı Karnesi

  • Yapılan araştırmaya katılanlara göre; %47‘lik kesimi yeni yılı kutlamak için plan yapmışken, %41‘lik kesimi plan yapmamıştır. Kalan %12‘lik kesim ise yılbaşı kutlamadığını belirtmiştir. Kadınların %50‘si, erkeklerin %44′ü yılbaşında plan yaptım cevabını vermiştir.
  • Yılbaşı kutlayan kişilerin %32‘si çam ağacı süslemesi yaparken, %68‘i yapmadığını söylemiştir.
  • Plan yapan katılımcıların; %66‘sı yılbaşı kutlamasını evde, %20‘si ise yılbaşını dışarıda geçirmeyi tercih ettiğini aktardı.
  • Yılbaşını dışarıda geçirenlerin %41‘i dışarıda bir mekanda, %27‘si arkadaşlarının evinde, %12‘si şehir dışında geçirmiştir.
  • Yeni yılda hediye almayı tercih edenlerin oranı %39‘dur. Bazen yeni yıl hediyesi alanların oranı ise %40‘tır. Bu kişilerden hem ailesine hem arkadaşlarına hediye alanların oranı %61‘dir.
  • Hediye alma eğilimindeki %30‘luk kesim bu yıl hediye almadı, yine aynı eğilimin %32‘ü bu yıl hem ailesine hem arkadaşların hediye aldı.
  • Yılbaşını ailesiyle kutlayanların oranı %40 iken, Arkadaşlarıyla kutlayanların oranı %20‘dir. Hem aile hem arkadaşlarıyla kutlayanlar ise %15 oranındadır.
  • Yılbaşı harcamaları maliyetli olabiliyor. Harcamalar için ortalama bütçe aralığı 289,34.
  • Araştırmaya katılanların %46’sının yeni yıldan özel bir beklentisi yok! Ancak %14’ü huzur, %14’ü sağlık, %9 ise para diliyor.

Bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın! Ayrıca Black Friday araştırmamızı buradan görüntüleyebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar