Türkiye’de İtibarı Yüksek Meslekler

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’de İtibarı Yüksek Meslekler – Hemen hemen herkesin hayalinde bir meslek vardır. Bazıları çok çalışarak hayallerine kavuşsa da herkes için bu geçerli değil. Günümüzde, genellikle, hayali kurulan popüler mesleklere üniversite okumadan sahip olmak olanaksız hale geldi. Artık günümüzde kimsenin hayali, toplumda itibarı düşük olan mesleklerden değil. Birçok insanın mutlak tercihi bol kazançlı ve itibarlı olan mesleklerden yana.

Toplumdaki itibarlı meslekleri belirlemek için İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından 32 farklı ilde toplamda 2500 kişiye anket yapıldı. Seçilen 2500 kişi toplumun farklı ideolojilere sahip insanlardan seçildi. Ve yapılan anketler sonucu işin iyi ücretli olması, garantisi, kaza ve ölme riski en çok önem verilen özellikler olarak belirlendi. Ayrıca işin beden ile yapılması, sorumluluk gerektirmesi ve ilginç bir iş olması tercih edilmeyen özellikler olarak seçildi. Meslekler 0 ile 100 arasında puanlandırılarak toplumdaki itibarı belirlendi. İşte karşınızda Türkiye’de itibarı yüksek meslekler.

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de İtibarı Yüksek Meslekler

1) Tıp Doktoru

turkiye’de-itibari-yuksek-meslekler
@pixabay

Doktorluk, dünyada da itibarı en yüksek meslekler arasında. Hemen hemen dünyanın her yerinde tıp doktoru olmak için uzun yıllar eğitim görmek gerekiyor. Türkiye’de de tıp fakültesine girmek için üniversite sınavında çok iyi bir dereceye sahip olunması lazım. Ayrıca yüksek ücretli olması toplumda iyi bir itibar sağlamakta.

2) Üniversite Profesörü

turkiye’de-itibari-yuksek-meslekler
@pixabay

Öğretmenlik özellikle Türkiye’de en yüksek itibarı olan mesleklerden birisi. Üniversite öğrencilerine eğitim veren profesörler ise toplumda 2. sırada en yüksek itibara sahip meslek olarak seçildi. Ortalama olarak listede 2.sırada yer alan üniversite profesörlüğü toplamda 83 skor elde etti.

3) Hakim

turkiye’de-itibari-yuksek-meslekler
@pixabay

Özellikle Türkiye’de hukuk alanında bir işe sahip olmak toplumda büyük itibar sahibi yapmakta. Hakim de doktorluk gibi kazanılması zor bir meslek olup üniversite sınavında yüksek puan almak gerekir. Sadece kazanmak değil üniversitede kalın kitapları ezberlemek de fazlasıyla emek istiyor. Bu sayede toplumda itibarı yüksek olan meslekler arasında hakim 3.sırada yer aldı.

4) Öğretmenlik

@pixabay

Ülkemizde “kutsal meslek” olarak görülen öğretmenlik sadece bir meslek değildir. Öğretmenlik fazlasıyla sevgi ve emek ister. Ülkenin geleceğini belirleyecek beyinleri eğitmek görüldüğü gibi kolay değildir. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; “Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır.”

5) Diş Hekimi

@pixabay

Diş hekimliği de her öğrencinin kolaylıkla sahip olabileceği meslekler arasında değil. Sadece üniversite sınavında iyi bir derecenin yanında üniversitede de yüksek puanlara sahip olmak gerekir. İtibarı en yüksek meslekler arasında 5.sırada olan diş hekimliği toplamda 79 skora sahip.

6) General

@pixabay

Askeri alanda en yüksek itibara sahip olan generallik, yıllarca emek karşılığında elde edilen bir meslek. Diğer meslekler gibi üniversitede çok çalışmanın dışında tecrübe sahibi olmadan general olmak neredeyse olanaksız. Generallik, yapılan anketler sonucu 78 skor ile listede 6.sırada yer aldı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar