Türkiye Kodlu Adres Sistemine Geçiyor

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye Kodlu Adres Sistemine Geçiyor – Bir süredir duyduğumuz yenilik olan Türkiye açık adresten, kodlu adres sistemine geçiyor. Altyapısı çalışmaları tamamlanan yeni sistemde adresler 9 haneli numaralardan oluşuyor. Peki, şuan için kargolarda seçenek olarak sunulan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinden TC kimlik numarası ile cep telefonundan öğrenebileceğiniz, yavaş yavaş yayılacak olan bu kodlu adres sistemi nedir?

Türkiye Kodlu Adres Sistemine Geçiyor

Kodlu Adres Sistemi Nedir?

Açık adres vermek, özellikle yabancıların yanında zorunda kalındığı zaman kimsenin tercih etmek istemeyeceği bir duruma dönüşüyor. Bu duruma çözüm olmak için kodlu adres sistemi artık Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak.

turkiye-kodlu-adres-sistemine-geciyor
@unsplash

Kodlu adres sistemi, aynı zamanda gönderilen kargoların adresi bulamaması, geri dönmesi, açık adres verme zorunluluğu gibi sorunları da çözmek için getirilmiş bir çözümdür. Değişen sokak ve cadde adları artık kargolar için büyük bir sorun olmaktan çıkacak. 9 haneden oluşan bu kod sayesinde başka bilgilere ihtiyacınız kalmıyor, sisteme işlenen bu kod sayesinde tüm bilgileriniz açıkça görünüyor. Gittiğiniz yerlerde bu kodu söylemeniz tüm bilgilerinizin sistemde açıkça görülmesi için yeterli oluyor. Kısacası insanın tüm bilgilerinin bulunduğu bir şifre halinde kullanıma sunuluyor.

Türkiye’de Kodlu Adres Sistemi:

turkiye-kodlu-adres-sistemine-geciyor
@unsplash

Bu kod sayesinde artık adres bilgileriniz rahatça ve açıkça kargo şirketleri tarafından bulunabilecek. Yurtdışında çoğu ülkenin kullandığı bu kodlu adres sistemi, şimdi Türkiye’de uygulanmaya başlanacak. Henüz E-Devlet üzerinden kod alımları başlamasa da başladığı zaman, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Sitesinden TC kimlik numarası ve birkaç doğrulama yoluyla kolayca alınabilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı’nın yaptığı açıklamalara göre kodlu adres sistemi, ilk olarak PTT kargo tarafından hayata geçirilecek. Birçok soruna çözüm olması beklenen kodlu adres sistemi yakın bir zamanda tüm ülkece kullanılıyor olacak.

Kodlu adres sisteminin tek amacı kargoların ulaşım sıkıntısını çözmek de değildir. E-ticaret alışverişleri, okul kayıt bilgileri, adres tanımlamaları bu kod sayesinde artık çok daha kolay ve anlaşılır olacak.

Kodlu Adres Sistemi Ne Zaman Başlayacak?

turkiye-kodlu-adres-sistemine-geciyor
@unsplash

Bir süredir dairelere kod sistemleri tanımlanıyor. Bu kod sistemlerinin tanımı bitince herkese E-Devlet ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Sitesi üzerinden basit birkaç işlemle veya cep telefonunuzdan belirlenen bir mesajı atarsınız, TC kimlik numaranızın kayıtlı olduğu numaranıza gelecek adres kodunuz ile yavaştan dağıtıma başlanacak.

E-ticaret siteleri ve kargo şirketlerini rahatlatacak olan bu sistem bizleri ”adresiniz bulunamamıştır” gibi cümlelerden kurtaracak gibi. En kısa sürede başlanması düşünülen test sürecinde ki bu yeni sistem umarız birçok sorunun çözümü olacak.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar