Tüm Bağlantılarını Kaybeden Uçak İniş Yapabilir mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Tüm Bağlantılarını Kaybeden Uçak İniş Yapabilir mi? – Bir uçak, tüm motorları arızalansa, kule ile tüm iletişimini kaybetse bile mükemmel bir şekilde havada süzülmeye devam eder. Aslında, bir uçakta uçtuysanız, bir noktada süzüldüğünü görmüşsünüzdür. Uçak, kanatların üzerinden geçen havanın hareketiyle uçabilmektedir. Bu süreç devam ettiği sürece uçak uçmaya devam edecektir. Her iki motor da arızalanırsa, uçak artık ileriye doğru itilmeyecektir. Bu nedenle, havanın kanatların üzerinden akmasını sağlamak için, uçağın, ileri hava hızını korumak için irtifa kaybederek enerji alışverişi yapması gerekir. Uçağın uçmaya devam etmek için özellikle hızlı bir şekilde irtifa kaybetmesi gerekmez ve bu nedenle her iki motor da yüksek irtifada başarısız olur. Uçağın inecek bir yer bulması için havada 20-30 dakika kadar süre olabilir. Pilotun hakimiyeti ve yere indirebilme şansı her zaman vardır. 

tum-baglantilarini-kaybeden-ucak-inis-yapabilir-mi
@unsplash

Tüm Bağlantılarını Kaybeden Uçak İniş Yapabilir mi?

Yaşanan Uçak Kazaları

İşte bir örnek: Tipik bir ticari uçağın kaldırma / sürükleme oranı 10: 1 civarındadır. Bu, ileriye gittiği her  16 kilometre rakımda 1.6 km. kaybettiği anlamına gelir. Bir uçak 36.000 tipik seyir irtifasındaysa (9.6 5 km yukarıda) ve her iki motoru da kaybederse, yere ulaşmadan önce 96 kilometre ileri bir mesafe kat edebilir.

İçiniz rahat olsun, çift motor arızası neredeyse hiç duyulmamış. Bir uçağın Hudson Nehri’ne New York’a inişinin hikayesini hepimiz biliyoruz, ancak bu gerçekten istisnai bir durumdu ve uçuş ekibinin hızlı hareketleri sayesinde 155 kişi hayatta kaldı. Ve tüm hikaye, Tom Hanks’in oynadığı “Sully” filminde anlatıldı.

tum-baglantilarini-kaybeden-ucak-inis-yapabilir-mi
@unsplash

Bir diğer istisna da Air Transat Flight 236 idi. Uçakta yakıt sızıntısı vardı ve bu da Azor Adaları’ndaki Lajes Hava Üssü’nden yaklaşık 65 deniz mili uzaklıkta her iki motorun da arızalanmasına neden oldu. Ortalama 2000 fpm alçalma hızıyla, uçak, mürettebatın son motor arızasından yaklaşık 17 dakika sonra başarılı bir iniş gerçekleştirdiği hava üssüne güç vermeden süzüldü.

Motor gücü ne kadar düşükse, motorlar o kadar az yakıt yakar. Çoğu uçuşta olabildiğince az yakıt yakmaya çalışırız ve bu sürecin bir parçası, uçağın hedef havaalanına boşta (minimum) itme kuvveti ile alçalmasını içerir. İtme minimum ayardayken, gerçekten anlamlı bir itme üretmez, bu nedenle uçak etkili bir şekilde süzülür. Bu nedenle, uçağın, neredeyse her uçuşunuzda süzülüşünü deneyimleyebilirsiniz. 

tum-baglantilarini-kaybeden-ucak-inis-yapabilir-mi
@unsplash

Tüm Bağlantılarını Kaybeden Bir Uçak İniş Yapabilir mi?Uçaklar motorsuz iniş yapabilir mi?

Motorun gücü ne kadar düşükse, o kadar az yakıt yanar. Uçak indiğinde, itme kuvveti minimuma ayarlanır, bu da, daha fazla yakıt tasarrufu için uçağın bir motor kapalıyken etkili bir şekilde süzüldüğü anlamına gelir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar