Time Dergisinin Kapağında İki Türk

Paylaşmayı unutmayın.

Time Dergisinin Kapağında İki Türk – Time dergisi dünyaca ünlü ,saygın haber ve politika dergisidir. Tüm dünyada  kabul görmüş sayılı dergiden biri olan Time kapağını aslında her dergide olduğu gibi önemli olaylar ile oluşturuyor. Fakat diğer dergilere göre daha önemsenen bir dergi olduğu için Time dergisine kapak olanlar genellikle büyük başarılar ya da o başarılara imza atmış kişiler oluyor.

Bu yazımızda hem dünyayı Covid-19 salgınından kurtaracak aşıyı bulan hem de sayılı insanının kapak olduğu Time dergisinde yer alan iki Türkü anlatacağız. Evet bu yazımızda Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin’den bahsedeceğiz.

Time Dergisinin Kapağında İki Türk

Dünyanın Gözdesi İki Türk

Pandemi başladığından bu yana en büyük umudumuz salgını bitirecek bir aşı ya da tedavi yönteminin bulunması. Denenen bir çok tedavi yöntemi başarısız olurken BionTech firması buldukları aşının başarılı olabilme ihtimalini ortaya koydular .

time-dergisinin-kapaginda-iki-turk
@elpais

Ve şuan dünyada Covid-19 ‘a karşı en başarılı aşı BionTech ve Pfizer  firmalarının ortak olarak  ürettiği Comirnaty aşısı.

Peki bu aşıyı bulan iki Türk aslında kimler?

Özlem Türeci İstanbul kökenli bir ailenin kızı olarak Almanya’da dünyaya gelmiş. Babası Katolik hastanesinde cerrah olarak çalışırken Özlem Türeci  zamanlarda hasta bakıcı rahibelere hayranlık duyarmış. Çok kültürlü bir ortamda büyüyen Türeci kendini bir röportajında ‘’Prusya Türkü ‘’olarak tanıtmıştır. Üniversite eğitimini Saarland Üniversitesinde tamamlayan Türeci daha sonra Mainz kentine taşındı. Mainz Üniversitesi Hastanesi’nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Çalışmalarını,  Uğur Şahin  ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe “ganimet” kelimesinden esinlenerek “Ganymed” adını verdikleri firmada sürdürdü. Çift 2002 yılında evlendi. Özlem Türeci biyomedikal bilimci, immünolog ve iş insanıdır.

time-dergisinin-kapaginda-iki-turk
@dw

Burada biraz da Türecinin eşi Uğur Şahin’den bahsetmek istiyorum.

Uğur Şahin de Türkiye de doğmuş daha sonra annesiyle beraber Almanya ‘ya babasının yanına taşınmış olan bir immünolog , onkolog, akademisyen ve bilim insanıdır. Köln Üniversitesinde tıp eğitimini tamamladıktan sonra yine aynı üniversitede ‘’tümör hücrelerinde immünoterapi’’üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı doktora derecesi almıştır.

2002 yılında eşi Özlem Türeci ile evlenmiştir. Uğur Şahin’in bu zamana kadar yeni  kanser  biyobelirteçlerini ve hedeflenen tedavi platformlarını kapsayan 70’ten fazla bağımsız patent başvurusu vardır.

Almanya ‘daki En Değerli Tıp Şirketi Unvanı

2008 yılında çift Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu.2018 yılında Özlem Türeci şirketin baş tıbbi sorumlusu olmuştur.Bu şirketin kuruluş nedeni de insan vücudunun kendi  antijenini üretmesini sağlamak için mRNA adı verilen genetik materyali  kullanarak bireyselleştirilmiş kanser immünoterapisi  tedavi yöntemleri  geliştirmek.

2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde çıkan ve pandemi haline gelen Covid-19 salgını BioNTech şirketinin dünyada daha tanınır bir şirket haline gelmesine neden olmuştur.

time-dergisinin-kapaginda-iki-turk
@time

Çiftin  BioNTech ‘den önce  birlikte kurdukları ve kanser araştırmaları yapan şirketleri Ganymed 2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas ‘a satıldı.

1.3 milyar euroya satılan şirket o tarihe kadar Almanya tıp sektöründeki en yüksek meblağlı satış olmuştur. Bu satış Özlem Türeci -Uğur Şahin çiftini Almanya’daki en zenginler arasına sokmuştur.

O yıl kayda değer bir etki yaratan kişileri ‘’People Of The Year(Yılın Kişisi)’’olarak seçen Londra merkezli ekonomi gazetesi Financial Times Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin’i yılın kişisi olarak seçmiştir.Covid-19 aşısını bir yıldan daha kısa bir sürede geliştirdikleri için.

Şahin Aralık 2020’de Bloomberg Business’ın yayınladığı ‘’Dünyanın En Zengin 500 İnsanı ‘’listesinde 5.4 milyar dolarlık kişisel servetiyle 456.sırada yer alırken aynı zamanda ‘’Dünyadaki En Zengin Türk’’ unvanını da elinde bulundurmaktadır. Aynı zamanda eşi Özlem Türeci ile birlikte ‘’Almanya’nın En Zengin 100 Kişisi’’ arasında gösterilmektedirler. Özlem Türeci-Uğur Şahin çifti için Nobel Kimya ve Fizik ödülünü alan Marie Curie -Pierre Curie çifti benzetilmesi yapılıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar