Telefonun Asıl Mucidi Antonio Meucci

Paylaşmayı unutmayın.

Telefonun Asıl Mucidi Antonio Meucci – Telefon birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Öyle bir aygıt ki önce kentlerde kurulan telefon şebekeleri daha sonra kentler arası, uluslararası düzenekler durumuna dönüşmüş ve uydular aracılığıyla dünyanın her köşesinin birbiriyle iletişimi sağlanmıştır. Arama motoruna “telefonun mucidi” yazarsak, Graham Bell’ in yanında Antonio Santi Giuseppe Meucci isimli İtalyan bir mucit daha çıkıyor. Peki kim bu Meucci?

Telefonun Asıl Mucidi Antonio Meucci

Antonio Santi Giuseppe Meucci 

@De10

Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan bir mucittir. Meucci küçük yaştan itibaren teknik konulara ilgisi olan bir çocuktu. Geleceğin mucidi olma yolunda ilk adımlarını 15 yaşında attı. Para için ilgisi olmayan birçok işi denedi. En sonunda 1833’te Floransa’ daki Della Pergola tiyatrosunda sahne teknisyeni olarak çalıştı. Tiyatroda sahne ve kontrol odası arasında iletişimi sağlamak için Meucci 1834’ te, yani Graham Bell doğmadan 13 yıl önce bir tür akustik telefon icat etti. 1854’te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneğidir.

@blogg.se

Alexander Graham Bell

telefonun-asil-mucidi-antonio-meucci
@upademi

Alexander Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı.Graham Bell’in annesi doğuştan işitme engelliydi. Dedesi ve babası yıllarını işitme engellilere adadı.  Özellikle babası işitme engellilere duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yollarını geliştirmeye çalıştı. Babasının ölümünden sonra onun çalışmalarını tanıtmak ve yaymak için çabalayan Graham Bell Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Önce Ontario’ ya, daha sonra Boston’ a yerleşti. Burada bir süre işitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren okulda çalıştı. Daha sonra kendi okulunu kurdu.

Telefonun Asıl Mucidi Antonio Meucci – Çalışmalara Devam!

@wattson

Ünü kısa sürede yayılan Bell, Oxford Üniversitesi’ ne konuk öğretmen olarak çağrıldı. İngiltere’de eline geçen Alman Hermann von Helmholtz adlı bilginin işitme fizyolojisine ilişkin kitabını okudu. Müzik sesinin bir tel aracılığı ile aktarılabileceği düşüncesi üzerinde yoğunlaştı. Bu sırada başka bilim insanları da bu konularda çalışmalar yürütüyordu. Bu bilim insanı tahmin ettiğiniz gibi Meucci idi. Kendisinden yıllar önce Antonio Meucci böyle bir cihaz yapmış, ama patentini alamamıştı.

Asıl Amaç İşitme Engelini Aşmaktı!

Bilimsel çalışmalarını yürütürken Mabel’ den çok destek gördü. Mabel, Bell’ in öğrencisi idi. Bell, okulda tanıdığı ve daha sonra evlendiği Mabel ‘e derin bir sevgi duydu. Artan ününe karşın hiçbir zaman eşini ve işitme engellileri göz ardı etmedi. Eşine yazdığı bir mektupta “Eşin, hangi noktaya çıkarsa çıksın, ne denli zengin olursa olsun, emin ol işitme engellileri ve onların sorunlarını her zaman düşünecektir” diye yazmıştır.

telefonun-asil-mucidi-antonio-meucci
@sloanscience

Bugün öne çıkan buluşlarının gölgesinde kalan yapıtlarının çoğu işitme engeli konusundaydı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başardı. “Gramofon” dan kazandığı parayı bugün de sağırlar için çalışmalar yürüten Alexander Graham Bell İşitme engelliler Kurumu’na harcadı.

Graham Bell Nasıl Mucit Sayıldı?

28 Aralık 1871’de geçici patent başvurusunda bulunan Meucci, aynı yıl bindiği teknenin yanmasından dolayı hasta oldu. Tedavi parası için karısı teletrofono dahil Meucci’ nin bütün icatlarını bir eskiciye sattı. Meucci iyileştikten sonra icadını aradı ama eskici onu kimliğini vermek istemeyen bir gence sattığını söyledi.  Meucci, 1873’te geçici patenti uzatmak için gerekli olan 10 doları gönderdi. Ancak 1874’te işsiz olduğundan gönderemedi. Teletrofono’ nun krokilerini yolladığı Western Union’ daki laboratuvarda Graham Bell bunları bulmuş ve patentini almıştır. Meucci, bunun üzerine Graham Bell ‘e dava açmıştır. 1886’da mahkeme Meucci’nin icadın sahibi olduğuna ikna olsa da üç yıl sonra Meucci ölmüştür.

telefonun-asil-mucidi-antonio-meucci
@pinterest

 11 Haziran 2002’de ABD Temsilciler Meclisi’nde “Antonio Meucci’ nin hayatının ve başarılarının tanınması ve Meucci’ nin telefonu icat ettiğinin kabul edilmesi” kararıyla denge kısmen sağlanmıştır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar