Teknolojiyi Geçmişten Geleceğe Taşıyan Marka: Siemens

siemens

Paylaşmayı unutmayın.

Teknolojiyi Geçmişten Geleceğe Taşıyan Marka: Siemens – 19. yüzyılın orta döneminde Almanya’nın Berlin kentinde kurulan Siemens markası, bugün geçmişten gelen teknolojik adımını geleceğe taşımaya devam ediyor. Bilhassa Türkiye ile çok köklü ve derin bir mazisi bulunan marka, 160 yıl üzerinde bir süredir Türkiye’de de faaliyetlerine devam etmektedir. Öyle ki Almanya’da 1847 yılında kurulmuş olan firma tam 9 yıl sonrasında Anadolu topraklarına ulaşmış ve farklı alanlarda Türkiye’de güvenilir bir teknoloji sağlamıştır. 

Teknolojiyi Geçmişten Geleceğe Taşıyan Marka: Siemens

teknolojiyi-gecmisten-gelecege-tasiyan-marka:-siemens

Markaya İsmini Veren Werner Von Siemens

13 Aralık 1816 yılında Almanya Lenthe şehrinde doğmuş olan Werner von Siemens hem bir mucit hem de dünyanın sayılı iş adamları arasında yer almaktadır. Mucit iş adamı, 76 yıl süren yaşamı boyunca özellikle Siemens şirketinin kurucusu olarak ve elektriksel iletkenlik birimine adını veren isim olarak bilinmiştir. 

Werner, 14 çocuklu bir aile içerisinde doğmuştur ve ailenin dördüncü çocuğu olarak genç yaşta vefat eden babasının ardından kardeşlerinin bakımını üstlenmiştir. Magdeburg Topçu Mühendislik okulundan mezun olduktan sonra Berlin Üniversitesi’nde konuşmalar gerçekleştirmiş ve matematik, fizik, kimya gibi branşlarda çalışmalar yapmıştır. O dönemlerde 5 yıl cezaevinde işlediği bir suçtan dolayı ceza yatan Werner, bu süreçte cezaevinde dahi bilim çalışmalarına devam etmiştir. Daha sonra 1842 yılında tahliye olmuştur. 

teknolojiyi-gecmisten-gelecege-tasiyan-marka:-siemens

Werner von Siemens 1847 yılında arkadaşı Johann Georg Halske  ile bir ortaklık sağlamış ve ardından “Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske” şirketinin kurmuştur. Kısa sürede gelişmeye başlayan şirket, bir süre sonra Werner tarafından görevlendirilen kardeşleri sayesinde de dünyanın birçok ülkesinde temsil edilmeye başlanmıştır. 

Siemens Teknolojilerinin Gelişimi

Bugün Avrupa’nın en büyük teknoloji holdingi olarak bilinen şirket, yönetim kademesini halen Almanya’da bulundurmaktadır. Şirket bünyesinde endüstri, enerji, sağlık, bilgisayar teknolojileri ve beyaz eşya gibi birçok farklı sektörde hizmetler bulunmaktadır. Dünyanın en büyük işlem hacimlerine sahip şirketlerden biri olarak dev bir sermaye ve yaklaşık olarak 500 bin çalışana sahiptir. 

teknolojiyi-gecmisten-gelecege-tasiyan-marka:-siemens

Siemens markası, 1855 yılı ile birlikte Rus devleti telgraf hattının kurulumunu gerçekleştirirken, Werner 1856’da H-armatürünü keşfetti. Gelişen teknolojiler ile 1863 yılında Londra Woolwich telgraf şebekesi, 1866 yılında dinamo elektrik ünitesi gibi gelişmeler ile çalışmalarına devam etti. Markalaşma yolunda büyük adımlar atarak yoluna devam eden ve önemli bir konuma ulaşan şirket 1881 yılında Berlin yakınlarında dünyanın ilk elektrikli tramvay hattını da döşedi. 1890 yılına gelindiğinde Werner, şirketi kardeşi Carl ve oğulları Arnold ile Wilhelm’e emanet etti. 

20. Yüzyıl Ve Geleceğe Aktarılan Teknolojileri

Şirketin yenilenen yönetimi ile birlikte 20. yüzyıla giriş yaptığında 1905’te büyük bir ortaklık sayesinde elektrikle çalışan araba üretimini sağladı. Sonrasında 1914 yılında Berlin’deki Nonnendamm sanayi bölgesi Siemens Kenti olarak ilan edildi. Bu önemli gelişmeler sonrasında ise artık marka 1919 yılında OSRAM GmbH ortak girişimi, 1926’da trafik ışıkları, 1938 yılında elektron mikroskobu vasıtasıyla 30.000 kat büyüme gibi adımlar atıldı. 

Bugün firma sayesinde adı bilinen en önemli teknolojilerden biri olarak sağlık alanında yapılan çalışmalar vardır. Bu bağlamında da 1958 yılında ilk defa geçici kalp pili uygulaması sağlandı. Marka 1967 yılında Bosch-Siemens Hausgeraete GmbH kurulumu sayesinde beyaz eşya sektöründe yerini aldı. 1992 yılında ise Synapse 1 modeli sayesinde en hızlı neurobilgisayar teknolojisi geliştirildi. Günümüz teknolojisi açısından en önemli noktalardan biri olarak ise 20. yüzyılın son dönemlerinde yani 1997 yılında Siemens dünyanın ilk renkli ekranlı cep telefonu tasarımını gerçekleştirdi. 

2007 yılında UGS Corp.’un satın alınması ile birlikte yazılım sektörüne de dahil oldu. Marka, 2008 yılında ise enerji sektöründe yerini alarak yenilenebilir enerji üzerinde çalışmalara başladı. 21. yüzyılda Dünyanın en büyük markalarından biri olarak Siemens, bugün CEO Joe Kaeser önderliğinde Türkiye’de de yatırımlarına ve devam etmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar