Teknoloji Devlerinden Veri İhlalleri

Paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji Devlerinden Veri İhlalleri – Teknoloji şirketleri, kullanıcıları hakkında topladıkları (ve nihayetinde üçüncü şahıslara ve reklam verenlere sattıkları) bilgiler konusunda daha şeffaf hale geldikçe, veri gizliliği birçok tüketici arasında büyüyen bir endişe haline geliyor. 

Hepimiz, bu büyük teknoloji şirketlerinin hakkımızda hangi bilgileri topladığını bilme hakkına sahip olmalıyız. Bu durum yavaş yavaş dünya genelinde yasalara dökülse de ülkemizde henüz bu konuyla alakalı bir yasa çıkmadı. Sahip olmamız gereken bir başka hak, bu şirketlerden bilgilerimizi silmelerini isteme veya bunların toplanmamasını istemektir. 

Teknoloji Devlerinden Veri İhlalleri

Şirketler kullanıcıları hakkında ne tür bilgiler topluyorlar? 

Teknoloji şirketlerinin kullanıcılarından topladıkları bilgiler, veri ihlali
Photo by Gerd Altmann on Pixabay

Her teknoloji şirketinin uzun ve karmaşık gizlilik politikalarını okumak kafa karıştırıcı olabilir, aynı zamanda pek de eğlenceli bir iş değil. Bunun için TruePeopleSearch bir araştırma yaptı. Milyonlarca hatta milyarlarca kullanıcı hakkında, şirketlerin ne tür bilgiler topladıklarını öğrenmek için 11 büyük teknoloji şirketinin gizlilik politikalarını taradılar.

Bu dev teknoloji şirketleri arasında elbette Apple, Google, Microsoft, Amazon ve Facebook da yer alıyor. Bu şirketlerin değeri 100 milyar doların üzerinde, hatta bazıları 200 milyar dolara ulaştı. Bu teknoloji devleri tarafından toplanan bilgileri sosyal medya siteleri Twitter, LinkedIn ve TikTok, popüler sosyal haber sitesi Reddit, Uber ve Lyft araç paylaşım uygulamaları tarafından toplananlarla karşılaştırabileceksiniz. Facebook, Google, Twitter, TikTok ve Reddit gibi hizmetlerini ücretsiz sunan bu şirketlerden bazıları, kullanıcı bilgilerinin satışından elde ettikleri kar ile gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. 

Teknoloji şirketleri ve veri ihlali
Photo by Tracy Le Blanc on Pexels

Bu dev teknoloji şirketleri tarafından toplanan bilgi türleri

Metin sonuna eklediğimiz, araştırmaya ait liste, kullanıcıların adları, yaşları ve cinsiyetleri gibi kişisel bilgilerle başlıyor. Şirketler tarafından konum ve iletişim bilgileri bir şekilde içe aktarıldıysa, kullanıcının kişisel bilgilerinin de toplanmış olması çok yüksek ihtimal.

Kullandığınız cihaz ve mobil operatör, ziyaret ettiğiniz web siteleri, yaptığınız aramalar, kullandığınız uygulamalar, tarayıcılar ve reklamlar gibi şeylerle etkileşimleriniz hakkındaki bilgiler, teknoloji şirketleri için inanılmaz derecede değerlidir. Google’da arama yaptıktan ne kadar süre sonra Facebook’ta bu ürünün reklamını gördünüz? Bu durum, bilgilerinizin toplanıp gözünüzün önünde üçüncü bir şahsa satılmasıdır. 

Dahil edilen 11 teknoloji şirketinin tümünün kullanılan cihazlar, tarayıcı bilgileri, IP adresleri, ziyaret ettiğiniz web siteleri, tıkladığınız veya etkileşim kurduğunuz reklamlar, kullanım tarihi ve saati, uygulamalarla ve tarayıcılarla etkileşimleriniz hakkında bilgi topladığı bulundu.

11 gizlilik politikasında yaygın olarak bulunan neredeyse 60 farklı bilgi türü ile, bu infografiği gerçekten derinlemesine incelemek ve şirketlerin kullanıcıları hakkında toplamaya izin verdikleri bilgileri görmek için zaman ayırmanız gerekebilir.

Biyometrik Veriler

Biyometrik veriler
Photo by ThisIsEngineering on Pexels

Listede yer alan bilgilerden birinin, son zamanlarda tartışmalı bir konu olduğu ve bunun iyi bir nedeni olduğu kanıtlandı. Yüz tanıma verilerini, kullanıcılarının ve teslimat ortaklarının kimliklerini doğrulamak için kullandıklarını belirten Microsoft, Amazon, Facebook gibi şirketler elbette mevcut. Ancak bu durum verilerin, bu şirketlerden birkaçı tarafından toplandığı gerçeğini değiştirmiyor. 

Facebook,  yüz tanıma verileri gibi biyometrik bilgileri toplayıp paylaşmadan önce kullanıcıların onayını almalarını gerektiren Illinois Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasasını ihlal etmişti. Bu ihlal ile, Facebook 550 milyon dolarlık devasa bir ödeme yapmak zorunda kaldı. Böylece, bir gizlilik davasında şimdiye kadar ulaşılan en büyük nakit ödemelerinden biri gerçekleşti. 

Yine de, TikTok’un yüz tanıma verileri koleksiyonu en endişe verici olanı olabilir. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, Çin hükümetinin TikTok kullanıcılarının verilerine kendi kullanımları için erişebileceğine dair artan endişelerini dile getirdiler. Bu bilgilerin nasıl kullanıldığından kaynaklanan ulusal güvenlik sorunları konusundaki korkular nedeniyle, TikTok’u yasaklayan ülke, şirket ve kuruluşların listesi büyümeye devam ediyor.

Bu dev teknoloji şirketlerinden hangisi kullanıcıları hakkında en fazla bilgiyi topluyor? 

Bu çizelgede yer alan 11 bilgiden en fazla bilgiyi Facebook’un topladığı, 58 bilginin sadece 10’unun kontrol edilmediği görüldü. Facebook kullanmanın tüketiciler için hiçbir maliyeti yokken, sosyal medya devi 1,7 milyar kullanıcısından mümkün olduğunca çok bilgi topluyor. Amazon, en fazla bilgi toplayanlar listesinde ikinci sırada yer alıyor.

Diğer taraftan, bu dev teknoloji şirketlerinden hangisi kullanıcıları hakkında en az miktarda bilgi topluyor? 

Reddit, toplanan 58 bilgi türünden sadece 23’ü ile listedeki en az saldırgan şirket olarak bulundu. Uber, kullanıcılarından toplanan farklı bilgi türlerinden 28’i ile diğer bir az saldırgan şirketlerden denebilir.

Teknoloji şirketlerinin kullanıcılarından topladıkları bilgiler, veri ihlalleri
Photo by succo on Pixabay

Teknoloji şirketleri topladıkları tüm bu bilgilerle ne yapıyor? 

Hizmetlerini kullanıcılara ücretsiz olarak sunan bu şirketlerin büyük bir kısmı, topladıkları bilgileri gelir elde etmek için kullanıyor. Elbette bunu, kullanıcı bilgilerini üçüncü şahıslara veya reklamcılara satarak yapıyorlar. Google’ın gelirinin % 80’ini reklamlardan elde ettiği söyleniyor! Milyonlarca kullanıcıya ulaşma ve onları demografi veya arama geçmişi gibi şeylere dayalı olarak hedefleme potansiyeline sahip reklam verenler, ürün veya hizmetlerini doğru tüketicilerin önüne çıkarmak için oldukça para harcıyorlar!

Teknoloji şirketlerinin sizden topladığı bilgiler
TruePeopleSearch

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar