Su Kaynakları Tükeniyor mu?

Paylaşmayı unutmayın.

Su Kaynakları Tükeniyor mu? – Su, insanların en temel ihtiyaçlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Tüketmeden su, yaşam sürdürmek mümkün değil. Aynı zamanda birçok sektörde de suya duyulan ihtiyaç oldukça fazla. Yeryüzünün büyük bir kısmını sular oluşturuyor olsa da insanların tatlı su kaynaklarına erişimde sıkıntılar yaşaması mümkün. Su kaynaklarının tükenmesi aslında oldukça yakın bir senaryo. Eldeki verile göre değerlendirme yapıldığında 2025 yılına kadar dünyanın yarısında suya erişim sıkıntısı yaşanack. 2050 yılına geldiğimizde ise bu oran yüzde 75’lere kadar çıkacak. Tabi bu tahminler günümüz verileri göz önünde bulundurularak yapıldığını unutmamakta fayda var.

Su Kaynakları Tükeniyor mu?

Dünya genelinde yaşanan birçok şey su kaynaklarının tükenmesine neden oluyor. Su kaynaklarının tükenme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İklim değişikliği
  • Küresel ısınma
  • Etkin su yönetimi yapılmaması
  • Beşeri etkiler sonucu kuruyan göller
  • Yer altı su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı
  • Bilinçsiz ve aşırı su tüketimi 
  • Suya duyulan ihtiyacın her geçen gün artması 
su-kaynaklari-tukeniyor-mu
Photo by Jong Marshes on Unsplash

Bildiğiniz gibi yeryüzünün büyük bir kısmını sular oluşturuyor. Fakat bu suların oldukça küçük bir kısmı tatlı sulardan ibaret. Yani, dünyadaki suların yalnızca bir kısmını kullanabiliyoruz.

Türkiye Su Sıkıntısı Çeken Ülkeler Arasında

Türkiye’de su sıkıntısı var mı sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak edilen bir konu. Genel olarak Türkiye’nin su konusunda güçlü bir ülke olduğu düşünülüyor. Fakat bu büyük bir yanılgıdan ibaret. Türkiye, artık su kaynakları bakımından kendi kendine yetebilen ülkeler arasında değil. Türkiye, su fakiri ülkeler arasında yer alıyor. Diğer yandan Türkiye’de yaşanan su sıkıntısının en büyük nedeni ise iklim değişikliği. 

İklim değişikliği hakkında yapılan araştırmalara göre, Akdeniz’de yer alan ülkeler değişimlerden son derece etkileniyor. Buna bağlı olarak da Akdeniz ülkelerinin su kapasiteleri her geçen yıl azalıyor. Peki, su kaynaklarını korumak için ne yapılabilir?

su-kaynaklari-tukeniyor-mu
@Ryan Kwok from Unsplash

Aslına bakılırsa su kaynaklarını koruma ve su sıkıntısı yaşamama için yapılabileck birçok şey var. Suyun geleceğini korumak ve sürdürülebilir bir su kaynağı sağlamak açısından bazı adımları atmak şart. Atılması gereken ilk adım ise insanları su tüketimi ve su tasarrufu konusunda bilinçlendirme olacaktır. Diğer yandan, etkin bir su yönetim planının oluşturulması da son derece önemli.

Su Yönetim Planı ve Tasarruf

Son olarak yanlış sulama yöntemi ile bir çok yer altı suyu tükeniyr. Geçtiğimiz günlerde Ruhi Çenet’in yayınladığı bir videoda da göründüğü gibi çiftçi desteklenmediği için daha karlı olan mahsul peşine düştü. Bu durum bölgeye, iklime ve toprak yapısına uymayan ekim biçim işleri yapılmasına neden oldu. Sonuçları ise kaçınılmaz; son yıllarda çok fazla obruk ortaya çıktı… Aşağıya eklediğim link ile bu obrukların nasıl, neden oluştuğunu görebilirsiniz. Ayrıca görünen ve görünmeyen tehlikelerini de öğrenebilirisiniz. İyi seyirler…

Küresel veya devletler düzeyinde bir tasarruf ve bilinçlendirme organizasyonları elbette daha iyi olur ancak bireysel olarak yapabileceğimiz oldukça fazla şey var. Bunlar;

  • Sebze ve meyvelerinizi akar suyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayın. Yıkama sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için tekrar kullanın.
  • Suyu boşa akıtmayın.
  • Sadece ihtiyacınız olduğu kadar su ısıtın. Böylece elektrik ve gaz masrafından da kısabilirsiniz.
  • Elde çamaşır yıkarken aynı suda önce beyazları; sonra renklileri yıkayabilirsiniz.
  • Evde en çok su banyoda harcanı. Günlük harcamamızın yüzde 40’ı banyodadır. Bu nedenle duşta/banyoda kalma sürelerimi kısaltmalıyız

Bunlar sadece bir kaçı “Tiski” tarafından hazırlanan bu listeye göz atabilir, bu konulara dikkat edebilirsiniz.

Unutmayın! – Su hayattır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar