Eriyen Buzullar Dünyanın Eksenini Değiştirdi

Paylaşmayı unutmayın.

Eriyen Buzullar Dünyanın Eksenini Değiştirdi. Küresel ısınma nedeniyle buzullarda meydana gelen erimeler, 1990’lı yıllarda kutupların hareketindeki değişimlerin sebebi olabilir.

Genel yanılgının aksine Kuzey ve Güney kutuplarının konumları sabit değil. Dünyanın kendi etrafında dönüşünü gerçekleştirdi eksen, sürekli hareket halinde. Su kaynaklarının yeryüzündeki dağılımı, söz konusu kaymanın en büyük nedeni.

Eriyen Buzullar Dünyanın Eksenini Değiştirdi

Amerika Jeofizik yapılan çalışmalar sonucunda eriyen buzulların kutuplardaki kaymayı oluşturduğu sonucuna varıldı. Eriyen buzullarla birlikte su kaynakları yeniden dağıldı. Ardından kutuplarda kaymalar oluştu.

Daha iyi bir açıklama yapmak gerekirse buzulların erimesi dünyanın ağırlık merkezinin değişmesine yol açıyor. Bu durum sonucunda da dünyanın eksenin de kaymalar gerçekleşiyor. Buzul erimesinin ağırlık dengesini değiştirdiği göz önünde bulundurulduğunda; dünya ekseninin kaymasına yol açtığı sonucuna ulaşmak mümkün.

eriyen-buzullar-dunyanin-eksenini-degistirdi
Photo by Torsten Dederichs on Unsplash

Bu konuda yapılan çok sayıda araştırma bulunuyor. Genel olarak araştırmaların sonuçlarına baktığımızda; birbirine yakın sonuçların elde edildiğini görüyoruz. Yani buzul erimesi, dünyanın ekseninde yaşanan kaymaların en büyük sebeplerinden birisini oluşturuyor.

Buzul Erimesi ile Su Kaybı ve Kutup Kayması

Kutup bölgelerinde buzul erimesi ile oluşan su kayıpları, kutup dışı bölgelerle de destekleniyor. Tüm bu su kayıpları bir arada değerlendirildiğinde büyük bir kitlesel değişimin gerçekleştiğini söylemek mümkün. Bu durumun sonucunda da kutupların doğuya doğru kayması sorunsalı açıklanabiliyor. Peki, dünyanın eksenini değiştirecek kadar büyük olan bu değişimler, günlük yaşantımızı etkileyecek mi?

Aslına baktığımız zaman ortada büyük bir değişim söz konusu olsa da gündelik yaşamın bundan etkileneceği söylemek mümkün değil. Uzmanlara göre yaşanan eksen kaymaları, günlük hayatımıza etkide bulunmayacak. Gündüz sürelerinin uzunluğunda değişimler gerçekleşmesi mümkün. Ancak bunlar yalnızca milisaniyelerle ifade edilebilece kadar küçük.

eriyen-buzullar-dunyanin-eksenini-degistirdi
Photo by John Salvino on Unsplash

Araştırmalardan elde edilen sonuçlar; dünya ekseninin kayması durumunun yalnızca buzul erimesinden kaynaklanmadığını gösteriyor. Yer altı suları da eksen kaymasını önemli ölçüde etkileyen bir unsur. Kuzey Teksas, Kaliforniya, Pekin ve Kuzey Hindistan bölgeleri de su kütlesindeki değişime neden oluyor. Bu bölgelerde yoğun tarım yapılması, kara sularının yer altı suyuna dönüşmesini sağlıyor. Yer altı suyuna karışan kara suları, sonuç olarak dünya eksenindeki kaymaya sebep oluyor. Fakat bu durumun buzul erimesi kadar etkili olmadığı da açıkça ortada.

Ayrıca “Dünyamıza verdiğimiz büyük zararlar” adlı makalemizi okumak isterseniz, tıklayabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar