Stephan Hawking Ölümünden Sonra da Işık Tutuyor

hawking

Paylaşmayı unutmayın.

Stephan Hawking, aramızdan ayrıldıysa da hayatını adadığı “evrenin gizemi” konulu çalışmaları, O’ndan sonra da bizi aydınlatmaya devam ediyor. Ünlü fizikçinin ölümünden sadece iki hafta önce tamamladığı son makalesi de kamuoyuyla paylaşıldı. “A Smooth Exit From Eternal Inflation” başlıklı makale Hawking’in şimdiye kadarki en önemli bilimsel mirası olmaya aday içerikte.

A Smooth Exit From Eternal Inflation

@publicdomainpictures

Diğer Evrenler

Makalede 1983 yılında üzerinde çalışmaya başladığı ve büyük patlama ile evrenin ortaya çıkışını çözmeye odaklandığı bilgiler ve detaylar var. Yine temeli Hawking’e ait çoklu evren teorisinin bir ileri seviyeye taşındığı makalede bir uzay aracının paralel bir evrene ait kanıtları toplaması için matematiksel bazı veriler sunulmuş. Konu üzerinde Hawking ile birlikte çalışma şansı yakalamış olan bilim insanı Thomas Hertag, çoklu evren fikrinin bu sayede test edilebileceğini ve paralel evrenlerin de böylelikle kanıtlanabileceğini belirtiyor.

Hawking’in bu güne kadarki çalışmalarında bize anlattığı evrenin, ufak bir noktadan bugünkü haline doğru, zamanla genişlediği ve bu süreçte, her biri kendi evrenini yaratan sonsuz sayıda patlama olduğu yönünde. Ancak henüz sonsuz patlama ve sonsuz sayıda evren fikrinin  insanları paradoksa sürüklediği de bir gerçek.

stephan hawking

@gelecekhane

Hawking’in son makalesindeki başka bir  ilginç iddia evrenimize nüfus eden arka plan radyasyonu ile diğer evrenlere ulaşabilme ihtimalimizin bulunduğu. ve bu radyasyonun uygun sensörlerle donatılmış bir uzay aracı ile de tespit edilebileceği yönünde. Durhan Üniversitesi Kozmoloji Profesörü Carlos Frenk de bu çalışmanın diğer evrenlerin varlığına dair bir kanıt olabileceğini savunuyor.

Ve Nobel…

Hawking’in ölümünden 2 hafta önce tamamlandığı belirtilen makale, halen bilimsel bir yayın organı tarafından gözden geçiriliyor durumda. Eğer dergi söz konusu makaleyi yayınlamayı kabul ederse ve makaledeki bilgiler fizik dünyasında kabul görürse sanıyoruz Hawking hayatının ilk Nobel’ini almaya hak kazanacak.

hawking ve nobel ödülü

@d1w9csuen3k837.cloudfront

Hayatı boyunca pek çok ödül ve nişan alan Hawking, birçok kez Nobel ödülüne de aday gösterildi ise de yaşamı boyunca maalesef ödülü alamamıştı. Ancak bu son çalışma, bilim adamını, yeniden form bulduğu başka bir zaman boyutunda ödülle buluşturacağı gibi insanoğlunun uzayı ve paralel evrenleri anlamlandırmasına da yardımcı olacak gibi duruyor.

Sanıyoruz bilimin ölümsüzlüğü, bir kez daha Stephan Hawking’in şahit olup aynı zaman dilimini paylaştığımız yaşamıyla da kanıt bulmuş olacak ve uzun yıllar en renkli filmlerin en heyecan veren sahnelerinden alışkın olduğumuz zamanda yolculuk sıradan bir hayat gerçeğimiz olacak, siz ne dersiniz?

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar