Starbucks : Dünya Markası

starbucks-marka

Paylaşmayı unutmayın.

Starbucks : Dünya Markası – Kahve, dünya da çaydan sonra en fazla tüketilen içecek türlerindendir. Eski çağlardan beri bir kültür haline gelen kahve, atasözlerinde yer edinmiş ve sohbetlerde yer edinmeye başlamıştır.

@startupstories.com

Starbucks : Dünya Markası – Markanın Doğuşu

Fakir bir ailenin çocuğu olan Howard Schultz, okul masraflarını karşılamak için çok çeşitli işlere girişmiştir. Brooklyn’de yaşayan Howard Schultz, her zaman girişimci bir ruha sahip olmuştur. Öyle ki üniversite masraflarını karşılamak için futbol okulunun verdiği bursluluk sınavına girip kazanmıştır. Michigan Üniversitesi’ni futbol okulu vasıtasıyla tam burslu şekilde kazanan Howard Schultz, okul masraflarını kendi karşılamak için futbolu da bırakmıştır. 1975 yılında üniversiteyi bitirip kendisine ait bir iş yeri açarak markanın doğuşuna zemin hazırlar. İlk başlarda satış pazarlaması alanında çalışmalarını yoğunlaştıran Howard, çalıştığı firmalarda en yüksek noktalara kadar çıkmıştır. Çalıştığı firmaya, bir iş adamının yüksek oranda filtre kahve siparişi vermesi, Howard’ın dikkatini çeker ve bu alana yoğunlaşarak araştırmaya başlar. Bu siparişi veren firma New York’ta hizmet veren Starbucks firmasıdır. Starbucks firması temelde iki öğretmenin bir araya gelerek, bölge insanının kahveye daha rahat ulaşmasını sağlamak amacıyla kurduğu bir iş yeridir.

@pinterest.com

Sadece kahve tohumu satan firma ile ortak olmak için 1 yıl uğraşan Howard, marka kurucularının ikna ettikten sonra ekibe katılır. Markanın satış ve pazarlama kısmı ile ilgilenen Howard, iş yerini restorana çevirme gibi yeni fikirleri ile ortakları ile çatışır. Kurucular, biz restoran işletmiyor sadece kahve satıyoruz derler. Fakat Howard, var olan girişimci ruhu ile çalışmaya devam eder. 1986 yılında İtalya’ya Starbucks ile birlikte Espresso Kahve dükkanı açan Howard, yenilikçi çalışmalarına devam eder. Belli bir süre sonra markanın kurucuları firmayı satmaya karar verir ve Howard düşünmeden firmayı satın alır.

34 yaşında 4 milyon dolar karşılığında markayı dünyaca ünlü bir restoran haline getirmek için satın alan Howard, en önemli şeyin reklam değil, müşteri deneyimi olduğunu marka stratejisi olarak belirler. Bu sayede de kısa sürede müşterilerin vazgeçilmez durağı haline gelir. Markanın şu anki hedefi ise 20.000 iş yeri sayısına ulaşmaktır.

@nacion.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar