Spotify Wrapped – Yıla Bakışımıza Farklı Bir Pencere Açıyor

Paylaşmayı unutmayın.

Spotify Wrapped – Yıla Bakışımıza Farklı Bir Pencere Açıyor – Spotify kullanmayan kişi sayısı gün geçtikçe azalıyor. Dünya çapındaki en fazla indirilen ve en fazla müzik, podcast vb. servisleri sunan yegane uygulama.  Günde belki de birkaç saatimizi geçirdiğimiz otobüste, metroda bizim en yakın dostumuz olan uygulama özellikle son 5-6 yıldır o yıla bakışımızı özetler nitelikte listeler oluşturuyor. Wrapped olarak adlandırılan bu listeler kullanıcılara özel oluşturuluyor.

Spotify Wrapped – Yıla Bakışımıza Farklı Bir Pencere Açıyor

Spotify Wrapped

spotify-wrapped-yila-bakisimiza-farkli-bir-pencere-aciyor
@campaignlive

Spotify ‘ın  her yıl  kişiye özel olarak hazırladığı listelere kısaca Wrapped (Özet) deniliyor. Spotify Wrapped, Spotify dinleyicilerinin bulundukları  yıl içinde dinledikleri ‘en’leri inceledikleri yerdir.

Spotify kullanıcıları yıl içinde en çok dinledikleri şarkı, albüm, şarkıcı ve Podcast listelerine Spotify hesaplarına giriş yaptıklarında ulaşabiliyorlar. Ayrıca derlenen listeler Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal platformlardan da paylaşılabiliyor. Özellikle son yıllarda yayınlanan ve paylaşılan Wrapped listeleri gündeme de oturuyor.Örneğin  dünya genelinde  bu yıla damgasını vuran isim 8.3 milyar dinlenme ile Porto Riko’lu rapçi Bad Bunny oldu. Bad Bunny ‘yi ikinci sırada Drake takip ederken dünya genelinde üçüncü sıraya J Balvin yerleşti.En çok oynatılan parça listesinde bu sene The Weeknd ”Blinding Lights”yer alıyor.Dünya genelinde en çok dinlenen kadın sanatçılar listesinde ilk sırayı  Billie Eilish alırken onu ikinic sırada Taylor Swift takip etti.Ve üçüncü sıraya da Ariana Grande yerleşti.

spotify-wrapped-yila-bakisimiza-farkli-bir-pencere-aciyor
@thesun

Türkiye de ise 2020 yılının en çok dinlenen sanatçısı üst üste üçüncü kez bu unvanı alan Ezhel oldu.İkinci sıraya Sezen Aksu yerleşirken Top 5 listesindeki tek kadın sanatçı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Listenin üçüncü sırasında Murda yer aldı. Türkiye listesinde ağırlıklı olarak rap sanatçıların dinlendiğini söyleyebiliriz.

İlk Yayınlanan Wrapped

2015 yılında yayınlanmaya başlayan Wrapped listeleri o zamandan bu yana hem Spotify kullanıcılarının hem de sosyal medya ‘nın gündemine oturuyor. Dinlenme sayıları ,bir parça için ayrılan zaman ve bunun gibi birçok istatistiğin oluşturulması insanları heyecanlandırıyor. Yılın son ayında yayınlanması yeni yıl için oluşmuş olan heyecanı da artırıyor. Ve özellikle son birkaç yıldır Aralık ayının 1-2 haftalık gündemi listelerle ,istatistiklerle geçerken Spotify da bunların arasında yerini aldı. Spotify Wrapped.2015 yılında ilk Wrapped yayınlandığında listenin başını çeken isim Drake olurken ikinci sırada onu Ed Sheeran takip ediyordu. Üçüncü sıradaysa The Weekend vardı. Kadın sanatçılar ise sırasıyla Rihanna, Ariana Grande ve Nicki Minaj.

Şarkıların Yanı Sıra Podcastler de Yükselişte

spotify-wrapped-yila-bakisimiza-farkli-bir-pencere-aciyor
@spotify

Son yıllarda yükselişe geçen sadece sanatçılar değil normal hayattan insanalar da diyebiliriz. Belki yolda görsek tanımayacağımız insanlar. Podcast son yıllarda paylaşım çağında olduğumuzdan dolayı da olabilir insanlar herhangi bir olayı ,anı yada normal bir konuyu paylaşmak istiyor. Bundan dolayı Podcast artık sektör diyebileceğimiz bir noktaya geldi. Spotify bünyesinde bulunan Podcastler de son 1-2 yıldır Wrapped listelerinde yerini almaya başladı.2020‘nin en çok dinlenen Podcast listesinde ilk sırayı The Joe Rogan Experience alırken onu TED Talks Daily aldı. Üçüncü sıradaysa The Daily vardı.

Bu listeye bir ekleme daha yapmak istiyorum. Dünyada en çok dinlenen Podcastler arasında dördüncü sırada eski first lady Michelle Obama’nın podcast listesi olan The Michelle Obama Podcast bulunuyor. First lady iken de insanlarla iç içe olmayı seven bir insan olduğu için podcast listeleri de bunu destekler nitelikte.

@spotify

Spotify Wrapped artık geçmişte bırakacağımız yıla farklı bir pencereden bakmamızı sağlayan bence çok güzel bir özellik. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi neredeyse günümüzün 3-5 saatinde müzik, podcast dinliyoruz. Bir yıla baktığımızda şaşkınlığa uğramamız muhtemel .Çünkü yaşadığımız coğrafya ,ekonomi ve içinde bulunduğumuz durumlar neler dinlediğimizi de etkiliyor. Ve Spotify tüm bunlara ‘’gel bir de buradan bak’’ diyor adeta.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar