SpaceX – Uzayda Yaşam Fikrini Hayal Olmaktan Çıkaran Şirket

spacex-uzayda-yasam-fikrini-hayal-olmaktan-cikaran-sirket

Paylaşmayı unutmayın.

SpaceX – Uzayda Yaşam Fikrini Hayal Olmaktan Çıkaran Şirket – Hepimiz SpaceX‘i duymuşuzdur. Sürekli gündemde olan bir hayalperestin(aslında hayalleri gerçekleştiren birisi de diyebiliriz.) sektörde kamu yararı olmadan ayakta durmayı başaran şirketi. Hatta bu alanda ilk şirket diyebiliriz. Öncelikle şirket tarihini inceleyelim.

SpaceX – Uzayda Yaşam Fikrini Hayal Olmaktan Çıkaran Şirket

SpaceX Nasıl Kuruldu?

2002 yılında PayPal’ın kurucularından ve Tesla Motors’un CEO’su  olan Elon Musk tarafından kuruldu. Elon Musk’ın bu şirketi kurmasındaki en büyük amacı Mars’ı kolonileştirme ve Mars da yaşama fikrini maliyetleri ulaşılabilir düzeyde tutarak uzay taşımacılığını mümkün kılmak. Ve tabi bunları yaparken de bir kamu otoritesi olmadan özel şirket nezdinde uygulamaya koymak.

spacex-uzayda-yasam-fikrini-hayal-olmaktan-cikaran-sirket
@pexels

En iddialı olduğu konuda yaptığı roketlerin geri kazanılabilir olması yani bir roket uzaya gönderildikten sonra o roket bir daha kullanılamıyor. Fakat SpaceX roketleri defalarca kullanılabiliyor. Bu uzay ve havacılık tarihinde bir ilk. Aslında Elon Musk’ın hayali olan bu girişim kurulduğu ilk yıllarda çok da parlak bir görünüm sergileyememiş öyle ki sürekli infilak eden roketler ,mühendislik hataları  ,finansman sıkıntıları ve daha bir sürü sorunla karşılaşmış fakat vazgeçmek Elon Musk’ın tabiatında yok. Sarf ettiği şu sözler kararlılığını ortaya koyar derecede  ‘’ Mars’ta ölmek istiyorum; tabii Mars’a inerken çakılma şeklinde değil.’’

SpaceX’in  ilk başarılı fırlatılan roketi ve aslında tarihte çok önemli bir yeri olan Falcon 1 roketidir. Çünkü 28 Eylül  2008 tarihinde  yörüngeye ulaşan ilk özel firma roketi unvanını almıştır. Tabi bu dönemde NASA’nın  (National Aeronautics and Space Administration/ Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi)desteği olmadan başaramazdı.

Daha sonra 9 Aralık 2010 tarihinde, bir uzay aracını uzaya fırlatan, yörüngeye oturtan ve bu uzay aracını (Dragon) başarılı bir şekilde dünyaya geri getiren ilk özel sektör şirketi ve devamında da, 25 Mayıs 2012 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonuna bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel sektör şirketi.

spacex-uzayda-yasam-fikrini-hayal-olmaktan-cikaran-sirket
@pexels

Elon Musk Dahi Mi Yoksa Hayalperest Mi?

Ben kesinlikle ikisi de diyorum. Evet hayalperest ama hayalleri gerçekleştirebilen bir hayalperest. Dahi olduğu konusunda milyonlarca insanla aynı fikirde olduğumu düşünüyorum. Biraz yaşamına bakalım ve sizde hangisi olduğuna henüz karar vermediyseniz kararınızı vermelisiniz bence.

Kısaca Elon Musk

Elon Musk Güney Afrika’nın başkenti Pretoria ‘da Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın oğlu olarak doğdu.

Elon, kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi. 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar adındaki uzay oyununu yaklaşık $500’a satarak ilk yazılım satışını yaptı.

Bryanston High School’da sekizinci ve dokuzuncu sınıfları geçtikten sonra Musk, Pretoria Boys High School’a geçip oradan mezun oldu. 1988 yılında henüz 17 yaşındayken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrıldı: “Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi.” ABD’ye taşınmak istiyor ve şöyle diyordu: “Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer. ‘’

1992 yılında, Kingston Ontorio ’daki Quuens Üniversitesi’nde iki yıl geçirdikten sonra, Pennslyvania Üniversitesi’nde işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. The Wharton School Of The University Of Pennslyvania da ana dalını seçip, Ekonomi  alanında lisans diploması aldı.

spacex-uzayda-yasam-fikrini-hayal-olmaktan-cikaran-sirket
https://www.nytimes.com

Üniversite Eğitimini İkinci Plana Öteledi

Daha sonra aynı Üniversite’den(Pennslyvania Üniversitesi) Fizik alanında yan diplomasını aldı. Stanford ‘da Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya ‘nın Silikon Vadisi bölgesine taşındı. Ancak 2 gün sonra kardeşiyle beraber bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesi için doktora eğitimini tamamlamadı. Zip2 ‘yi Combaq 1999 yılında  307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı.

1999 yılının Mart ayında bir çevrim içi finans ödeme sistemi olan X.com ‘un kurucu ortaklığını yaptı.Daha sonra bu şirket şirket birleşmeleri sonucunda PayPal ismini aldı ve Ekim 2002 yılında eBay tarafında $1.5 milyarlık hisse senedi karşılığında satın alındı.Şüphesiz PayPal’in hala ödeme sistemlerinde başı çekmesinin en büyük mimarı Elon Musk ve onun ‘’P2P’’ Teknolojisine olan inancıdır.Ve tabii pazarlama stratejisi.

Daha sonra 3. Şirketi olan Space X 6 Mayıs 2002 tarihinde kurdu. Musk Space X’i  $ 100 milyonluk bir servetle kurmuştur. .Asıl amacı daha önce de değindiğim gibi maliyetleri karşılanabilir düzeye indirmek ve uzay seyahatlerini yaygınlaştırmak.Hatta uzayda özellikle Mars’ta yaşama fikri. Musk’a göre uzayın keşfi insanlığın bilincini, korumak için değilse de, genişletmek için önemli bir adımdır.

Çok Gezegenli Yaşam Bir Seçim Değil Zorunluluk Mu Olacak?

 Onun deyişiyle çok gezegenli hayat insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabilir. “Bir asteroid veya büyük bir volkan bizi yok edebilir, ayrıca dinozorların hiç görmediği risklerle karşı karşıyayız: mühendislik ürünü bir virüs, yanlışlıkla oluşturulmuş bir mikro kara delik, küresel ısınma ya da sonumuzu getirecek henüz bulunmamış bir teknoloji. İnsan ırkı milyonlarca yıldır evrimleşmekte, fakat son 60 yılda atomik silahlar kendimizi tüketmek için bir potansiyel oluşturdu. Er ya da geç hayatı mavi-yeşil topun ötesine genişletmek zorunda kalacağız ya da soyumuz tükenecek.” Musk’ın amacı insanlı uzay uçuşlarının maliyetini onda birine indirmektir. 

@pexels

Kısaca diğer iki şirketine de değinelim. Tesla Motors 2003 yılında Elon Musk tarafından satın alınmış bir elektrikli araç ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan, üreten ve satan bir firmadır.Kurucusu Martin Eberhard’dır.

SolarCity 4 Temmuz 2006 tarihinde kurulmuş, güneş enerjisi hizmetleri sunan bir Tesla Motors yan kuruluşu olarak faaliyetini sürdüren  bir  şirkettir.

Kısaca Elon Musk ‘ın yaşamını ,hayat amacını bu kadar anlatabiliriz.

SpaceX ‘den de kısaca bahsedip sonlandıracağım. Space X ilk paragraflarda da anlattığım gibi insanoğlunu ulaşılabilir maliyetlerle uzaya götürüp kolonileştirme fikrinden doğmuş bir şirket, bu zamana kadar yaptıkları takdir edilesi. Ve 27 Mayıs 2020 olarak belirlenen tarihte ilk astronotlu fırlatması gerçekleşecek. Yani bir nevi uzay taşımacılığı adına yeni bir sayfanın açılacağının dönüm noktası olacak. Kim bilir belki de  bundan bir süre sonra (5-10 yıl tahmini)uzay yaşam stillerini konuşuyor olacağız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar