Sosyal Medya Mahremiyeti – Biri Bizi Gözetliyor

sosyal-medya-mahremiyeti

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal Medya Mahremiyeti – Facebook, Twitter, Instagram ve Snapchat gibi sosyal paylaşım siteleri internet kullanıcıları için dijital ilan panoları haline geldi. İnsanlar yaşamlarında olup bitenlerle ilgili kişisel görüşlerini ve haberleri paylaşmayı severler. Ama durun ve bir an için düşünün. Bazıları çok kişisel olan bu bilgileri internette  güvenilir arkadaş ve akraba çevrenizin dışında, yayınladıklarınızı başka kim görüyor? Bu bilgilerin spam botlar, belirsiz tanıdıklar ve hatta siber suçluların bile ilgisini çekebildiğini biliyor muydunuz? Son zamanlarda, özellikle Facebook veri açığı ve paylaşma skandalı ışığında, gizlilik haklarına ve mahremiyeti ile ilgili sosyal medya sitelerine ilişkin tartışma, daha geniş bir kamusal ve politik tartışmaya konu olmuştur. Bunu akılda tutarak, gizliliğinizi korumanıza ve sosyal ağlarınızı daha faydalı bir deneyim haline getirmenize yardımcı olacak bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

Sosyal Medya Sitesinin Şartlarını Okuyun

21. yüzyılda, bilgi yeni bir değerli para birimi olabilir. Bir sosyal medya hesabına kaydolurken hangi bilgileri paylaşmayı kabul ettiğinize özellikle dikkat edin. Örneğin, Facebook’a göre, bir kullanıcı daha önce Facebook’ta paylaştığı fotoğraf ve videoları silmeyi seçerse, bu görüntüler siteden kaldırılır ancak Facebook’un sunucularında kalabilir. Bazı içerik yalnızca kullanıcı hesabını kalıcı olarak silerse silinebilir.

Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları’ndaki yasal kuralları gözden geçirmek için bir dakikanızı ayırın ve ardından “Kabul et”i tıklatın. Bu koşulların bazılarının platformun yararına olduğunu, ancak gizliliğiniz için en iyi durumda olmadığını görebilirsiniz. . Koşulların bazıları kişisel konfor limitinizi aşabilir. Örneğin, bazı ücretsiz siteler pazarlama amaçlı olarak üçüncü taraflara baktıklarınızla ilgili verileri toplayabilir ve satabilir. İzin tercihlerinizin sizin için doğru olduğundan emin olun.

Adınız ve Adresiniz Gibi Özel Bilgileri paylaşmayın

Adınızı ve adresinizi kendinize saklayın. Aynı tavsiye, çocuklarınızın veya torunlarınızın tam adlarının gönderilmesi için de geçerlidir. İnsanların tam adlarını paylaşıyor gibi göründüğü kadar masum, bir sapık veya siber suçluların bu bilgiyi kendi avantajları için nasıl kullanabileceğini asla bilemezsiniz. Örneğin, adınızı ve soyadınızı bir arada kullanarak, siber suçlular e-posta adresinizi tahmin edebilir veya e-posta adresinizi dark web denilen karanlık web’den satın alabilir. Bu bilgilerle, size kötü amaçlı yazılım enjekte etmeye ve cihazlarınızdan veri toplamaya neden olabilecek bir kimlik avı e-postası gönderebilirler.

Yaşamınızdaki gençlere, kişisel bilgileri paylaşma olasılıkları daha yüksek olabileceğinden, aynı uygulamaları benimsemelerini hatırlatın. Çocuklarınız, çevrimiçi bir yarışmaya girerken adlarını ve adreslerini veya diğer kişisel bilgilerini vermeyi düşünmeyebilir.

Sosyal Medya Mahremiyeti – Sitelere Fotoğraf Gönderme Konusunda Dikkatli Olun

Fotoğraf gönderme hakkında iki kez düşünün. Örneğin bir çocuğun adını açıkça belirtmeseniz bile, zararsız bir fotoğraf olduğunu düşündüğünüz şey hakkında çok fazla bilgi açıklıyor olabilirsiniz. Peki ya yeni pahalı düz ekran TV’nizin resmini ya da tatil günlerinde hediyelerle dolu olan aile odanız? Bulundukları yeri ilan etmek evinizi hırsızlar için cazip bir hedef haline getirebilir. Şüphe duyduğunuzda, fotoğraflarınızı yalnızca güvenilir bir kaç kişiyle özel olarak paylaşın.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar