Sıfır Yatırımdan Milyar Dolarlık Şirkete – AirBnb

Paylaşmayı unutmayın.

Sıfır Yatırımdan Milyar Dolarlık Şirkete – AirBnbYıl sonu gelirken yeni planlar , yeni yıldan beklentilere kafamızı yormaya başladık. Şuan tüm dünyanın tek dileği diyebileceğimiz bir pandeminin ortasında olmamıza rağmen kendimiz için de planlar yapmak zorundayız. Umut vaat eden tedaviler uygulanmaya başladı. Yakın bir zamanda  normal diyebileceğimiz eski hayatlarımıza dönüş yolumuz biraz daha seçilebilir olacak.

Hazır yeni yıl yeni planlar kafamızda şekillenmeye başlarken size bu yazımızda 0 yatırımla milyar dolarlık (AirBnb’nin  piyasa değeri şuan 100 milyar $)bir şirkete dönüşen AirBnb ‘den bahsedeceğiz.

Sıfır Yatırımdan Milyar Dolarlık Şirkete – AirBnb

Şişme Yatak +Kahvaltı Fikri

sifir-yatirimdan-milyar-dolarlik-sirkete-airbnb
@inc

Şirket 2007 yılında New York ‘ta yaşayan ve  kira borçlarını ödemekte zorlanan  Brian Chesky ve Joe Gebbia tarafından kuruldu. Kira borçları epey birikmiş ,kredileri ise kelimenin tam anlamıyla kapıya dayanmış olan bu iki genç New York’ta bir şeyi fark ettiler. Şehirde çok fazla etkinlik oluyordu tüm oteller ve hostellerde kalacak tek bir oda dahi kalmıyordu.

Bunu bir kazanç aracı olarak gören ikili hemen birkaç tane şişme yatak satın aldılar. İlk misafirleri iki erkek ve bir kadından oluşuyordu. AirBnb ‘nin sundukları şu şekildeydi; gecelik 80 dolara uyuyabilecekleri ve sabah kahvaltısı yapabilecekleri bir yer sağlıyordu. Şirketin asıl adı da buradan geliyor (Air Bed and Breakfast-AirBnb)

 Şubat 2008’de,  Chesky’nin eski oda arkadaşı Nathan Blecharczyk, AirBed & Breakfast adını verdikleri bir site kurdu. Aralarına yeni girişimin Baş Teknoloji Sorumlusu ve üçüncü kurucu ortağı olarak katıldı.

2. Hatta 3. Kez Piyasaya Çıktılar

SXSW (South by Southwest) katıldıklarında şirketin internet sitesinde kullanıcı olarak sadece iki kişi vardı ve bunlardan biri Chesky idi. Sitelerini geliştirerek piyasaya 3.kez tekrar sürdüler. Fakat bu da çok başarılı olmadı. Hala müşterileri artış eğilimi göstermiyordu.

@baynews9

Yine 2008 yılında 15 Melek Yatırımcıyla görüştüler .Bu görüşmenin 8’inden tamamen ret cevabı alırken geriye kalan 7 yatırımcı da onları görmezden geldi. Fakat bu üç arkadaş hala yılmış değillerdi. Piyasaya .kez çıktılar. Umutlarını bu sefer Denver ‘de gerçekleşecek olan Demokratik Parti Ulusal Kongresine bağladılar. Gelenlerin çoğu AirBnb ‘den sayesinde kalacak yer ayarladı. Bu ışklı yolun sonu da yine karanlığa çıktı.

Sonunda Fark Edildiler

@trootech

Siteden para kazanamayacaklarını anlayan 3 arkadaş bu sefer de mısır gevreği kutularından kazanç elde etmeye çalıştılar. Nasıl mı? Şu şekilde o dönemde daha önce de bahsettiğimiz gibi başkanlık seçimlerinin olması ve insanların taraflarını belli etme çabasından dolayı 3 arkadaş mısır gevreği kutularını Obama O’s ve Cap’n McCains’lere dönüştürerek sattılar. Hem de üzerlerine ‘’sınırlı sayıda ‘’ ibaresini yapıştırarak. Bu stratejileri sayesinde 30.000 dolar elde ettiler.

Bu strateji sayesinde sadece para kazanmakla kalmayıp Paul Graham tarafından da keşfetildiler. Paul Graham küçük bir hisse karşılığında kurucuları Y Cambinator adında bir eğitim programına çağırdı. Buradan aldıkları parayla 3 arkadaş sitelerindeki ilan fotoğraflarının çok dikkat çekici olmadığını düşünerek ve bir kamera satın alarak  New York’ta kapı kapı dolaşıp ilanlar için fotoğraf çektiler.

sifir-yatirimdan-milyar-dolarlik-sirkete-airbnb
@entrepreneurshandbook

AirBed & Breakfast ‘tan AirBnb‘ye

Paul Graham sayesinde risk sermayedarı Fred Wilson ‘dan da yatırım aldılar. Fred Wilson  Web 2.0 şirketlerine yatırım yapan New York merkezli bir risk sermayesi şirketi olan Union Square Ventures’in kurucu ortağıdır.

2008’in sonlarına gelindiğinde  AirBed & Breakfast için değişim vakti gelmişti.İsimleri hem çok uzun hem de akılda kalıcı değildi ve kurucular bunu kısaltarak tüm dünyaya bu şekilde duyurdular :AirBnb. New York’taki kapı kapı dolaşıp fotoğraf çektikten sora kullanıcı sayıları da artmaya başladı .Artık kurucuların odak noktaları paylaşılabilir dairelerden her türlü konaklamaya kadar genişledi.2009 ‘un ilk aylarında AirBnb’de 2500 ‘ü aşkın ilan ve yaklaşık olarak 10.000 kullanıcı vardı.

sifir-yatirimdan-milyar-dolarlik-sirkete---airbnb
@foxbusiness

Bu zamana kadar karşılaştıkları neredeyse milyonlarca soruna rağmen (örneğin Evi darmadağın eden kiracılara karşı 1 milyon dolara kadar çıkabilen “Ev Sahibi Garantisi” adlı sigorta poliçesini uygulamaya koymuşlardır.) asla vazgeçmeyen bu üç arkadaş gün geçtikçe büyüyen ve piyasa değeri de aynı oranda artan bir şirketin kurucuları.

Şirketin son istatistikleri şu şekilde: 190’ı aşkın ülkede ve 34 bin şehirde bulunan 2 milyondan fazla ilan ve 40 milyonu aşkın kullanıcı. Şirketin şu anki piyasa değeri100 milyar doların üzerinde .Bu değer de gün geçtikçe artmakta. 190’dan fazla ülkede ve 34 bin şehirde bulunan 2 milyondan fazla ilan ve 40 milyondan fazla kullanıcı. Şirketin değeri ise yaklaşık 38 milyar dolar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar