Sierra Nevada Corparation Space X’e Rakip Olan Türk Yatırımcılar

Paylaşmayı unutmayın.

Sierra Nevada Corparation Space X’e Rakip Olan Türk Yatırımcılar – Belki de   aramızda ilk defa bu ismi duyanlar da vardır. Neredeyse hepimiz Space X’i biliyoruz. Fakat onun en dişli rakiplerinden biri olan ve 2 Türk tarafından devralınan bu şirketi duymamış olabiliriz. Bu yazımızda Amerika’ya eğitimlerini tamamlamak için giden ve isimlerini dünya çapında duyuran ve duyurmaya da devam eden Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen’in nasıl başardığını anlatacağız.

Sierra Nevada Corparation Space X’e Rakip Olan Türk Yatırımcılar

Eren ve Fatih Özmen Çiftinin Yolculuğu Nasıl Başladı?

Eren Özmen SNC(Sierra Nevada Corparation) şirketini sahibi yani başkanıdır. Eşi Fatih Özmen şirketin CEO’sudur. Eren Özmen aslında Amerika’ya bir sırt çantasıyla Nevada Reno Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansı yapmak için gelmiş. Ve dikkat çekmek istediğim bir nokta var burada İngilizce bilgisi olmadan.O dönemleri çoğu röportajında şu şekilde dile getiriyor;’’Faturalarımı ödemekte zorlanıyordum. Ve bende el yapımı baklavalar yapıp pastahanelere satmaya başladım,bu şekilde hem faturalarımı ödeyebiliyor hem de hayatımı idame ettirebiliyordum. Aynı zaman da İngilizce öğreniyordum. Her sabah uyandığımda şunu söylüyordum kendime ‘’Lütfen pes etme, bir gün daha dayan.’’ Amerika’daki hayatının ilk yıllarını bu şekilde anlatıyor.

@sncorp

Daha sonra eşiyle tanışıyor. Aynı dönemde eşi Fatih Özmen de Nevada, Reno Üniversitesi  Elektrik Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans alanında eğitim almaktaydı. Aynı zamanda Fatih Özmen eski Türk Ulusal Bisiklet Şampiyonluğu sahibidir.

SNC(Sierra Nevada Corparation) Çalışandan Şirket Satın Almaya Giden Süreç

SNC 1963 yılında Nevada’da kurulmuş bir aile şirketidir. Şirkette çalışmaya başladıklarında Eren Özmen finans danışmanlığı alanında işe başlamıştı. Ve hayatındaki ikinci zorluk olarak bahsettiği şirketin iflas etmek üzere olduğunu öğrenmesiyle beraber hayati bir karar almıştır.

Yeni evlenmiş ve bir çocukları olan çift risk alarak büyük bir risk alarak evlerini ipotek ettirip yarım milyon dolarda borçlanarak şirketi satın almışlar.

İşletme ve finans alanındaki tecrübeleriyle ve eşi Fatih Özmen’in mühendislik alanındaki başarısıyla birlikte yüksek teknolojili ve kaliteli ürünler üreterek müşterilerin güvenini kazanmışlardır.

Sierra Nevada Corparation Büyüme Süreci

sierra-nevada-corparation-space-x'e-rakip-olan-turk-yatirimcilar
@coloradospacenews

Özmen çifti, şirketi ilk devraldıklarında 20 çalışanı olan şirketin  şu anda 16 eyalet ve ülkede 30 farklı merkezde ve yaklaşık olarak 4000 çalışanı olan bir şirket olmasını sıkı çalışmaya ve hayallerinin peşinden gitmeye bağlıyor. Şirket aslında birbiriyle bağlantılı olarak 8 farklı iş kolunda varlığını sürdürmektedir. Bunlara değinecek olursak uzay sistemleri, ticari yörünge taşımacılığı, mikro uydular, enerji  ve elektronik alanlarına değinebiliriz.

‘’Piyasa erkek egemen bir piyasa olduğu için bir kadın patronun işleri batırması olağan karşılanabilirdi’’ diyor Eren Özmen , fakat o bu algıyı kırmak için 19 farklı teknoloji şirketini bünyelerine katarak ve Boeing Lockheed Martin gibi birinci sınıf şirketlerden alanında en uzman kişileri işe alarak piyasada daha güçlü olma çabalarına katkıda bulunmuşlardır.

sierra-nevada-corparation-space-x'e-rakip-olan-turk-yatirimcilar
@forbes

Şu noktaya da değinmek istiyorum Eren Özmen Forbes tarafından ‘‘En Başarılı Göçmen Kadınlar ‘’listesine 4.sırada girmeyi başardı.Ve  Uluslararası Kadın Başkanlar Organizasyonu, 2011 yılında “Kuzey Amerika’da en hızlı büyüyen Kadına Ait Şirket” olarak Sierra Nevada Corparation, (SNC) adı açıklandı.

SNC ABD Hava Kuvvetleri ,NASA ve ABD Ordusu Tıbbi Malzeme Kurumu gibi önemli kuruluşlarla anlaşmalar ve işbirlikleri yaparak şirkete değer katmaya devam etmektedirler.

sierra-nevada-corparation-space-x'e-rakip-olan-turk-yatirimcilar
@defpost

Dev Rakiplerinden Sıyrılan Uzay Taşımacılık Aracı:Dream Chaser

En dikkat çekici anlaşmaları olan Nasa’yla yaptıkları anlaşma şu şekilde aslında bir yarışma sonucu belirlenen şirket SNC oluyor ve rakipleri hepimizin bildiği adını duyurmuş şirketler , Nasa’nın astronotların uzaya gönderilmesi için düzenlenen yarışmada Space x ve Boeing eleniyor. Yarışmayı Dream  Chaser uzay aracıyla SNC kazanıyor .Tüm Nasa testlerini başarıyla geçen uzay taşımacılık aracı Dream Chaser ‘ın 2021 yılında kullanılmaya başlanması planlanıyor.

sierra-nevada-corparation-space-x'e-rakip-olan-turk-yatirimcilar
https://www.sncorp.com

Dream Chaser uzay  taşımacılık aracının özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse aracın en önemli özelliği  uçak formunda bir uzay aracı  olması sebebiyle havaalanlarına iniş yapabilmesi. Bu durum lojistik olarak düşünüldüğünde araca büyük artılar katan bir özellik.

Nevada Reno Üniversitesinde” Girişimciler için Özmen Merkezi”nin ”kurulmasında ve bağış yapılması konusunda büyük çaba sarf etmişlerdir. Yaptıkları çalışmalar sonucunda Özmen çiftine Fahri Doktoralık unvanı verilmiştir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar