Sesli Kitap Dinlemek Sahiden Faydalı Mı?

Paylaşmayı unutmayın.

Sesli Kitap Dinlemek Sahiden Faydalı Mı? – İnsanlığın, nesiller arasında aktarılan on binlerce yıl öncesinden tarihlenen sözlü öykülerle uzun bir hikaye aktarma tarihi vardır. Hikayeler evrensel olmakla birlikte, onları anlatma şeklimiz teknolojiye göre değişir. Bir kitabı dinlemekle onu okumak arasında gerçek bir fark yoktur. Önemli olan hedefe ulaşmak ve hedefin tadını çıkarmaktır, hangi rotayı izlediğiniz değil.

Sesli Kitap Dinlemek Sahiden Faydalı Mı?

1) Dinlerken Diğer İşlerinizi Yapabilirsiniz

Bir sesli kitabı dinlerken tüm dikkatinizi kitaba vermeniz gerekmez, çünkü gözleriniz ne zaman, ne zaman olursa olsun bakmakta özgürdür.

Açıkçası, her görev buna uygun değildir, ancak dinlerken yapılabilecek pek çok şey vardır. Yürüyüşe çıkabilir, biraz egzersiz yapabilir veya daha görsel olarak konsantre olan bir göreve odaklanabilirsiniz.

sesli-kitap-dinlemek-sahiden-faydali-mi
@unsplash

2) Sesli Kitap Dinlemek – Eller Serbest

Sesli kitapların eller serbest olduğu gerçeği, spor salonunda koşu bandındayken Tolstoy’u dinleyebileceğiniz veya akşam yemeğini hazırlarken mutfakta biraz Kipling duyabileceğiniz anlamına gelir. Sesli kitaplar ayrıca kitap tutmayı ve sayfaları çevirmeyi zor bulanların – yaşlılar veya engelliler gibi – herkesle aynı hikayelerden keyif almasını sağlar.

3) Hayal Gücünüz

Başka bir sesi dinlemek hikayeye daha fazla kişilik katar. Birçok sesli kitap okuyucusu aktör veya seslendirme sanatçısıdır, yani karakterler için sesler yaparlar ve aslında kitabın diyaloğunu biraz canlandırırlar.Bu, hikayeyi sayfada olduğundan daha canlı hale getirmeye ve sizi daha hızlı bir hikayeye sokmaya yardımcı olabilir.

4) Yolculuklar Kısalır

sesli-kitap-dinlemek-sahiden-faydali-mi
@unsplash

Sadece sınırlı bir dikkatimiz var, bu yüzden eğer eğlenceli bir şeye odaklanırsak, zamanın geçişine daha az dikkat ederiz ve zaman sanki uçuyormuş gibi hissedebilir. Uzun veya stresli yolculuklar sıkıcı veya monoton olabilir, ancak seyahat ederken iyi bir sesli kitap dinlemek yolculuğun daha hızlı geçmesini sağlayabilir. Sandığınızdan Daha Uzak Yerlere Yolculuk; Aynı eski işe gidip gelmekten bıktınız mı? Yol arkadaşlarınızdan rahatsız mı oldunuz? Bir sesli kitap dinleyerek kendinizi kısa bir süreliğine gerçeklikten uzaklaştırabilir ve kendinizi başka bir dünyaya taşıyabilirsiniz.

5) Yeni Dostunuz

Sesli kitaplar yalnızlıkla mücadele etmenin bir yolu olabilir.Genel olarak kitaplar, ister ilginç karakterler isterse büyük bir macera içeren bir olay örgüsü aracılığıyla olsun, yalnızlık duygularını hafifletmenin harika bir yoludur. Sesli kitap, odada bir arkadaşınızın olması, size bir hikaye anlatması gibidir.

sesli-kitap-dinlemek-sahiden-faydali-mi
@pexels

6) Sıkıcı Görevler

Bundan kaçış yok, sıkıcı görevlerin eninde sonunda yapılması gerekiyor. Ancak, bulaşıkları yıkamak, temizlemek, toplamak, ütülemek, kulübeyi temizlemek vb. İşleri yaparken dinleyeceğiniz bir sesli kitabınız olduğunda çok daha ilginç hale getirilebilir. Ne kadar üretken olabileceğinizi bir düşünün..

7) Okumayı Zor Bulan İnsanlar İçin Faydalı

Disleksi olan çocuklar ve yetişkinler, aksi takdirde bu kadar kolay erişemeyecekleri sesli kitapların tüm okuma dünyasını açtığını görebilirler. Sesli kitaplar, görme engelli veya az gören kişilerin en son kitaplardan, gören insanlarla aynı şekilde keyif almasını sağlar ve ayrıca felçten kurtulmaya yardımcı olabilir.

Finlandiya’daki Jyväskylä Üniversitesi’nden 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, müzik dinlemeye benzer şekilde anlatılmış hikayeler dinlemek, beynin dikkat, hafıza, dil ve ruh hali ile ilişkili kısımlarını uyarabilir.

8) Sesli Kitap Dinlemek – Ortaklaşa Keyif

Kitap kulüpleri son derece popüler olmaya devam etse de bir hikaye deneyimini biriyle paylaşmak zor olabilir. Sesli kitaplarla hepiniz aynı kelimeleri aynı anda, aynı şekilde duyarsınız, bu da ortak bir macera sağlar. Bir kitabın anlaşılmasını paylaşmak, duyguları paylaşmanın iyi bir yoludur ve edebi karakterler de kişi olarak yararlı olabilir.

sesli-kitap-dinlemek-sahiden-faydali-mi
@unsplash

Sesli kitaplar, ebeveynlerin ve çocukların birlikte bir hikaye dinlemelerine yardımcı olarak (evde veya arkadaşlara seyahat ederken veya okul sonrası aktivitelerde) veya yetişkin çocukların yaşlı bir ebeveyne eğlenmeye devam etmesine yardımcı olarak nesiller arasında bir köprü oluşturmaya da yardımcı olabilir. Sesli kitaplar, okuma becerilerini değiştirmeden önemli tartışma konularına bir köprü sağlamaya da yardımcı olabilir.

9) Uykusuzluğa Elveda

Hepimiz iyi bir gece uykusunun gücünü biliyoruz. Uyku bozuklukları, günlük işlerde yorgunluk, anksiyete, depresyon ve kötü performansa neden olabilir. Sen uyuyana kadar dikkat zamanla yumuşamaya başlar.

Ayrıca; rahatlatıcıdırlar. Çocukken hikaye zamanını hatırlıyor musun? Çoğu insanın dile ve hikayelere maruz kalmasının ilk yolu, ebeveynler ve öğretmenler tarafından küçük çocuklar tarafından okunmaktır ve sesli kitaplar bu nostalji unsurunu sağlayabilir. Okumayı kim sevmez ki!

10) Bir kitabı daha hızlı bitirmenize yardımcı olabilirler

Modern yaşam her zaman kitap dostu değildir. Bazen kalabalık bir trende mahsur kaldığınızda veya çok az boş vaktiniz olduğunda bir kitaba odaklanmak zor olabilir.Sesli kitaplar dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir, yani kitabınızı daha hızlı ve bir sonrakine geçmenizi sağlar.

@pexels

Sesli Kitap Dinlemek Faydaları Oldukça Geniştir;

Sesli kitaplar sürükleyici, eğitici, öğretici, eğlencelidir ve zengin zamanlar ve fakir zamanlar için mükemmeldir. Sesli kitaplar aynı zamanda dinleme, okuma ve öğrenme şeklimizi değiştirebilir, genç okuyucuların ve İngilizcenin ikinci dil olduğunu düşünenlerin okur yazarlığını geliştirebilir.

Sesli kitapları düzenli olarak dinlemenin aşağıdakiler dahil birçok faydası vardır:

  • Okuma doğruluğunu % 52 artırma
  • Okuma hızını artırmak, kelime dağarcığını genişletmek ve akıcılığı geliştirmek
  • Telaffuz öğretmek
  • Kavrama oranını % 76 iyileştirmek;
  • Çok modlu öğrenmeye katıldığında test puanlarını % 21 artırmak.
  • Anaokulundan 12. Sınıfa kadar olan nüfusun % 27’si işitsel öğrenicilerdir

Dinlemek, edindiğimiz ilk dil becerisidir ve öğrendiklerimizin % 85’ini dinleyerek öğreniriz. Okumada zorluk çeken genç öğrenciler için Sesli Kitapları dinlemek, öğrenmeyi çok daha kolay bir süreç haline getirebilir. Aynı zamanda kapsayıcı ve eğlenceli hale gelmesini sağlar. Sesli kitapların öğrenmenin önemli bir parçası olmasının sonsuz nedeni var . Başta çocuklar olmak üzere herkes için her yerde ve her yerde dinletme zamanı…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar