Girişimciler İçin Kitap Önerileri – Mutlaka Okumanız Gereken 11 Kitap

girisimciler-icin-kitap-onerileri-mutlaka-okumaniz-gereken-11-kitap

Paylaşmayı unutmayın.

Girişimciler İçin Kitap Önerileri – Mutlaka Okumanız Gereken 11 Kitap – Bir fikrim var ama nasıl başlayacağımı bilmiyorum? Arkadaşımla ortak bir proje geliştirdik, ama yeterince karlı olur mu? Sıkıldım artık müdür egosundan, hedef baskısında, açacağım bir yer, kendi işimin patronu olacağım. Bir arkadaşım çok basit bir ürün üretti, şimdi bindiği arabaları ömür boyu kredi verseler ancak alırım, keşke onun gibi cesur olabilseydim. Yerleşeceğim Ege’ye, küçük bir tarlada tarım yapacağım, bu strese artık dayanamıyorum.

Yukarıdaki cümleleri sık sık duyuyor ya da benzerlerini içinizden geçiriyor musunuz? Girişimci olmak istiyor olabilirsiniz, ancak getireceği sorumlulukların farkında mısınız? Girişimcinin mesaisinin 24 saat olduğunu size söylediler mi? Eğer bunlar gibi temel sorulara cevabınız evetse, düşündükçe midenizde kelebekler uçuşturan bir fikriniz varsa, size başlamadan önce cesaret verecek ve yol haritası çizecek kitapları listeledik. Keyifle okumanızı diler, ve dahil olacağınız ekosistemde şimdiden başarılar dileriz.

Girişimciler İçin Kitap Önerileri – Mutlaka Okumanız Gereken 11 Kitap

1) İş Modeli Üretimi

Girişimciler İçin Kitap Önerileri ilk kitabımız İş Modeli Üretimi. Her şeyden önce bir planınız olması, atacağınız adımları şekillendirmek ve gerçekçi bir yol çizmek için çok önemli. İş Modeli Üretimi, dünyanın önde gelen şirketlerinin kullanmakta olduğu güçlü ve uygulanabilir inovasyon tekniklerini öğretiyor. Bu kitapla yeni bir iş modelinin nasıl tasarlanacağını, nasıl hayata geçirileceğini, eski bir modelin nasıl analiz edileceğini ya da yenileneceğini öğreneceksiniz. Yeni ve buluşçu modelleri benimsemeye hazır yönetici, danışman, girişimci ve liderler; bu kitapta iş modellerini anlamak, tasarlamak, revize etmek ve hayata geçirmekte yararlanabilecekleri, güçlü, basit ve test edilmiş araçlar bulacaklar. Kitap sizi görselleri ve tasarımıyla ilk sayfadan içine çekecek.

2) 100 $’lık Başlangıç

Kitapla ilgili Amerikan kültürüne ait olduğu yönünde eleştiriler gelse de, bölüm sonu soru ve değerlendirmeleri bile, kitabı okunmaya değer kılıyor ve asla bahane üretmenize izin vermiyor. Kitabın arka kapağında geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Tony Hsieh’ın yorumu bulunuyor, sizler için alıntıladık.
“Bu değerli rehberde, bir fikri başarılı bir işe dönüştürmenin düşündüğünüzden daha kolay olabileceğini gösteriyor. Bir yandan fikirlerinizin başarılı olup olmayacağını düşünürken diğer yandan mevcut hayatınızı sürdürebilirsiniz. Hangi fikirlerin zaman ayırmaya değer olduğuna elbette siz karar vereceksiniz ama bu kitap, her sabah bir sonraki adımı heyecanla atmak için uyanmanıza yardımcı olabilir.”
-Tony Hsieh, Zappos.com’un CEO’su.-

3) Mor İnek

D&R - Kültür Sanat ve Eğlence Dünyası

Seth Godin, profesyonel bir konuşmacı, yazar ve değişim yöneticisidir. Dünyada bestseller olmuş dört kitaba imza atmıştır. Aynı zamanda dünyadaki en popüler pazarlama blogunun sahibidir. Seth Godin başarının anahtarının göze çarpmak için farklı bir yol bulmak olduğunu söylüyor tek renk ineklerin arasında mor bir inek olmak. Godinin kendisi de belki de bu teorinin nasıl işe yaradığının en iyi örneği. Amerikan şirketlerinin yönetim kurulu odalarında niye hiç Mor İnek yok? Seth Godin, küçük ölçekli girişimcilerin, kitapta anlattığı mor yolu izleyerek büyük başlar arasında kendisine nasıl yer bulabileceğini, onları nasıl geçeceğini eğlenceli bir dille anlatıyor. Kısa bir kitap olmasına rağmen okuyucu oldukça etkiliyor.

4) Nasıl Başardılar

Nasıl Başardılar? & Öncü Girişimcilerin Yönetim ve Başarı Sırları - Dr.  Taşkın Kılıç | kitapyurdu.com

Şimdi en çok bildiğimiz markaların, nasıl var olduklarını öğrenme vakti. Bu kitap motive olmanıza katkı sağlayacak çünkü hepsi bizim topraklarımızda yaratılmış gerçekler. Yerli olmayan girişimleri ve girişimcilerin öykülerini okumaktan sıkıldıysanız bu kitap tam size göre.

5) İknanın Psikolojisi

 İknanın Psikolojisi, yaşamın her alanında ikna olma ve ikna etme sürecinin içyüzünü anlatan bir başucu kitabı. Prof. Robert B. Cialdini’nin, laboratuvar deneyleri ve yaşam deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı kitap, tüm dünyada 250 bin okura ulaştı. Cialdini, iş hayatında, ticarette, pazarlamada, günlük yaşamda ve aşkta ikna becerisine sahip olabilme yollarını anlaşılır bir dille anlatıyor. Yatırımcı arıyorsanız, fikrinize ikna etmeye, bir şeyler satıyorsanız alıcıları ikna etmeye ihtiyacınız olacak.

6) Outliers – Çizginin Dışındakiler

Bir solukta okuyacağınız, her kitaplıkta olması gereken muazzam bir kitap; Outliers. Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikaye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers’te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikayesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri… Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici… Outliers, Beatles ve Bill Gates’in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını ve tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor. Gladwell’in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli. Çizginin dışındakilerin yani normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin hayatları tuhaf ve alışılmadık bir mantık izliyor. Gladwell bu mantığı basitleştirirken insanın kendi potansiyelinden en yüksek seviyede nasıl yararlanacağı konusunda heyecan verici bir plan sunuyor.

7) Toyota Kültürü

girisimciler-icin-kitap-onerileri-mutlaka-okumaniz-gereken-11-kitap

Kitabın sayfa sayısı sizi korkutmasın. Üretime yeni bir bakış açısı geliştirmenizi sağlayacak bu kitap, sabırla okumanızı ve notlar almanızı gerektirecek. Bugün dünyanın en büyük ve en başarılı otomotiv imalatçısı haline gelmiş olan Toyota’nın şirketin dünya çapındaki tüm tesislerinde geçerli olan kültürü nasıl oluştu, nasıl gelişti ve nasıl etkide bulunuyor? Önde gelen Toyota otoritelerinden Jeffrey Liker ve Michael Hoseus, kendi sektörünüzde Toyota gibi olabilmeniz için size yol gösteriyorlar. Tutarlı büyümeyi, inovasyonu, kârlılığı ve mükemmelliği besleyen insan merkezli bir kültür nasıl yaratılabilir ve sürdürülebilir sorusunun yanıtını araştırıyorlar. Yazarlar, tüm dünyadaki Toyota üst düzey yöneticileri, müdürleri ve fabrikalarından edindikleri, başka kimsenin erişemeyeceği bilgilere dayanarak, sürekli iyileştirme kültürünü nasıl inşa edeceğinizi gösteriyor.

8) Mutluluk Dağıtmak

Mutluluk Dağıtmak - Tony Hsieh Kitabı - girisimciler-icin-kitap-onerileri-mutlaka-okumaniz-gereken-11-kitap

Akıcı ve keyifli uslubuyla Tony’nin iş ve özel hayatında öğrendiği dersleri çocukken kurduğu solucan çiftliği işinden zappos.com’a uzanan yolculuğu şeklinde anlatmaktadır. Kitapta yazarın tutkusunu nasıl keşfettiğini, zappos‘un karlı ve başarılı bir şirkete dönüşmesinin arkasında yatan sıra dışı uygulamalardan örnekleri ve yaşam amacına nasıl ulaştığının hikayesini bulacaksınız. Tony’nin anısına, yakında çok satanlar listesine girecek olan kitabı geç olmadan almanızı tavsiye ederiz.

9) Yalın Startup

girisimciler-icin-kitap-onerileri-mutlaka-okumaniz-gereken-11-kitap

Yalın üretim ve yönetim ilkelerini girişimcilik dünyasına uygulayarak, Yalın Startup felsefesini kuran Eric Ries, böylelikle girişimciliğin kitabını da yeniden yazmış oldu.Ries, startup’ı son derece belirsiz bir ortamda, kendini yeni bir şeyler yaratmaya adamış bir insan grubu veya yapı olarak tanımlıyor. Söz konusu odak, bir öğrenci evinde harıl harıl çalışan bir grup genç olabileceği gibi, yıldız bir şirketin yönetim odasındaki deneyimli profesyoneller de olabilir. Bu anlamda girişimcilerin ortak noktaları, belirsizlikten oluşan sis bulutunun içine dalarak, sürdürülebilir bir iş için başarılı bir yol bulmaya çalışmalarıdır.

Bu kitap, her aşamadaki girişimciye, vizyonlarını sürekli test edecekleri bir yolu iş işten geçmeden benimsemelerini ve buna göre hareket etmelerini öneriyor. Şirketlerin her zamankinden fazla inovasyon yapmaya ihtiyaç duydukları bir dönemde, başarılı girişimlere imza atmak için bilimsel bir yöntem sunuyor.

10) Akıldışı Ama Öngörülebilir

Akıldışı Ama Öngörülebilir - girisimciler-icin-kitap-onerileri-mutlaka-okumaniz-gereken-11-kitap

Sıkça rastlanan olayları ve zekice deneyleri çığır açıcı analizlerle harmanlayan Ariely, beklentilerin, duyguların, sosyal normların ve gözle görülemeyen görünüşte mantıksız diğer kuvvetlerin akıl yürütme becerilerimizi nasıl çarpıttığını gösteriyor. Kişisel, ulusal ve küresel politikaları planlarken geleneksel iktisat teorilerine bel bağlamamızın tehlikeli olabileceğini açıklıyor. Bireysel ya da kurumsal olarak yaptığımız hatalar hiçbir zaman rasgele değildir ve bir araya geldiklerinde piyasada yıkıcı sonuçları olan bir etki oluşturabilirler. Bu sistematik ve öngörülebilir hataların sonuçları, ilk kez mevcut küresel ekonomik krizin ışığı altında açıklanıyor.

11) Sil Baştan

girisimciler-icin-kitap-onerileri-mutlaka-okumaniz-gereken-11-kitap

Sil Baştan, farklı türden okuyucular için yazılmış farklı bir iş kitabı – bir şirket kurmayı aklının ucundan bile geçirmemiş olanlardan tutun da, halihazırdaki başarılı şirket sahiplerine kadar çok geniş bir kitleye hitap ediyor.
Jason Fried bu ilk kitabını, büyük ve küçük ölçekli girişimciler, yaratıcılar, yaşamlarını şirketlerine adayanlar ve hatta şirket kurmayı hiç düşünmemiş olanlar için yazdı. Seth Godin, yayımlandığı günden bu yana girişimcilik alanında en çok okunan kitaplar arasında bulunan Sil Baştan için, “bu tanıtımı okumayı bırakın ve kitabı satın alın” diyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar