Salgın ile Gelen Dijitalleşme

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında hayatımızın birçok alanında dijitalleşme daha da önem kazandı.

Paylaşmayı unutmayın.

Salgın ile Gelen Dijitalleşme – Aralık 2019’da başlayıp üç dört ayda tüm dünyayı etkisi altında alan Covid-19 salgını hayatımızı oldukça farklı bir yöne çevirdi. Belki bu kadar hızla ilerleyemeyeceğimiz ya da ilerlemek istemediğimiz birçok alanda ani çözümler bulmamız gerekti. Hızlı çözümler için çokça yararlandığımız ve tarihçi Cahterina Berth’in telgrafın icadı ile başladığını belirttiği dijitalleşme bu günlerde hayatımızın her alanına el attı.

Salgın ile gelen dijitalleşme, eğitimden bankacılığa, spordan sanata, pazarlamadan seyahate kadar birçok dalda aslında zorlaştırdığımız her şey için daha kolay bir alternatif olabileceğini gösterdi. İnternet bağlantısı ve telefon ya da bilgisayarınız var ise artık siz de salgın ile gelen dijitalleşmenin bir parçası olabilirsiniz.

Salgın ile Gelen Dijitalleşme

Eğitim

Sosyal izolasyon sebebi ile ülkemizde örgün eğitime ara verildi ve uzaktan eğitime geçildi. Milli eğitim bakanlığı EBA (Eğitim Bilişim Ağı) platformu ile eğitime devam etmeye çalışsa da bu yetersiz kalacağından birçok eğitim kurumu Zoom, Google Classroom, Moodle, JoVE, KAHOOT! vb. uygulamalar üzerinden eğitim vermeye çalışıyor.

@JuliaMCameron

Ülkemizde geleneksel öğretmen merkezli eğitim hali hazırda tartışılır durumda ve dijital dönüşüm beklentisi kaçınılmazken Covid-19 salgını eğitimde dijitalleşmeye zorunlu ve ani bir ivme kazandırdı. Z kuşağı teknoloji kullanıma yatkın bir nesil ve büyük ihtimalle eğitimde dijitalleşmeye de kolayca adapte olacaklar. Belki de Covid etkisi geçtikten sonra da eğitimde dijitalleşmeye daha fazla yer verilmeli.

Bankacılık

Tüketicinin korunması kapsamında birçok bankacılık işlemi, özellikle hesap açma, sözleşmelerin imzalanması gibi işlemler fiziki olarak yapılmak zorunda. Zira bu kanunların bir gereği. Ancak salgın sebebiyle tüm dünyada bankalar şubeden hizmet vermeyi tamamen bırakmış ya da azaltmışken bankacılık sektörü de dijitalleşmedeki mecburi hızdan payını aldı.

Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında bankacılık işlemlerinin online olarak yapılması önem kazandı.
@Tumisu

Dijital kanallardan yapılan işlemlerin masrafsız olması, ATM para çekme ve temassız ödeme limitlerinin arttırılması gibi adımlar birçok müşteriyi dijital kanallara yöneltti. Müşterilerin işlemlerini ATM gibi self-servis kanallarından yaptığı ve şube personelinin işlemlerden ziyade müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik ürün sunduğu bir şube konseptini koronavirüs sonrasında çok daha yakın bir dönemde görebiliriz. Bu aşamada dijital dönüşümden daha fazla faydanılması bir fırsat olarak görülmeli. Yasalar da bankacılıkta fiziki olarak işlem yapmaktan ziyade dijitalliği kolaylaştıracak şekilde revize edilmeli. Zira birçok bankacılık işlemi dijital kanallarla kolayca yapabilirken şubeye gitme külfetine kim katlanmak ister ki?

Seyahat

Havalar ısınıp, çiçek kokuları etrafımızı sardı. Oysaki can güvenliğimiz adına evimizde kalmamız gerektiğinden, 2020’de ziyaret edilecek yerler listemizi, bir kenara kaldırdık. Evden dışarı bile çıkamazken nasıl seyahat edilebilir ki derken dijitalleşme, sanal deneyimler için imkanlarını yine önümüze serdi.

airbnb salgın ile gelen dijitalleşme ile çevrimiçi deneyimler sunuyor.
@airbnb

Airbnb, evlerini kiraya vermek isteyen mal sahipleriyle o bölgede konaklama arayan insanları buluşturan bir çeşit konaklama ve hizmet platformu. Airbnb, evden çıkmadan yeni yerler ve deneyimler için “Çevrimiçi Deneyimler” ile dünyanın dört bir yanındaki ev sahiplerinin yönetiminde online olarak katılabileceğiniz benzersiz etkinlikler sunuyor. Böylece Airbnb iş modeli ve dijitalleştimeyi bütünleştirerek evinizden Lizbon’da Pedro ile sangria yapmanıza, Faslı bir ailenin mutfağına konuk olmanıza olanak sağlıyor.

Sanat

Yeni bölümü beklenen diziler, vizyona girecek filmler, gidilecek konserler, katılınacak etkinlikler, kurslar… “Sanat sanat için midir yoksa toplum için midir?” sorusuna bugün kesin bir yanıt verebiliriz. Diziler çekilmiyor, konserler iptal oldu, etkinlikler ertelendi çünkü “Sanat toplum için!” Kalabalıkların yarattığı tehlike potansiyelini ortadan kaldıran bir önlem olduğu gibi aynı zamanda sanat ile dijitalleşmenin birleşmesinden de virüse karşı mücadele edilebilecek yöntemlerin gelişmesine yardımcı olabilecek bir güç doğuyor. Online konserler, tiyatrolar ve kurslar… Örneğin, Global Citizien, adlı sosyal eylem platformu evlerimizde kalmamızı sağlamak ve böylece virüsle mücadeleye destek olmak adına Lady Gaga, Taylor Swift, Billie Eilish, Lizzo, Elton John, Kesha, Rita Ora ve Celin Dione gibi birçok ünlü sanatçının da katıldığı sekiz saat süren online bir konser gerçekleştirdi.

Ülkemizde de Yalın, Yaşar, Candan Erçetin gibi birçok sanatçı Instagram hesapları üzerinden canlı yayın konserleri yaptı. Salgın sebebi ile dijital platformlarda verilen canlı konserlerde bir artış yaşandı ve muhtemelen koronavirüs ile mücadelemiz devam ettiği sürece sanatla dijitallik daha çok iç içe olacak.

Spor

Günlerimizin çoğunu evimizde geçirdiğimiz bu günlerde hareket etmeye devam etmek şart. Birçok online uygulama da evde hareketsiz kalmanın etkilerini indirgeyecek çözümler sunuyor. Örneğin online olarak düzenlenen yoga seansları, spor programları harekete geçmek için oldukça teşvik edici.

Salgın sebebi ile hareketsiz kalmamak adına online spor programları ile harekete geçmek şart.
@ Kari Shea

Hukuk

Hukuk sistemimiz, bugün itibariyle UYAP adı verilen Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin ülkemizde yargı birimlerinin neredeyse tamamında işletilmesi ve her türlü yargısal ve idari faaliyetlerin bu platform aracılığıyla elektronik ortamda yürütülmesi sayesinde dijitalleşmeden uzak sayılmaz. UYAP aracılığı ile adliyeye gitmeden dava açmak, icra takibi başlatmak ya da adli ve idari yargıdaki dava dosyanızı incelemek mümkün. Ancak Covid-19 (bu süreçte beslenme adlı yazımıza ulaşabilirsiniz) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında icra takipleri ve duruşmaların 15 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmesi ve önümüzdeki aylar için de bir belirsizliğin hakim olması hukuk sistemimizin de daha fazla dijitalleşmeye ihtiyaç duyduğunu anlamamıza olanak sağladı. Hukuk alanında dijitalleşme hususunda katedecek uzun bir yolumuz var.

Salgın ile mücadele ederken hayatımızda önemli değişiklikler oldu ve olmaya devam edecek. Dijital dünya ile bütünleşmek de bunlardan biri, umuyoruz ki sağlıklı günlerde yine dijitalleşmeden faydalanmaya devam ederiz.

Kaynak 1, 2, 3

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar