Psikolojinin Önemli Dalı: Pozitif Psikoloji

Paylaşmayı unutmayın.

Psikolojinin Önemli Dalı: Pozitif Psikoloji – İnsanlara mutlu olmayı öğretebilir misiniz? Para mutluluk getirir mi? Neden kimileri diğerlerine göre daima mutlu görünür? İnsanlık haline ilişkin bu yaygın ve temel sorunlar, yakın geçmişe kadar nispeten göz ardı ediliştir. Aslında göz ardı edilemeyecek kadar önemli olan bu sorun günlerimizi daha güzel yaşamamıza engel oluyor. Hayat standartlarımızı yükseltmek için maddesel tatminden çok psikolojik desteğe ihtiyacımız var.

Psikolojinin Önemli Dalı: Pozitif Psikoloji

Pozitif Psikoloji

Pozitif psikoloji bireylerde ve gruplarda olumlu duyguları erdemli davranışlara ve optimum performansa neden olan etmenleri ve süreçleri araştırır. Bir diğer deyişle, “iyi yaşam” ya da insan deneyiminin yaşamı yaşamaya değer kılan olumlu yönlerinin bilimsel çalışmasıdır. Pozitif psikoloji disiplini, hem bireysel hem de toplumsal refaha odaklanır. Ancak mutluluk ile ilgili araştırma yapmak verimsiz görünüyor. Hatta her 100 ciddi psikoloji kitabı ve makalesinden 99’ u depresyonla ilgiliyken yalnızca biri mutluluktur.

Nereden çıktı?

Pozitif psikoloji , 1998’de Martin Seligman’ ın Amerikan Psikoloji Derneği’nin başkanı olarak görev yaptığı dönem için bunu tema olarak seçmesiyle yeni bir psikoloji alanı olarak başladı . Aslında, “Akıl hastalığına” odaklanma eğiliminde olan, uyumsuz davranış ve olumsuz düşünmeyi vurgulayan geçmiş uygulamalara karşı bir tepki olarak başladı da diyebiliriz.

@adampsychology

Pozitif psikologlar, bireysel mutluluğun teşvik edilebileceği bir dizi yol önerdiler. Bir eş, aile, arkadaşlar ve iş, kulüpler veya sosyal organizasyonlar aracılığıyla daha geniş ağlar ile sosyal bağlar özellikle önemlidir; fiziksel egzersiz ve meditasyon uygulaması da mutluluğa katkıda bulunabilir. Mutluluk, finansal gelirin artmasıyla artabilir, ancak daha fazla kazanç elde edilemediğinde düzleşebilir veya hatta düşebilir. 

Mutluluk nedir?

Mutluluk, TDK sözlüğünde “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır. Başka bir deyişle haz, neşe ve keyif bağlamında da tanımlanabilir. Akış halinde olmak mutlu olmak demektir.

psikolojinin-onemli-dali-pozitif-psikoloji

Araştırmacılar tarafından kullanılan terim, genellikle “öznel iyilik hali”dir. Bireylerin kendi yaşamları ve genel tatminleri hakkında nasıl genel ve kişisel bir değerlendirme yaptıklarını ifade eder. Yani kendi iyilik halini değerlendiren bireyin kendidir; ne koçları, ne danışmanları, ya da günah çıkartan papazları ne de öğretmenleridir.

Temel Konular – Pozitif Psikoloji

Mutluluk psikolojisi filozoflar, teologlar ve siyasetçilerin yıllardır peşinden koştuğu bazı temel soruları yanıtlamaya çalışır. İlk soru dizisine mutlu ya da mutsuzluğu ölçüsüyle ilgilidir; ikincisi neden bazı grupların böylesine mutlu ya da mutsuz olduğu ; üçüncüsü, mutluluğu arttırmak için kişinin ne yapması ya da ne yapmaması gerektiği ile ilgilidir.

Mutlu Olmayı Öğrenmek

İnsanların daha mutlu olmak için yapabilecekleri pek çok şey vardır. İlki, başarı mutlulukla karıştırılmamalıdır. İkincisi, kendi hayatının kontrolü kişinin kendi elinde olmalıdır. Mutlu davranışlar sergilemeniz(gülümseyerek, daha cana yakın davranarak) başkalarının da size olumlu anlamda daha farklı yaklaşmasını sağlar. Yetenek ve tutkuları geliştirecek işlerle uğraşmak ve boş zaman etkinlikleri yaratmak bize her açıdan fayda katar. İlişkilere zaman ayırmak ve özen göstermek mutluluk açısından önemlidir. Başkalarını onaylamak, yardım etmek ve yaşadığına şükretmek de mutluluğu arttıracaktır.

psikolojinin-onemli-dali-pozitif-psikoloji
@theconversation

Psikolog Yorumları

Pozitif psikoloji, yaşamda en büyük değere sahip olana göre yaşamak olan “iyi yaşam” veya gelişen “eudaimonia” ile ilgilidir. Pozitif psikologlar, iyi yaşamın katı bir tanımını yapmaya kalkışmazlar. Kişinin “iyi hayatı” yaşamak için mutlu , bağlı ve anlamlı bir yaşam sürmesi gerektiği konusunda hemfikirdir . 

Pozitif psikoloji, pozitif benlik saygısı ve öz-imajı teşvik etmeye de önemli bir vurgu yaptı. Olumlu insani gelişme çalışmalarını vurgulamak, bozukluğa odaklanan ve yalnızca sınırlı bir anlayış üretebilen diğer yaklaşımları bir nebze de olsa geride bırakıyor.

psikolojinin-onemli-dali-pozitif-psikoloji
@lindaursin

Bilim camiasında pozitif psikoloji ve esenlik teorilerinin güçlü bir destekleyicisi olan Seligman, diğer olası hedefleri belirledi: çocukların verimli şekilde büyümesini sağlamak için aileler ve okullar, tatmini ve yüksek üretkenliği amaçlayan işyerleri ve en önemlisi insanın “kendi” için pozitif psikoloji öğrenmek ve öğretmek. Pozitif psikolojinin temel önermesi, insanların geçmiş tarafından yönlendirildiğinden daha çok gelecek tarafından çekilmesidir. Zamana yönelimimizdeki bir değişiklik, mutluluğun doğası hakkında nasıl düşündüğümüzü önemli ölçüde etkileyebilir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar