Popüler Ulaşım Yöntemi Hızlı Tren Ağı Amerika’da Neden Yok?

hızlı-tren

Paylaşmayı unutmayın.

Popüler Ulaşım Yöntemi Hızlı Tren Ağı Amerika’da Neden Yok? – Çin ve Japonya gibi dünya devi ülkeler çok uzun yıllardır 200 mil hız üzerine ulaşan hızlı tren ağları kullanırken, Fransa ve İspanya gibi Avrupa devi ülkeler ve hatta ardından Rusya, Hindistan, Suudi Arabistan, İran ve Fas gibi ülkeler de bu yöntemi kullanmaya başladı. Birçok ülkede milyonlarca insan hızlı ve güvenilir bir şekilde ülkenin bir ucundan bir ucuna bu yöntem sayesinde ulaşırken, hızlı tren sistemlerinin ABD’de halen yer almaması ilginç bir durum oluşturuyor.

Popüler Ulaşım Yöntemi Hızlı Tren Ağı Amerika’da Neden Yok?

ABD’de Demiryolu Tarihi

populer-ulasim-yontemi-hizli-tren-agi-amerikada-neden-yok

II. Dünya Savaşı’nın bitişine kadar Amerika‘nın dört bir yanında demiryolu ağları yer alırken, savaş sonrasında Amerika’da sanayi açısından otomotiv atılımı gerçekleştirilmesi, bazı şirketlerin devreye girmesine neden oldu. Bu durum sonrasında özellikle ülkedeki tramvaylar ve demiryolları bu şirketler tarafından satın alırken, ülkenin dört bir yanına otoyollar inşa edilmesi için dev ihaleler gerçekleştirildi. Bu durum farklı dünya ülkelerinde bu konuda çalışmaların başlamasına karşılık ABD’de karayolları devriminin başlamasını sağladı. 

ABD, 1960’lı yıllarda demiryolu ile ulaşımın kolaylıkla sağlandığı bir ülke iken, hızlı bir şekilde yaşadığı değişim ile otomobile bağımlı bir ulus haline geldi. Ortaya çıkan bu yeni kültürün bozulması özellikle siyasi girişimler, havayolu lobisi, petrol ofisi ve otomotiv lobisi nedeniyle daha da imkansız bir hale geldi. Amerika için otomotiv, “tekerlekli özgürlük rüyası” olarak zihinlere yerleşmiş oldu. 

populer-ulasim-yontemi-hizli-tren-agi-amerikada-neden-yok

ABD’de Hızlı Tren Gelişebilir Mi?

ABD’de son yıllarda ortaya çıkan trafik kirliliği, çevre kirliliği sorunları, şehirlerde yol problemleri ve trafik problemleri yaşanması, havayolu sıkışıklıkları yaşanması gibi birçok durum hızlı tren çözümü için yollar aranmaya başlanmasına neden oldu. Sonuçta çok daha iyi bir demiryolu ağı oluşturma projesi ortaya çıktı. ABD vatandaşları da daha hızlı ulaşım, daha az araç kullanımı ve ekonomi gibi açılardan bu fikri daha sıcak görmeye başladılar. 

ABD’de Hızlı Tren İçin Yaşanan Sorunlar

Çin gibi birçok ülkede hızlı tren ağı için hizmet veren şirketler, yer alan rotalar ve kullanılan araçlar çok yüksek hızlara ulaşarak, ulaşım süresini daha kısa hale getirmektedir. Amerika’daki temel sorunlardan birisi ise bu avantajların elde edilememesidir. Örneğin, şu an San Francisco’da 520 mil uzunluğunda bir demiryolu projesi hazırlanmaya devam ediyor. Ancak halen bu proje için bütçe eksikliği yaşanıyor. 

Aslında farklı bir açıdan bakınca Çin gibi ülkelerde devlet mülkiyetinin fazla olması, demiryolu arazilerinin de rahatlıkla kullanmasını sağlıyor. ABD’de ise özel mülkiyet bu durumda bir engel oluşturuyor. Yani hızlı tren ağları döşenirken, özel mülkiyete sahip olan kişilerden arsa satın alınması zorluğu ortaya çıkıyor. ABD’de otoyollar için fiziksel yatırım açısından 10 milyon dolar gibi bir masraf gerekiyor. Ancak demiryolu yatırımı için çoğu zaman 50 ya da 80 milyon dolar gibi bir yatırım gerekebiliyor.

populer-ulasim-yontemi-hizli-tren-agi-amerikada-neden-yok

ABD Hızlı Tren Projeleri

Her ne kadar farklı engeller bulunsa da ABD’de hızlı tren için örnek olarak; Houston-Dallas arasında farklı bir proje ve öte yandan Florida eyaletinde Miami-Orlando arasında farklı bir proje geliştiriliyor. Son yıllarda özellikle teknoloji şirketleri altyapı projeleri için bu çalışmalara dahil oluyorlar. Ancak Portland, Seattle ve Vancouver gibi birçok eyalette büyük şirketler hızlı tren sistemleri için çabalar sarf ediyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar