Pop Art Nedir? – Sıradanlıktan Sanata Dönüşüm

Paylaşmayı unutmayın.

Pop Art Nedir? – Sıradanlıktan Sanata Dönüşüm – Modern sanatın önünü açan pop art, dünya ile aklımız arasında yolculuk eden parıltılı bir düşüncenin yansıması olarak tanımlanmaktadır. Akım, 1940 ve 1950’li yıllar arasında savunulan Soyut Dışavurumculuk akımına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akım sayesinde popüler kültür değerli hale gelmiştir. Aynı zamanda akım, medya, reklam, çizgi roman, televizyon ve sinema karakterlerini sanatına materyal olarak seçmektedir.

Pop Art Nedir? – Sıradanlıktan Sanata Dönüşüm

pop-art-nedir-siradanliktan-sanata-donusum
Photo by Mike Von on Unsplash

Akım Nerede Doğdu?

Pop Art akımının İngiltere’de doğduğuna inanılmaktadır. Ancak Amerika’da daha hızlı geliştiği ve çizgilerin orada daha net görüldüğü söylenmektedir. Bu akım, zaman içerisinde dünyanın her bir yanına yayılmıştır. Her zaman yeniye ve farklılaşmaya açık insanları mest eden akım, sıradanı sanat dönüştürmektedir.

Neyi Eleştirir Bu Pop Art?

Bu akım, Katı İngiliz toplum yapısına son derece aykırı ve sıradanı popülerleştirmeye çalışan bir akımdır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında artan tüketim ve sanat arasında kendi yerini bulamayan sanatçılar tarafından geliştirilmiştir. Akım, halk tarafından kabul görmüş “kalıplaşmış” sanatı eleştirir.

pop-art-nedir-siradanliktan-sanata-donusum
Photo by George Pagan III on Unsplash

Pop Art Akımının Popüler Yüzleri Kimlerdir?

Pop Art akımı temelinin “Dada” akımından almıştır. Akımın en popüler yüzleri; Richard Hamilton, Andy Warhol ve Roy Lichtenstein’dir. 

Andy Warhol- Marilyn Diptych

Andy Warhol, “Popun Papası” olarak tanınan bir sanatçıdır. Sanatçının Marilyn Monroe’nun ölümü sonrasında gerçekleştirdiği eseri, modern sanatın en güçlü üçüncü eseri seçilmiştir.

Roy Lichtenstein – Drowning Girl

Roy Lichtenstein, son derece belirgin ve büyük çizgiler kullanmayı seven bir sanatçıdır. Eser, yapıldığı dönemin en etkili romantik komedi karikatürü haline gelmiştir. Aynı zamanda Drowning Girl, sanatçının en ünlü eserlerinden biridir.

Richard Hamilton

Sanatçı, Pop Art akımı için, ilk defa canlı, elle tutulabilir bir eser ortaya koymuştur. Kolaj olarak ortaya koyulan eser, yapıldığı dönem bir ikon haline gelmiştir.

pop-art-nedir-siradanliktan-sanata-donusum
@gelisimseninle

Pop Art Ülkemizde Seviliyor Mu?

Pop Art, ülkemizde 2000’li yılların başında benimsenmeye başlanmıştır. Ayrıca arabesk ve star kavramlarının kültüre yerleşmesinde etkili olan popüler kültür, halka güçlü etki etmeye başlar. Bu bağlamda ülkemizde 1980’li yıllarda eserler oluşturan ilk sanatçı Gülsün Karamustafa’dır. Son olarak ise Sanatçı’nın oluşturduğu eserde Bülent Ersoy’un yer alması arabesk kültürüne gönderme niteliğindedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar