Başarı Yolundaki Engel – Plato Etkisi

Başarı yolundaki engel

Paylaşmayı unutmayın.

Başarı Yolundaki Engel – Plato Etkisi Bir süredir belli bir düzenle yoluna koyduğunuz işleriniz bir anda yükselişini kaybetmiş olabilir veya uzun soluklu bir diyet programı ile düzenli kilo veriyor, egzersizlere devam ediyorken bir anda verdiğiniz kiloların devamı gelmiyor olabilir. Peki hiç neden bu durumla karşılaştığınızı düşündünüz mü?

Başarı Yolundaki Engel – Plato Etkisi

Nedir Bu Plato Etkisi?

Farkında olmadan da olsa hemen herkes “plato etkisi” denen dönemden geçmiştir. Plato etkisi, gelişimin bir süreliğine durduğu ve duyguların donuklaştığı zaman aralığı olarak tanımlanıyor. Bu dönemi günlük hayatta; can sıkıntısı, donukluk ve bir yerde tıkanmış hissetmenin yoğun olarak yaşandığı anlar olarak düşünebiliriz.

başarı yolundaki engel - plato etkisi
Photo by Resim Sylvie Tinseau on Pixabay

Plato etkisi, günlük yaşantıyı büyük ölçüde etkiler. Vücudun savunma mekanizması da tam bu anda devreye giriyor. Bilindiği üzere vücut, farklı olanı gözden kaçırmamak için rutin olan şeylere karşı duyarsızlaşma eğiliminde. Bu nedenle hayatımızda devamlı olarak yaşadıklarımızı yok sayarak, kendini değişime ve yeniliklere odaklanmaya adapte eder.

Bu konuda Bob Sullivan ve Huhg Thompson bir takım araştırmalar yapıyor ve plato etkisinin yarattığı sorunlara bir çözüm arıyorlar. Sullivan ve Thompson’a göre çözüm, plato etkisinin içinde olduğumuzun farkına varmak. İkiliye göre bu etkiyi sekiz maddede anlamak mümkün.

Başarı Yolundaki Engel – 8 Maddede Plato Etkisi

1- Yanlış Zamanlama

Her durumun kendine özgü bir zamanlaması ve ilerleme hızı var. Önemli olan, sadece ne kadar çaba harcadığınızı değil, ne zaman çaba sarf ettiğinizin kontrolünü ele almaktır. Eğer bir yerlerde takılıp kaldıysanız unutmayın ki dinlenme ve hareketsizlik dönemleri, tıpkı notalar arasındaki sessizliğin müziğin bir parçası olması gibi, büyük çaba gerektiren dönemler kadar önemlidir. Doğru zamanda dinlenmeli doğru zamanda koşmalısınız.

2- Kaynak Akışı

Çoğu zaman ihtiyaç duyulan kaynakların tükenmesi bizi çıkmaza sokabilir. Burada kaynaktan kasıt sermaye veya zaman olabilir. Böyle bir durumda da ilerleme yavaş yavaş düşme eğilimindedir. Tıkanma noktası, sistemin her şeyi yavaşlatan kısmıdır. Çözüm ise tıkanıklığın kaynağını belirlemek ve yaratıcı bir şekilde çözüme kavuşturmak olacaktır.

3- Açgözlü Algoritması

Genellikle kısa vadede kazanç sağlayan çözümleri seçer, uzun vadeli çözümleri pek önemsemeyiz. Kısa vadeli çözümler her zaman işe yaramayabilir. Bu algoritmayı aşmanın en etkili yolu; ufkumuzu açmayı denemek ve daha uzun vadede bizi mutlu edecek yollar seçmek olacaktır.

4- Hatalı Değerlendirme

başarı yolundaki engel plato etkisi
Photo by Steve Buissinne on Pixabay

Ulaşmaya çalışılan ne olursa olsun, hedefi doğru tanımlamak ve kaydettiğimiz gelişimi nasıl ölçeceğimizi bilmek çok önemli. Yanlış ölçümler ve yanlış ölçümün etkisiyle verilen yanlış kararlar elbette sonuçların ve etkilerin de hatalı olmasına neden olacaktır.

5- Bağışıklık Kazanmak

İnsanlar, ilişkiler, işletmeler ve hatta fiziksel süreçler aynı tekniklere, aynı yaklaşımlara, aynı çözümlere karşı zamanla bağışıklık kazanır. Bağışıklık, belki de Plato Etkisinin en temel nedenidir. Bağışıklığın ilacı; yaşamımıza değişiklik – çeşitlilik sokmak, farklı yaklaşımları ve teknikleri deneyimlemek, düzenin dışına çıkmaktır.

Süreklilik bir zaman sonra hayal gücünüzü ve isteğinizi kısıtlar. bu nedenle hayatınızda değişimlere yer vermelisiniz.

6- Dikkat Dağınıklığı

Dikkat dağınıklığı adaptasyonun düşmanıdır ve sizi doğrudan bir platoya sürükleyebilir. Aynı anda birden fazla iş yapmak bilinenin aksine iyi etkiler değil kötü sonuçlar oluşturur. Hem yaptığınız işlerden verim alamaz hem de zihninizi gereksiz yere yormuş olursunuz. Tek bir işe odaklanmaya çalışarak dikkatinizi toplamayı kolaylaştırabilirsiniz.

7- Mükemmeliyetçilik

mükemmeliyetçilik - dikkat dağınıklığı
Photo by Ulrike Mai on Pixabay

İyinin en büyük düşmanı mükemmeldir. Kusursuzluk tutkusu, yeni başlangıçların önündeki en büyük engeldir. Başlamak için en iyi zaman beklenir, bitirmek için ulaşılması imkansız standartları yakalamak gerekir. Bir işi başlamak için en iyi zamanı beklemek ile hiç başlamamak arasında bir fark olmadığını söyleyebiliriz.

Mükemmeliyetçilikten kurtulmak; hedefe adım adım gitmek, plan ve organizasyon yapmak ve atılan her adımı iyi değerlendirmek ile mümkündür.

8- Başarı Yolundaki Engel : Plato Etkisinde Son Madde – Geciken Başarısızlık

Bazen başarısızlıklarımızı bir türlü kabullenemez ve bunlarla yüzleşmeyi ertelemek için elimizden geleni yaparız. Bu noktada açık görüşlü olmayı kendimize aşılamalı ve başarısızlıklarımızı ertelemeyip, onlarla yüzleşmeliyiz. Çünkü ne kadar çabuk başarısızlığımızın farkında olursak, o kadar çabuk bunu telafi eder ve daha sağlam adımlarla en başından başlama şansına sahip oluruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar