Pilot Nasıl Olunur? – Pilot Olmak

Paylaşmayı unutmayın.

Pilot Nasıl Olunur? – Pilot olmak, büyümekte olan birçok çocuğun hayallerini süsleyen bir meslektir. Pilotlar uçağı kullanarak yolcuları gitmek istedikleri yerlere, kargoları güvenli bir şekilde ulaştırmakla sorumlu olan kişilerdir. Uçaklarda 2 pilot görev yapar. Pilotlardan biri uçağı kumanda eden kaptan pilot diğeri de yardımcı pilot ikinci pilot olarak adlandırılır. Pilot olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar nelerdir? 

Günümüzde maddi avantajları nedeniyle pilot olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak, her meslekte olduğu gibi pilotlukta da gerçekleştirilmesi gereken zorunluluklar ve sorumluluklar bulunmaktadır. Hem uçağın hem yolcuların uçaktaki yardımcı personelin, uçakla taşınılan her kargonun, hem de havanın durumu kaptan pilotun kontrolü altında olmalıdır. Peki, pilot olmak için neler yapılması gerekiyor? onlara bir göz atalım. 

Pilot Nasıl Olunur?

pilot-nasil-olunur-pilot-olmak
Photo by Kevin Bluer on Unsplash

Hangi Yollardan Geçerek Pilot Olabilirsiniz?

Pilot olmak isteyenler için en önemli nokta erken karar vermek ve ona göre eğitiminizi planlamaktır. Öncelikle pilotaj eğitimi nasıl alınır? Sorusunun cevabına bakmak gerekiyor. Başta askeriye olmak üzere sivil havacılık okulu ya da ücretli pilotluk eğitimleri bulunmaktadır. Mevzuata göre pilot olmak için lise mezuniyeti şartı vardır. Ancak üniversite mezunları lise mezunlarına göre daha avantajlıdır. Ücretli kurslara gelince hemen hemen Türkiye’nin her bölgesinde uçuş okulları bulunmaktadır. En iyi uçuş okulları arasında Güneydoğu Havacılık Uçuş Okulu gelmektedir. 

Güneydoğu Havacılık Uçuş Okulu, 1996 yılında kurulan ve 2013 yılına kadar hava taksi işletmesi olarak hizmet verdi.. 2014 itibari ile tüm Türkiye’de hızla adını duyurarak kendi bünyesi altında simülatör, cessna ve tecnam uçakları, yetkili bakım kuruluşu ile önde gelen uçuş okulu sıralamasında yerini almıştır. Ayrıca Güneydoğu Havacılık Uçuş Okulu sportif havacılık alanında, ultralight pilot lisansı alanında Türkiye’deki neredeyse tek başına eğitim veren ve tüm bu hacme sahip olan bir uçuş okuludur.

pilot-nasil-olunur-pilot-olmak
@gdhucusokulu

Pilot Olmak İçin Üniversitelerde Hangi Bölümü Okumak Gerekir? 

Ülkemizde pilotaj eğitimi alabileceğiniz üniversiteler arasında; THKÜ, Antalya Bilim, Bahçeşehir Ü., Girne Üniversitesi, Eskişehir Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi yer almaktadır. 

Pilotaj Eğitimi Dersleri – Pilot Nasıl Olunur?

Pilot eğitimi için başta temel fizik olmak üzere, matematik, meteoroloji, navigasyon, uçak sistemleri, yönetmelik, fizyoloji gibi bölümler görülür. İyi derecede İngilizce bilginizin olması büyük bir avantajdır. Havacılık İngilizcesi eğitimi ICAO olarak adlandırılır vr bu eğitimi alarak dil seviyenizi yükseltmeniz çok önemlidir.  

Pilotaj eğitimi sonrasında başarılı olmanız halinde Private Pilot Lisence yani Hususi Pilot Lisansına hak kazanılır. Ancak bu tek başına pilot olduğunuz anlamına gelmez. Her taşıt kullanıcısının almasının zorunlu olduğu ehliyet alma işlemine geçmek gerekir. Tek motorlu uçak ehliyeti alabilme için zorunlu olarak 165 saatlik normal ders ve 40 saatlik uçuş eğitimini de tamamlamanız gerekir. Ardından kontrol uçuşu sınavı yapılmaktadır. Başarılı olmanız halinde pilotluk ehliyetinizi alabilirsiniz. 

Nakliye pilotu ya da kargo uçağı pilotu eğitimleri içinse, 823 saatlik ders ve 160 uçuş yapma gerekmektedir. Bu lisans alımı sonrasında sınavı başarı ile vermeniz halinde ATPL Frozen sertifikası alabilirsiniz. 

pilot-nasil-olunur-pilot-olmak
Photo by Kevin Bluer on Unsplash

Bir sonraki adım TİP eğitimleridir. Başarılı olmanız halinde 3.pilot olarak Daha sonra TİP eğitimlerine başlamanız gerekecek. TİP eğitimlerini başarılı bir şekilde geçmeniz halinde 3.pilot olarak bir uçak kabininde yer alabilirsiniz.3.pilot olarak 100 saat uçuş yapmanız gerekmektedir. Ardından 2.pilot olarak uçaklarda görev almanız mümkündür. 

Pilot Olma Şartları Neler? 

  • Pilotluk için gerekli olan tüm eğitimlerin alınması 
  • İngilizce bilme
  • 18 yaş üzeri olma 
  • Herhangi bir sağlık problemi olmadığına dair rapor
  • Ticari pilot lisansı
  • Erkeklerde boy sınırı 1,65 cm
  • Kadınlarda boy sınırı 1,57 cm

Türk Hava Yolları’nda Pilot Olmak İçin

Hangi üniversiteden mezun olursanız olun, Türk Hava Yolları’nın Uçuş Akademisi’ne ücretsiz olarak başvurabilirsiniz. Bunun içinde, 

Türk vatandaşı olmanız, örgün ya da açık öğretim en az lisans derecesi ile mezun olmak, 1 Ocak 1990 tarihinden sonra doğmuş olmak, askerlik hizmetini tamamlamış veya en az eğitim süreci boyunca yani en az 2 yıl tecil ettirmiş olmanız gerekmektedir. 

Photo by Kevin Bluer on Unsplash

Ayrıca, adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmaması, THY’de daha önce çalıştı iseniz herhangi bir disiplin suçu ile ayrılmamış olmanız önemlidir. Başvurunuzda en önemli ayrıntı İngilizce dil sınavlarından TOEFL (IBT): 60 (speaking:min.18), IELTS (Akademik): 6 (speaking : min.6) almış olmaktır. 

Pilot Maaş Sistemi 

Son olarak ise pilot maaşlarını belirleyen en önemli ayrıntı uzmanlıktan geçmektedir. Örneğin yeni işe başlamış bir pilotun maaşı 20 ila 30 bin Türk lirası arasında değişmektedir. Diğer yandan kıdemlere göre 50 bin ila 80 bin Türk lirası arasında değişen bir maaş skalası vardır. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar