Pazarlama Araştırmasının Doğru Bilinen Yanlışları

Paylaşmayı unutmayın.

Pazarlama araştırmalarının aslında markaların uzun ömürlü bir geleceğe sahip olmalarını sağlayan reçeteler olduğunu “Pazarlama Araştırması Neden Önemlidir?” başlıklı yazımızda paylaşmıştık. Bu yazımızda ise pazarlama araştırması adı altında doğru bilinerek yapılan yanlışları ele alacağız.

Yanlış Bütçe Yönetimi

Her şeyden önce pazarlama araştırması bütçe gerektiren bir konudur ve küçük bütçelerle bile markanız için büyük sonuçlar elde edebileceğiniz bir yöntemdir. Bütçe, pazarlama uzmanları tarafından belirlenmektedir ve bu sayede marka, ürün ve hizmetleri iyileştirmek için belirli veriler elde etmektedir. Buraya kadar hiçbir problem yok. Asıl problem bütçelerin belirlenirken, herhangi bir öngörü barındırmadan sadece araştırma yapmış olmak için yapılıyor olmasıdır. Haliyle durum bir pazarlama araştırmasından çok, sıradan bir ankete ve markanızla kaybolmak üzere rotasız bir geleceğe dönüşmektedir. Çünkü öngörüsüz hareket edildiği için araştırma sonucunda elde edilen veriler de herhangi bir görüye (içgörü, öngörü, uzgörü) dayanılmadan yorumlanacak, onca emek, bütçe çöpe atılmış olacaktır.

Yanlış Bütçe Yönetimi

@AndreyPopov

Kendi Başına Hareket Etme İsteği

Pazarlama araştırmalarında hala geleneksel klişeler devam etse de aslında birçok yenilikçi yöntem kullanılabilir. Sadece tercih ettiğiniz yöntemi de araştırmanızda elde etmek istediğiniz öngörüye göre belirlemeniz gerekmektedir. Burada araştırma tercihini belirleyen en büyük unsur bütçe olarak gözükse de bütçeyi aslında yöntem değil; elde etmek istediğiniz sonuç belirlemektedir.

Kendi Başına Hareket Etme İsteği

@StepanKapl

Bir diğer önemli nokta, elde etmek istediğimiz sonucu da kalitatif ve kantitatif araştırma hizmetleri sunan Adgager gibi profesyonel şirketlerden destek almak suretiyle bulmamız gerektiğidir. “Ben kendi markamın ne istediğini bilemeyeceksem, neden bu işi yapıyorum.” repliğini kenara bırakıp, gerçek anlamda işi bilen birinden destek almamız gerçeğini bir an önce kabullenmeliyiz. Sonuçta herkes markası için başarı ister. Profesyonel bir yardım ise başarıyı anlık değil, takip edilen bir geleceğe dönüştürebilir.

Geleneksel Yöntemlere Takılı Kalma

Belki de pazarlama araştırmasında yapılan daha büyük bir yanlış yoktur. Bu durum günümüzde o kadar yanlış bir hal almıştır ki artık yanlış anlaşılan şeyler herkes tarafından bilinen ön yargılara ve klişelere dönüşmüştür. Ne de olsa pazarlama araştırması denildiğinde aklımıza ilk gelen yöntemler; anket, panel ya da birebir görüşmedir. Yanlış ise birçok araştırmanın bu şekilde yapıldığının bilinmesinden kaynaklanıyor. Çünkü bu şekilde elde edilen sonuçlar tek başına daima yetersiz kalmaktadır ve kalmaya da devam edecektir. Bu yüzden sadece bu araştırma metotları ile markanın geleceğini planlamak, kahve falı bakmaktan farksızdır ve 3 vakte kadar bu büyük yanlışın bir parçası olduğunuzun habercisidir.

Geleneksel Yöntemlere Takılı Kalma

@DmitryA

Geçmişi Geleceğe Uyarlama

Tarih belki tekerrürden ibarettir ama pazarlama dünyası için bu durum hiç gerçek olmamıştır. Çünkü her gün yeni bir dünyaya uyanıyoruz ve ona yetişebilmek için sürdürülebilir bir şekilde tüketim alışkanlıklarımızı değiştiriyoruz. Hal böyle olunca tüketicinin sürekli değiştiği ve dönüştüğünü de hesaba katmamız gerekiyor. Ne de olsa isteklerin, ihtiyaçların ve motivasyon şekillerinin değiştiğini artık çok iyi biliyoruz. Bu sebeple yıllar önce bile değil; birkaç sene önce yapılmış bir pazarlama yöntemine göre hareket etmek ve bugünü planlamaya çalışmak da son derece yanlış olacaktır. Çözüm ise, tüketiciler gibi düşünebilmek ve anlayabilmek gibi basit görünse de işi zor kılan, durumun bu kadar basit görünmesidir. Durumu bizim için basit kılan ise yine profesyonel destektir.

Geçmişi Geleceğe Uyarlama

@a6photo

Yanlış Kurgu

Yine pazarlama araştırması adı altında sık görülen bir hata olarak ufacık bir kurgu hatası yanlış sonuçlara sebep verebilir. Bu yüzden araştırma içerisinde yer alan sorular ve örneklerin kurgulanması büyük önem taşımaktadır. Her araştırmanın bir kapasitesi bulunuyor ve kendine göre minimum katılımcı sayısı ve kriteri kapsıyor. Haliyle bu kriterler dışında yeni kriterlere yer vermek ya da belirlenen mevcut kriteri yok saymak, araştırmanın başarıdan uzaklaşmasına sebep oluyor. Hatta tüketiciye yöneltilen soruların sorulma şekillerinden, birbirine benzeyen soruların sıralamasına kadar birçok gereksiz görülen etken, araştırma sonuçlarını etkileyebiliyor. Kısacası işin her basamağında profesyonel destek almak büyük önem taşıyor.

Yanlış Kurgu

@RomoloTavani

Değişmeyen Gerçek

Konu ile ilgili daha birçok örnek verilebilir. İlerleyen dönemde markasının kaderini, rakiplerini ya da sektörü takip ederek değil de sanki eşine dostuna sorarak belirlemiş ve haliyle başarısız olmuş markalardan bir yazı da yazılabilir. Fakat profesyonel destek ihtiyacı ve zorunlu olduğu gerçeği hiçbir zaman değişmez.

Pazarlama Araştırmasının Doğru Bilinen Yanlışları

@turbodesign

Her türden fikir değerlidir ve ufacık bir fikir bile dünyayı değiştirebilir. Bu yüzden her şeyi ile doğru olarak kurgulanmış pazarlama araştırmasında yer alan bir virgül bile markanızı hayal ettiği başarıya taşıyabilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar