Pandemi Döneminde En Çok Talep Gören İş Becerileri

Paylaşmayı unutmayın.

Pandemi Döneminde En Çok Talep Gören İş Becerileri – 1.5 yıl önce hayatımıza giren COVID-19, tüm dünyada rekor düzeyde bir işsizliğe sebep oldu. Şu anda üniversite öğrencileri hala uzaktan eğitimle öğrenimlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Bu öğrenciler mezun olduklarında ise iş bulma konusu da her zamankinden daha büyük soru işareti olacak. Bu dönemde iş bulmak için pandemi döneminde en çok talep gören iş becerileri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

COVID-19 sadece üniversite öğrencilerinin gelecek planlarını etkilemekle kalmadı; aynı zamanda birçok insanın da kariyer planlarında ve beklentilerinde değişikliğe yol açtı. Dahası birçok firma, hem staj hem de işe alım programlarını durdurdu. Bu durum, iş deneyimi edinmek isteyenlerin hayal kırıklığı yaşamasına sebep oldu. Gençlerin birçoğu pandeminin ekonomik etkileri sebebiyle kendilerini daha az güvende hissediyor. Azımsanamayacak kadar büyük bir çoğunluk da iş bulmakta zorluk yaşıyor. Normal şartlarda öğrencilerin talep gören mesleklere göre seçim yapmaları tavsiye edilirdi. Ancak pandemi döneminde en çok talep gören iş becerileri de büyük oranda değişti.

Pandemi Döneminde En Çok Talep Gören İş Becerileri

Aylardır alıştığımız normal kavramının büyük ölçüde değiştiği bir süreçten geçiyoruz. Öyle ki herkes bu dönemin stresini yaşarken rutin alışkanlıklarını da değiştirmek zorunda kalıyor. Şirketler bu süreçte operasyon modellerini fazlasıyla değiştirmek zorunda kaldılar. Bazı sektörler buna rağmen ağır darbeler almaktan kendini koruyamadı. Bilhassa seyahat, yeme -içme, perakende ve konaklama gibi sektörler olumsuz anlamda en çok etkilenenler. Öte yandan eğlence, sosyal medya, e-ticaret, bankacılık ve siber güvenlik alanlarında ciddi bir büyüme yaşandı. Tüketicilere ve kullanıcılara uzaktan hizmet vermeye kolayca adapte olan bu sektörler pandemide işe alımlarda başı çekti.

Şimdilik gelecek gençler için pek iç açıcı olmasa da işe alımları sürdüren hala pek çok şirket mevcut. Sadece iş arayanların becerilerini nasıl daha iyi pazarlayacakları üzerine biraz kafa yormaları gerekiyor. Daha çok talep gören sektörlere odaklanarak bu alanlarda ek beceriler edinmek bir başlangıç olabilir. Sürmekte olan salgının etkileri hepimizin hayatını etkilemeye devam ediyor. Fakat, başarılı olmak ve ilerleme kaydetmek için artık daha farklı becerilere ihtiyaç duyduğumuzu da kabul etmeliyiz.

Photo by Engin Akyurt on Unsplash

Kriz Yönetimi ve Sorun Çözme

Yaşanan bir kriz sırasında hayatta nasıl kalınacağını belirleyen net kurallar yoktur. Firmalar artık şirketlerinde bir sorun olduğunda bunu kimin yöneteceğini ve nasıl çözeceğini belirlemek istiyorlar. İyi bir kriz yöneticisi olmak isteyen kişinin değişken durumlar karşısında esnekliğini koruması gerekiyor. Bu kişinin çevikliğini korurken problem çözümünde de yenilikçi olması bekleniyor.

Yapılan araştırmalar pandemide işe alım yapan şirketlerin potansiyel adayların problem çözme becerilerine sahip olmalarını istediklerini gösteriyor. Yenilikçi şirketler bu dönemde bir kriz yönetimi ekibi kurarak çalışanların kendileriyle kolayca iletişime geçebilmelerini sağlıyor. Bu şirketler kriz yönetimini merkezileştirmeyi hedefliyor. Bu alanlarda başarılı olan kişilerin uzun vadeli planlama yeteneğine sahip olduğu düşünülüyor. Bu çevik çalışanlar tüm senaryolara farklı çözümler üretebilirler. Ayrıca ekipte çoklu iletişim modellerini benimseyerek e-mail, telefon, sosyal medya ya da SMS kanallarının hepsinden yararlanabilirler.

Photo by Alan De La Cruz on Unsplash
@unsplash

Pandemi Döneminde En Çok Talep Gören İş Becerileri İçin Dijital Etkileşim

Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yer yerinde içinde bulunduğumuz çağ şirketler için değişiklikler yapmayı gerektiriyor. Firmalar operasyon süreçlerini giderek daha dijital bir hale getiriyor. Bu açıdan bazı alanlar bilgisayar ve dijital etkileşim becerilerine daha çok ihtiyaç duyuyor. Bu alanlardan bazıları sosyal medya, dijital pazarlama, içerik pazarlama, mobil ve video yazılımı.

Günümüzde sosyal medya kullanmayan insan hemen hemen yok gibi. En yaygın kullanılan platformlar ise Facebook ve YouTube. Dijital etkileşimin toplum için önemi pandemiyle birlikte daha da arttı. Bu durum da işletmelerin dijital hizmetlerini geliştirmek zorunda kalmasına yol açtı.

En basitinden sağlık hizmetleri artık tele-sağlık seçeneklerini bünyelerine kattı. Öte yandan yeme-içme ve gıda sektörleri sanal market ve temassız teslimat seçeneklerini sunmaya başladı. Ayrıca eğitim kurumları da online olarak nasıl eşit şartlarda eğitim verebileceklerine daha çok kafa yormaya başladı. Şirketler, iş görüşmelerini yüz yüze yapmak yerine Zoom ya da Skype gibi web konferans araçları ile yapmak zorunda kaldı.

Ayrıca ilginizi çekebilir: TikTok ile İş Bulmak – Tiktok İşe Alım Süreçleri

Photo by Shadat Rahman on Unsplash
@unsplash

Duygusal Zeka

Pandemi, şirketleri daha az sayıda personelle çalışmak ve azalan gelirle başa çıkmak zorunda bıraktı. Şirketler, operasyonlarını baştan aşağı yenilemek, ekipleri uzaktan yönetmek gibi çözümlere yöneldi. Birçok çalışan COVID-19 sebebiyle iş stresinin arttığını düşünüyor. Buna bağlı olarak da artan anksiyete, depresyon, öfke ve üzüntü sorunları kaçınılmaz hale geldi. Her ne kadar önemini göz ardı etsek de aslında duygusal zeka bir çalışanın iş performansını %60 oranında etkiliyor. Bu sebeple de pandemi döneminde en çok talep gören iş becerileri arasında duygusal zeka da yer alıyor.

Özellikle duygusal zekası gelişmiş liderler, diğer kişiler arasındaki ilişkiyi sağlamak ve devam ettirmek için büyük öneme sahiptir. Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki iş yerlerinden en iyi performans gösteren 10 kişiden 9’u yüksek duygusal zekaya sahip. Bu durum, uluslararası çapta ünlü üniversitelerin öğrenci kabul süreçlerini de etkilemiş durumda. Bu beceriye sahip çalışanların duygularını daha iyi ifade edebiliyorlar. Aynı kişilerin ayrıca liderlik pozisyonlarında daha başarılı oldukları düşünülüyor.

Kendi duygusal zekanızı geliştirmek için siz de pratik yapabilirsiniz. Günlük tutmak, kişinin kendisini ve duygularını daha yakından tanımasını sağladığı için çok önemli bir araç. Ayrıca fırsatınız varsa profesyonel bir destek alarak da duygularınız konusunda farkındalığınızı artırabilirsiniz.

pandemi-doneminde-en-cok-talep-goren-is-becerileri
@unsplash

Pandemi Döneminde En Çok Talep Gören İş Becerileri Arasında Kültürel Yeterlilik

Y kuşağı, şimdiye dek en çok çeşitliliği bünyesinde barındıran nesil olarak kabul ediliyor. İşletmeler çeşitlendikçe farklı dinden, yaştan, cinsel yönelimden, cinsiyetten ve ırktan çalışanla çalışabilmek önemli bir beceri haline geldi. Bu çeşitlilik aynı zamanda işbirliğini artırırken üretkenliği, daha fazla geliri de beraberinde getiriyor. Dahası marka itibarını ve rekabet gücünü destekliyor.

Kültürel yeterlilik ayrıca tüketici davranışını daha iyi anlamak için de büyük öneme sahip. Pazarlama dünyasında amaç daha çok müşteri çekmek. Böyle olduğu için ürünün farklı gruplarca nasıl algılandığının ve kullanıldığının anlaşılması gerekiyor. Ayrıca şirketlerin farklı kullanıcılara ulaşmak için pazarı nasıl kullanacaklarını da bilmeleri mühim. Tüketici çeşitliliğinin farkında olan ve bu doğrultuda hareket eden kurumlar daha kapsamlı ürünler ve hizmetler geliştirmekte de daha başarılı.

pandemi-doneminde-en-cok-talep-goren-is-becerileri
@unsplash

Veri Okuryazarlığı

Veri okuryazarlığı kavramı hayatımıza son yıllarda dahil olan bir kavram. Mevcut verileri analiz ederek elde edilen bulguların temsil ettiği sonuçları başka sonuçlarla kıyaslayarak paylaşmak demek. Veri okuryazarı olan kişi verileri kolayca kavrayarak grafikleri ve çizelgeleri doğru bir şekilde yorumlayabiliyor. Ayrıca analitik yöntemleri kullanabilme becerisine sahip oluyor. Veriler birçok sektör için önemli bir yere sahip olduğundan işyerlerindeki pozisyonlar için rolü büyük. Verilerle nasıl çalışılacağını bilmek günümüzde pek çok pozisyon için bir gereklilik haline gelmiş durumda. Teknolojiden konaklamaya, eğitimden üretime kadar veriler yoğun bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu verileri okumak çoğu insan için karmaşık gözüküyor. Bu yüzden de tüm sektörlerde pandemi döneminde en çok talep gören iş becerileri arasında veri okuryazarlığı başı çekiyor.

pandemi-doneminde-en-cok-talep-goren-is-becerileri
@unsplash

Ayrıca ilginizi çekebilir: CV Hazırlarken Yardımcı Olacak En İyi 5 İnternet Sitesi

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar