Öz Disiplin Nedir? Öz Disiplin Elde Etme Yolları

disiplin

Paylaşmayı unutmayın.

Öz Disiplin Nedir? Öz Disiplin Elde Etme Yolları – Başarılı insanların hikayelerini okuduğunuzda veya dinlediğinizde, onların öz disiplin sahibi olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Yani öz kontrol mekanizmasına sahip olan iradesi yüksek olan kişilerin dünyada her zaman ön plana çıkmayı başarabildiğini görebilirsiniz. Bu tür kişiler genellikle yoğun bir hayat tecrübesine sahip olsa da siz bu kadar uzun ve yorucu bir hayata katlanmadan o kişileri örnek alarak da öz disiplin sahibi olabilir ve büyük başarılar elde edebilirsiniz. 

Bir psikolojik tutum olarak öz disiplin aslında kişinin duygularını kontrol altında tutabilme ve zayıf yönlerini aşabilmesi konusundaki yeteneğidir. Bu iradeye sahip olan kişiler, belirledikleri hedefe ulaşabilmek için özellikle davranış ve alışkanlıklarında kontrol sağlayarak, izlenmesi gereken süreci takip eder ve duygularını buna göre düzenler. 

“Genç yaşta elde edilen iyi alışkanlıklar bir kişinin geleceğini doğrudan etkiler.”

Öz Disiplin Nasıl Elde Edilir?

öz-disiplin-
Andrea Piacquadio adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

İradenin güçlü olması elbette faydalı ve önemli bir nokta oluştururken, disiplin sahibi olabilmek için de kişinin yapması gereken şeyler bulunmaktadır. Özellikle yaygın bir düşünceye göre de genç yaşlarda kazanılan iyi bir alışkanlık ilerleyen hayatınızda da büyük değişiklikler sağlayabilir. Bu iyi alışkanlığın elde edilebilmesi açısından da davranışlarınızı doğru bir şekilde düzenlemek ve disiplin etme yeteneğine sahip olmaktan gelir. 

Günümüze kadar gelmiş büyük kişiler ve tarihte yer alan büyük isimler için de başardıkları her şeyin öz disiplin sayesinde elde edildiği unutulmamalıdır. Çünkü irade ulaşmak istediğiniz hedef ile sizin aranızda bir köprü vazifesi görür. Başarı elde etmiş bir insanın amaçlarına ulaşması için yapması gereken tüm planlar ve programlar bu ifadeyi destekler. 

Peki, Bu Tek Başına Yeterli Midir?

Bir insanın sanat, spor veya siyaset gibi herhangi bir alanda başarılı olması için aslında öncelikle yeteneğinin bulunması gerekir. Ancak sadece yetenek sahibi olmak bir alanda başarılı olmayı sağlamaz. Çünkü yetenek öncelikle eğitimle sonrasında da disiplin ile desteklenmeli ve hatta asla ayrılmamalıdır. 

Çağlardır bilinen kaplumbağa ile tavşan yarışı göz önünde bulundurulduğunda da aslında tavşanın ne kadar hızlı ve yetenekli olduğu göz önüne alınabilir. Kaplumbağa ise tavşana göre ne kadar yavaş ve yorgun olsa dahi disiplin sayesinde o yarışı kazanmayı bitmiştir. Yani yeteneğe sahip olmak ve yüksek bir özgüvene sahip olmak ne kadar iyi olsa da kişi mutlaka irade sahibi de olmalıdır. 

Öz Disiplin Geliştirmenin Faydaları Nelerdir?

öz-disiplin
@pexels

Kişi özellikle gençlik yaşlarından itibaren disiplin sahibi olup, alışkanlıklarını kontrol altında tutarak yeteneklerini geliştirir ise mutlak şekilde gelecekte başarı elde edebilir. Özellikle iyi ve doğru alışkanlıklara sahip olmak öz kontrol için en büyük anahtarlardan birini oluşturur. Hem gündelik hayatınızda hem iş hayatı, eğitim hayatı ve aile hayatı gibi her alanda irade sahibi olarak yaşamaya ve davranışlarınızı kontrol altında tutmaya alışmanız, size her ortamda saygınlık kazandırır. 

Her ne kadar bilgiye ve yeteneğe sahip olup bu ikisini gayet iyi geliştirmiş olsanız da alışkanlıklarınız ve davranışlarınız yanlış olduğunda, kabul edilebilir bir kişi olamazsınız. Ancak kişi, yüksek yetenekler ve eğitim sahibi olduğunda, bunun yanında da iyi bir disiplin sahibi olarak saygın bir kişi olduğunda, çok daha büyük başarılar elde edebilir. 

Aslında disiplin sahibi olmanın sağlayacağı temel faydalar arasında çok kısa şekilde;

  • Hedefe ulaşmakta kolaylık,
  • Kişisel organizasyonda pratiklik,
  • Zamanı daha iyi yönetebilmek,
  • Başarıda ısrarcı olmak,
  • Doğruluk ve iyilikten minnettar olmak,
  • Bağışlayıcı olmak,
  • Huzurlu ve sağlıklı bir yapı elde etmek,
  • Daha iyi uyku ve egzersiz yapabilmek gibi noktalar bulunmaktadır. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar