Optogenetik Nedir? – Bilim Adamları Buton ile Fareleri Arkadaş Yaptı

fareleri arkadaş yaptı

Paylaşmayı unutmayın.

Optogenetik Nedir? – Bilim Adamları Buton ile Fareleri Arkadaş Yaptı. Her ne kadar ilk duyulduğunda kulağa korkunç gelse de bilimin ilerlemesi için yapılan bir çalışmada farelerin duyguları kontrol edildi. Genellikle beyin ile ilgili yapılan çalışmalar farelerin beyni yapısı insan beyni ile uyumlu olduğu için fareler üzerinde yapılır. Optogenetik üzerinde yapılan bu araştırma ışıkla davranış kontrol edebiliyor. Abd‘nin illionis eyaletinde bulunan Northwestern Üniversitesinde bulunan araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmada iki fare arasında ki sosyal bağları arttırmayı başardı. Ekip sadece bir buton ile fareleri arkadaş yaptı. Şimdi önce optogenetiğe daha sonra araştırmanın detaylarına bakalım.

Optogenetik Nedir? – Bilim Adamları Buton ile Fareleri Arkadaş Yaptı

Optogenetik Nasıl İşler?

optogenetik-nedir-bilim-adamlari-buton-ile-fareleri-arkadas-yapti
@pixabay by@Panals

Optogenetik , Işığın yardımıyla genetik olarak beyin hücrelerini araştırmaya denir. Beyne ışık yardımıyla sinyal göndermeye verilen addır.
Gönderilen bu sinyaller vasıtasıyla bazı genlere aktif ve ya pasif mesaj iletilir. Bu mesajın sayesinde hayvanın hareketleri kontrol edebiliriz. Geçmişte yapılan çalışmalar salyangoz ve yusufçuk gibi omurgasız hayvanların davranışları üzerinde kontrol sağlayabildik. Günümüzde ise bu teknoloji sayesinde memeli davranışları kontrol edilebiliyor. İşlem genel olarak ışığa duyarlı algler tarafından nöronlara iletilerek gerçekleşiyor. Belli bir dalga boyutunda gelen ışık nöronu uyararak bir dalga etkisi yaratıp davranışı değiştirebiliyor. Optogenetik ile ilgili bir sorun vardı ; Işık fiber optik kablolar yardımı ile deneğin beynine beynine mesaj gönderiyordu bu yüzden hareketli canlılarda sıkıntıya sebep oluyordu. Bu yüzden kablosuz bir teknolojiye gerek vardı. Northwestern üniversitesinde çalışan ekip ve Dr Yergenia Kozorovitskiy bu sorunu çözdü.

Uzaktan Kontrolle Fareleri Arkadaş Yaptılar

optogenetik-nedir-bilim-adamlari-buton-ile-fareleri-arkadas-yapti
@pixabay by @tiburi

Farelerin kafatasına yerleştirilen kablosuz bir cihaz sayesinde fareler birbirleriyle sosyal etkileşime giriyor. Kafatasına koyulan çip bir kablo yardımıyla nöronun yanına konumlandırıyor ve yukarıda anlattığımız işlem uygulanarak farenin nöronları led yardımıyla harekete geçirilerek davranış kontrol ediliyor. Belirli frekanslarla kontrol edilen fareler birbiriyle arkadaş oluyor. Konuyla ilgili araştırmalar yapan Kozorovitskiy şunları söyledi;” Daha önceki çalışmalarda karmaşık ortamlarda birden çok canlı üzerinde deneme yapamadık. Canlılar kablolarla bağlıydı Çünkü kabloların kopma ve karışma şansı vardı. Son olarak kablosuz teknoloji sayesinde canlılar çok daha karmaşık ortamda çoklu bir şekilde test edebiliyoruz”. Deneylerine devam eden ekip deneylerinin daha çok sağlık amaçlı olduğunu söyledi. Kozorovatski ;”Optogenetik bir gün körlüğü veya felci bitirebilir.” Cihazın mental hastalıkları düzeltme yapmasında beklenenler arasında. Şimdilik sadece fareler üzerinde ilerleyen deney her ne kadar zor olsa da hedefi insanlar üzerinde sağlık problemlerini gidermek. İnsanlık için her ne kadar uzak olsa da gelecekte bir gün gerçekleşmesi mümkün.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar