Matrix Filmi Gerçek Hayata Mı Evriliyor: Neuralink Projesi

Paylaşmayı unutmayın.

Matrix Filmi Gerçek Hayata Mı Evriliyor: Neuralink Projesi – Matrix filmini izlemeyen, duymayan yoktur sanırım. 1999 yapımı olan bu filmin konusu gerçeklik arayışı diyebiliriz kısaca. Film de asıl değinmek istediğim nokta belki de en can alıcı sahnelerden birisi olan ana karakterin beynine kablolar dikilmesi. Aslında çip yerleştirilmesi. Tabi ana karakterimiz acı içinde kıvranıyor bu işlem olurken .Çünkü kalın bir kablo beynine dikiliyor. Böyle anlatınca biraz insan korkabiliyor. Ama Neuralink projesi bu film sahnesinin  çip ve insan beynine kablolar dikilmesi  kısmıyla alakalı. Ve  bu kadar acı verici olmadığını düşünenlerdenim .Çünkü beyne kalın bir  kablo yerine saç telinden daha ince olan kablolar  bir robot tarafından  dikiliyor. Bu kabloların bir ucu insan beyninde diğer ucu da bir bilgisayarda bağlı olacak.

Özellikle sunumu izledikten sonra insan hayretler içinde kalıyor. Adeta bir bilim kurgu filminden en can alıcı sahneyi izliyormuşçasına heyecanlanıyorsunuz. Devrim niteliğinde bir proje olduğu kesin. Kimin projesi olduğunu öğrendiğinizde şaşırmayacaksınız .

Matrix Filmi Gerçek Hayata Mı Evriliyor: Neuralink Projesi

Elon Musk Ve Devrim Niteliğindeki Projesi

Evet yine dâhimiz Elon Musk’ın bir projesi Neuralink.Elon Musk ‘ın yapay zeka konusunda ne kadar tutucu olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım. Sık sık röportajlarında, konuşmalarında dile getiriyor. ’’Yapay zekanın insan ırkını yok edeceğini düşünüyorum. Bunun için bir şeyler yapmamız gerekiyor.’’

Bunun üzerine 2016 yılında bir şirket kuruyor. Ve şirket’ in kurulduğunu biz ancak 2017’ de öğreniyoruz.  Bu bir yıllık kurulma , personel alım sürecinde de Elon Musk’ın diğer şirketlerinde uyguladığı stratejiyi burada da uyguladığını görüyoruz. Yani çeşitli üniversitelerden alanında en iyileri işe aldığını .Bu proje de hedefi en iyi sinir bilimcileri işe almaktı ve projeye bakarsak başarmış gibi duruyor. Aslında şirketin kurulma amacı implante edilebilir beyin-bilgisayar ara yüzleri geliştirmek. Bir nevi bunu da yapıyor. Tabi daha üst segmentlerde. Neuralink projesi Elon Musk’a göre yapay zekadan daha üstün olmalı ki yapay zekanın insan ırkını yok edebilmesi mümkün olmasın.

Neuralink Projesi Aslında Ne?

https://universul.net

Neuralink Projesi’nin amacı insanlığın yaptığı işlerin süresini kısaltmak. Teknik olarak da açıklamaya çalışırsak Neuralink projesi üzerinde çalışanlar bir ‘’beyin-bilgisayar ara yüzü ‘’ üstüne çalışıyor diyebiliriz.  Örneğin en basitinden bir düşüncemizi yazmak için ellerimizi kullanıyoruz. Ya da oyun oynarken her hamle için kursorü oynatmamız, tuşlara basmamız gerekiyor. Bunlar aslında bize kısa gibi gelen ama beynimiz için çok uzun zaman alan eylemler. Sadece beynimizi kullanarak tüm bunları düşüncelerimizle yapabilmemiz Neuralink projesiyle mümkün kılınması hedefleniyor.

Beynimizin yapısına bakmak şu noktada yararlı olur. Beynimiz içinde milyarlarca nöron (beyin hücresi) bulunuyor. Ve iki beyin hücresi bir sinaps bağlantısı kurarak birbirine kimyasal sinyaller gönderiyor. Tam bu anda çevrelerine bir elektrik akımı yayıyorlar. Bu alana bir kablo/elektrot  koyarsanız o elektrik sinyallerini yakalayıp kayıt  edebiliyorsunuz. Yani nöronların ürettikleri bilgileri. Projenin amacı bu bilgileri yakalayıp kaydetmek değil bu bilgileri kullanabilmek. Anlık olarak bilgisayara bağlayacak bir cihaz üzerinde çalışıyorlar.

Nasıl Uygulanacak?

matrix-filmi-gercek-hayata-mi-evriliyor:-neuralink-projesi
https://www.nbcnews.com

Uygulaması şu şekilde dikici bir robot kabloları beynimize dikiyor .Beyne dikilen kablolar daha önce de dile getirdiğimiz gibi saç telinden bile ince olan kablolar, uçları da hemen hemen beyin hücrelerimiz kadar. Robotlar üzerindeki özel mikroskoplar yardımıyla bu kabloları 24 mikron genişlikteki bir iğneyle beyne dikiyor. Bu işlem çok çok hassas bir işlem çünkü damarlara gelirse travmaya yol açabiliyor. Üstelik bu işlem yapılırken vücudumuz sabit durmuyor. Kalbimiz atmaya ve nefes almaya devam ediyoruz. Nefes alışımız dahi hedeflenen hücrenin yerinin değişmesine sebep olabilir. Bu yüzden dikim sırasında bilgisayar en doğru noktayı hesaplıyor.

Kabloların diğer ucunda küçük birer çip bulunuyor. Beyinden kablolara toplanan bilgiler bu çipler yardımıyla kablosuz olarak gönderilebiliyor. Bir çipe 3072 adet elektrot takılabiliyor. Çiplerdeki bilgiler bluetooth bağlantısıyla cep telefonunuzdaki bir uygulamaya gönderilecek. İlk deneyler fareler üzerinde denenmiş .İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde insan deneylerinin yapılması planlanıyor. Belki de çoktan yapılmıştır. Neuralink şirketi biraz gözlerden uzak kalmayı benimsemiş bir şirket. Bunun için de yeni bir çip geliştirilmiş daha küçük boyutlarda hatta bir parmak ucumuza sığabilecek bir çip. Ve bu çiplerden beynimize 4 ile 10 kadar yerleştirilebilecek. Çiplerin kabloları derinin altından kulağınızın arkasındaki bir cihaza bağlanacak. Bu cihazda pil ve bluetooth anteni var. Tüm bunlar sayesinde beyniniz bir cep telefonu uygulamasına bağlanacak.

matrix-filmi-gercek-hayata-mi-evriliyor:-neuralink-projesi
https://www.theverge.com

Neuralink Projesi’ni kısaca bu şekilde anlatabiliriz. Belki de yakında insanlar üzerindeki deneyler de  başarılı olacak ve hayatımız bu doğrultuda ilerlemeye başlayacak bir bilim kurgu filmi gibi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar