Okyanusları Görsel Şölene Dönüştüren Ay Işığı

ay ışığı

Paylaşmayı unutmayın.

Her şey ay ışığında olur… Hatta bir şarkıda ay ışığında aşık olunur ve ay ışığında ayrılınır… Özeldir… Ay ışığı dünyanın en büyük alemini de uyandırır ayrıca: Okyanus! Derinliklerinden garip canlılar ortaya çıkar ve dalgalar maviye dönüşür. Okyanustaki bazı olaylar sadece karanlık çöktükten sonra görülebilir. Ayın sihrinin gücü olabilir mi? Bakalım ve görelim!

1 – Biyolüminesans Parıltısı

Biyolüminesans

@Naturepl.com/Doug Perrine

Bu tarz görsellere mutlaka denk gelmişsinizdir. Neon ışıkları ile bezenmiş bir sahil… Biyolüminesans, genellikle dinoflagelatlar olarak adlandırılan planktonik organizmaların neden olduğu, göz kamaştırıcı güzellikte bir doğa olayı. Dinoflagellatlar rahatsız olduğunda mavi ışık yayarlar, bu yüzden dalgaların üzerinde, teknelerin etrafında, bir el ya da kürek üzerinden geçtiğinde görülebilirler. Olur da bir gün yolunuz Porto Riko veya Jamaika koylarına düşerse dinoflagellatları mutlaka rahatsız edin deriz. Uslu bir çocuk olduk da ne oldu, şirinleri göremedik değil mi?!

@Naturepl.com/Martin Dohrn

Bazı durumlarda dinoflagellatların populasyonu hızlar artar ve daha az çekici bir görünüme sahip olan kırmızımsı – kahverengimsi bir renk ortaya çıkar. Buna kırmızı gelgit adı verilir. Bu kırmızı gelgitlerin hepsi zehirlidir. Evet kaçın, kırmızı alarm!

2 – Karanlıkta Parlayan Hayvanlar

kalamar

@Naturepl.com/Jurgen Freund

Az önce de bahsettiğimiz gibi biyolüminesans, doğal bir kimyasal reaksiyon sonucu bir organizma tarafından ışığın yayılması şeklinde görülür.  Balıklar, kalamar ve yumuşakçalar gibi deniz canlıları arasında da yaygın olarak görülür. Derin denizlerde ışığın ana kaynağı bu biyolüminesanstır. (Sen nelere kadirsin biyolüminesans!) Nitekim sığ sularda çoğu biyolüminesan balık gece ışıklarını gösterir.

fener balığı

@Matt Davis

Örneğin el feneri balıklarının gözleri altında, bu bakterilerden yayılan ışığı yansıtabilecekleri özel bir kese vardır. Bu ışıltı balıklarca gece avlanmak ve iletişim amacıyla kullanılır.

3 – Ay Işığında Orgy!

Ay ışığının aydınlattığı bir geceden daha romantik bir şey düşünebiliyor musunuz? Biyolüminesans ışınlarını da düşünün! Hele bir de Avustralya’daki Büyük Set Resifi’nde bir mercansanız!

mercanların üremesi

@Naturepl.com/Jurgen Freund

Sonbahara denk gelen yılın bir gecesinde yer yüzündeki en büyük orgy gerçekleşir. (Çok ayıp dediğinizi duyar gibiyiz fakat doğaya karşı gelemeyiz.) Yılın bu gecesinde 130’dan fazla mercan türü aynı anda yumurtalarını ve spermlerini 30 – 60 dakikalık bir süre içerisinde suya bırakır. Yumurtalar ve sperm hücreleri salgılandıklarında bir an için asılı kalırlar ve su altı kar fırtınasını başlatmadan hemen önce resifin hayali bir kopyasını oluştururlar. Ay ışığı bu yumurtlama olayının başlaması için bir alarm niteliğindedir. Bu kitlesel yumurtlama olayı doğa alemindeki senkronize davranışların en sıra dışı örneği olabilir. Sizce? Bizce, Çin nüfusunun aynı anda zıplaması ile oluşacak depremden sonra evet.

4 – Köpekbalıkları ve Foklar Gök Kaynaklı Işığa Güvenir

Bazı foklar için mehtaplı geceler romantizmden çok tehlike demektir. Nitekim kış aylarında Güney Afrika’da bulunan False Bay’deki foklar denize girip çıkarken devriye gezen büyük beyaz balıkları tarafından avlanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dolunay ışığında yüzmek isteyen foklar, köpek balıklarının görüş alanına girerler ve av olmaları kolaylaşır. Ancak araştırmalar köpekbalığı saldırılarının daha çok güneş doğduktan sonra gerçekleştiğini göstermektedir. Sanıyoruz foklar dolunay ile görünürlükleri arasındaki ilişkiyi çözmüşler!

beyaz köpek balığı

@Naturepl.com/Chris & Monique Fallows

Foklar için kurtarıcı olan  bir diğer ışık kaynağı yıldızlardır. Bir araştırmada gökyüzü simülasyonu oluşturulmuş, fokların en parlak yıldıza doğru yüzdükleri gözlenmiştir. Dönüş yolunda da yine yıldızlar onlara yön göstermiştir. Açık okyanusta avlanmak için açılan foklar yıldızlardan faydalanır.

5 – Her Gece Yüzeye Çıkan Bilinmeyen Canlılar

Nadir görülen bazı canlılar karanlığın örtüsü altında beslenmek için okyanus yüzeyine göç ederler. Dikey göç olarak adlandırılan bu beslenme hareketi gün batımından şafak vaktine kadar yaygın olarak görülür.

humboldt kalamar

@ Naturepl.com/Franco Banfi

Görseldeki Humboldt kalamar da bu göç sırasında nadiren karşılaşabileceğiniz en göz alıcı deniz hayvanlarından biridir. Humboldt kalamar, renk değiştirme ve tedirgin olduğunda parlak kırmızı bir ışıkla yanıp sönme yetenekleri nedeniyle “kırmızı şeytan” takma adıyla anılır. Son derece agresiftirler ve insanlara saldırdıkları da görülmüştür. Karşılaşmamız durumunda sanıyoruz ölü taklidi yapacağız.

Evet, gördüğünüz gibi ay ışığı sadece romantizm vermiyor bizlere ayrıca tehlikenin, heyecanın da kapılarını aralıyor. Açık denizlere sahip diyarlara yolumuz düşerse sanıyoruz ay ışığında açık havada olmak ve ışık şölenine ortak olmak isteyeceğiz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar