Öğrenince Çok Şaşıracağınız, Sahibini Bilmediğimiz Markalar; TV8, Lumberjack, Gratis…

sahibini bilmediğimiz markalar

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’de oldukça fazla büyük marka ve şirket mevcut. Bunların birçoğu da halk arasında popüler. Ayrıca sahipleri ya da sahipleri olarak bildiğimiz kişiler de öyle. Bu yazıyı okurken çok şaşıracağınıza emin olabilirsiniz. Çünkü sahibi diye bildiğiniz kişilerin aslında o markanın sahibi olmadığını ya da sahiplerinin çok ilginç isimler olduğunu öğreneceksiniz. Giriş kısmını fazla uzatmadan geçelim sahibini bilmediğimiz markalar listemize…

Acun Ilıcalı
Görsel: Yasemin

Öğrenince Çok Şaşıracağınız, Sahibini Bilmediğimiz Markalar

Gratis (Demir Sabancı)

2009’da kurulan Gratis, adı sebebi ile herkes tarafından yabancı bir marka olarak düşünülmektedir. Ancak markanın kurucusu da sahibi de Sedes Holding yani Demir Sabancı’dır. Gratis, kurulduğu günden bu yana, her zaman kozmetik mağazacılığı konusunda Türkiye’nin en çok müşteriye sahip olan markası oldu. 

Sahibini Bilmediğimiz Markalar
Görsel: İzmit Guide

Merinos (İbrahim Erdemoğlu)

Bir dönem İbrahim Tatlıses’in sık sık reklamlarında yer aldığı Merinos markasının İbrahim Tatlıses’e ait olduğu düşünülmektedir. Özellikle orta yaş ve üstündeki vatandaşlarımızın düşüncesi bu şekildedir. Bu yanlış bilinen bir şeydir. Markanın kurucusu Mehmet Erdemoğlu’dur. 2006’da vefat eden Mehmet Erdemoğlu’nun yerine Erdemoğlu Holding’in yönetim kurulu başkanı olan İbrahim Erdemoğlu şu an markanın başındaki kişidir ve Merinos’un reklam anlaşmaları dışında İbrahim Tatlıses ile bir alakası yoktur.

Merinos Halı Mobilya
Görsel: Logowik

Lumberjack (Mehmet Ziylan)

İtalya’da doğmuş bir marka olan Lumberjack, daha sonra Türkler tarafından satın alındı. Herkesin İtalyan kalitesi diyerek aldığı marka, 2012’den bu yana Türk malı olarak satılıyor. Kalitesinde bir değişimin olup olmadığı tartışılır, ancak imajını koruduğu kesin. Özetle Lumberjack’in sahibi Flo Mağazacılık’tır. Flo Mağazacılık’ın sahibi ise Ziylan Grup’tur, yani Mehmet Ziylan’dır.

Lumberjack Logo
Görsel: Logowik

DYO (Mustafa Selim Yaşar)

Sahibini bilmediğimiz markalar arasında yine adı sebebi ile yabancı sanılan bir marka daha var; DYO. Türkiye’nin ilk boya markalarından biri olan DYO, 1954’te kurulmuştur. Yaşar Holding bünyesindeki markanın şu anki sahibi, şirketin yönetim kurulu başkanı Mustafa Selim Yaşar’dır. DYO’nun açılımı da Durmuş Yaşar ve Oğulları’dır.

Sahibini Bilmediğimiz Markalar
Görsel: BÇK

TV8 (Acun Ilıcalı & Ferit Şahenk)

Türkiye’nin son zamanlarda en çok izlenen tv kanalı olan TV8, yayınladığı dizi ve yarışma programları ile oldukça ilgi görüyor. Kanalın sahibi olarak bilinen isim ise Acun Ilıcalı. Ancak bu büyük bir yanılgı. Resmi olarak bilinen şu; kanalın %30’u Doğuş Holding’e yani Ferit Şahenk’e ait. Resmi olarak açıklanmamış olan ise %20’sinin küçük hissedarlara ait olduğu. Acun Ilıcalı kanalın %50’sinin sahibi ve yönetim kurulu başkanı. Ancak kanalı satın aldıktan sonra bir kısım hissesini satmak durumunda kaldı. Dolayısı ile de TV8’e Acun Ilıcalı’nın kanalı demek doğru olmaz. Acun Ilıcalı da kanalın ortaklarından sadece biri.

Sahibini Bilmediğimiz Markalar
Görsel: DonanımHaber

Hacı Şakir (Colgate-Palmolive)

Bu kez de adı sebebi ile hala Türk markası olarak düşünülen bir markadan bahsedeceğiz. Hacı Şakir, her ne kadar Türkler tarafından kurulmuş bir marka olsa da, şu anki sahipleri ABD’lilerdir. ABD merkezli bir ortaklık olan Colgate&Palmolive Company şirketi, Hacı Şakir’i 1999’da satın almıştır. Türkiye’nin ilk markalarından biri olan Hacı Şakir, 22 yıldır yabancılara aittir.

Hacı Şakir Granül Matik Bebekler ve Hassas Ciltler İçin Çamaşır Deterjanı  Lavanta 1500 Gr - ebebek
Görsel: E-Bebek

English Home (Turgut Aydın)

Adı sebebi ile yabancı sanılan bir başka marka da English Home’dur. Marka tamamen Türkler tarafından kurulmuş ve bugünlere getirilmiştir. Kurucusu Aydın Grup’un yönetim kurulu başkanı olan Turgut Aydın’dır. 2009’da kurulan English Home, 300’e yakın mağaza ile Türkiye’de hizmet vermektedir. Ayrıca Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Kuveyt, Kıbrıs, Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan ve İsviçre’de de mağazaları bulunmaktadır.

ENGLISH HOME – Özdemirpark AVM
Görsel: ÖzdemirPark

👉 En Değerli Pablo Picasso Eserleri

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar