Netflix Türkiye Kütüphanesi Neden Sınırlı?

Paylaşmayı unutmayın.

Netflix Türkiye Kütüphanesi Neden Sınırlı? – Çoğu kişinin merak ettiği bu soruyu detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

Netflix Türkiye Kütüphanesi Neden Sınırlı?

Netflix Türkiye, son günlerde oldukça gündemde. Ülkemizde en fazla yapıma sahip dijital platformdan biri olsa da maalesef içerik sayısını yurt dışıyla karşılaştırdığımızda neredeyse hiç yok.

Bunun temel sebeplerinden bir tanesi Netflix’in Türkiye pazarına geç giriş yapmasıdır. Netflix Türkiye oluşmadan önce Digitürk çoğu yapımın lisans hakkını satın alarak dev bir içerik kütüphanesi oluşturdu. Fakat Digitürk dizi ve film sektöründe yeterince gelişemediği için içerik sayısı fazla olsa da arka planda kaldı.

Lisans Hakkı Nedir?

@pexels

Diziler veya filmler lisans hakları ile korunurlar. Çeşitli dijital platformlar belirli bir süre için yapımcıya para ödeyerek o yapımı kendi bünyesine katabilir. Hatta diğer platformda paylaşanlar hakkında yasal işlem bile başlatma hakkında sahiptir. Bu sebeple illegal dizi ve film izleme sitelerinde gördüğünüz “Bu içerik telif sorunu sebebiyle silinmiştir” yazıları ile karşılaşabilirsiniz.

Digitürk, birkaç sene önce Türkiye pazarının büyümeye başladığını anlayarak iyi yapımların telif hakkını aldığından şu anda Netflix ve Blutv gibi platformların içerik sayıları yok denecek kadar azdır.

İçerik Talebinde Bulunmak

netflix-turkiye-kutuphanesi-neden-sinirli?

Netflix’de istediğiniz bir yapım mı var? İstediğiniz içerikleri Netflix’e bildirmeniz mümkün. Eğer yeterli talep gelirse ve Netflix bu içeriğin lisans hakkını alabilecek durumdaysa kendi kütüphanesine ekleyecektir.

İçerik talebinde bulunmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Netflix’te Gördüğümüz Bir Dizi Neden Bir Süre Sonra Yok Olur?

netflix-turkiye-kutuphanesi-neden-sinirli?
@pexels

Lisans hakları sınırsız değildir. Yıllık veya daha uzun süreli anlaşmalar yapılarak haklar kiralanır. Örneğin Netflix’i ele alalım;

Netflix herhangi bir yapımı (örneğin Doctor Who diyelim) kiralar. Kiraladığı süre boyunca bu içeriğin reklamını yaparak (sosyal medya hesaplarında ve yeni gelecek yapımlar listesinde) ne kadar ilgi çektiğine bakar.

Eğer kiraladığı içerik ona verdiği paradan daha fazla kazandırırsa veya kullanıcılar tarafından çok ilgi görürse telif hakkı sözleşmesini yenileyebilir veya süresini uzatabilir. Tam tersi az izlenmesi durumunda o yapıma vereceği parayı farklı bir şekilde değerlendirebilir. Daha iyi anlatmak için bir örnekle açıklayalım;

Sizin bir kırtasiye dükkanınız var. Mavi ve Kırmızı olmak üzere 2 kalem satışa sundunuz. Bir haftanın sonunda mavi kalemden 100 adet sattınız. Kırmızı kalemden ise sadece 2 adet sattınız. Bu durumda tekrar kırmızı kalem alır mısınız? Bunun yerine farklı renkli kalem alarak satışınızı arttırmaya çalışırsınız.

Netflix’te aynı böyle düşünüyor. Çok izlenmeyen yapıma vereceği parayla yeni bir yapım kiralayabilir veya bu bütçeyi çekeceği dizi / film için kullanabilir.

Bu yazımızla birlikte çoğu kişinin merak ettiği Netflix Türkiye kütüphanesi neden sınırlı? sorusunu cevapladık. Aklınızda bir soru işareti mi kaldı? Netflix’in resmi sitesinde yayınlanan Dizilerin ve filmlerin Netflix’te yayınlanması neden sona erer? makalesine göz atabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

Enes ibrahim Aydeniz

Merhaba sevgili Gager. Yaşım 19 Denizli'den katılıyorum. Oyuncu Hesabı ve TeknoDizi sitesini geliştiriyorum. Bu kadar :)

İlgili Sayfalar