Nedir Bu Rock’s Backspages?

Paylaşmayı unutmayın.

1950’lerden günümüze kadar uzanan, dünyanın ilk ve tek pop müzik veritabanı olarak bilinen Rock’s Backpages, Rock ile başlayarak Backpages ile geniş bir yelpazede ele alınan müziği birincil kaynağı makaleler, sesli röportajlar, koleksiyonların eşsiz kaynakları sevenleri ile buluşturmaktadır.

Pop müzik arşivinin hazinesi olan bu site yalnızca akademik boyutta değil müziğin tarihsel açıdan kültürel bir araç olmasına da etken. Dünya müziğinin kütüphanesi olarak hayranlarına ulaşmakta hem geç kalmıyor hem de sesli röportajlar ile plakların bir gün son bulacağı düşüncesiyle ses kayıtlarını veritabanına işliyor. Böylece sanata ve sanatçıya önayak olarak aslında bilinmeyen sanat eserlerini, daha duyulmamış sanatçıları ortaya çıkararak yepyeni müziklerin elde etmemize yardımcı oluyor. Ona, müzik endüstrisi için olağanüstü bir güç denilebilir.

Müzik sahnelerindeki nabzı ele alarak aslında parıltılı sahnelerin ikon haline gelmesi dönemin süspanse etmesiyle etkilenerek pop müzik kültürüne de kalıcı izler bırakmıştır. Eleştirel bakış açısıyla pop müziğin her sürecini ele alan bir çok makale ve röportajı bir araya toplayarak platform içerisinde profiller yaratmıştır.

Popüler Müzik & Rock’s Backspages

https://unsplash.com/@brett_jordan

Evet, müzik evrenseldir. Duyguların ihtiyaç haline dönüşmesiyle bizlerle buluşan bir sanattır. Popüler müzik ise dünyaca yankılanmıştır ve buna en iyi örnek ise kesinlikle Rock müziktir. Peki Rock müzik akımı nasıl günümüze kadar gelmiştir, diyorsanız işte kısaca cevabı.

Rock müzik denildiğinde vazgeçilmez enstrümanlar bas gitar, bateri, elektro gitardır. İsyan ve ağıt kültürü ile kuşaklar arası otoriteyi reddederek özgür müzik akımı başlatmıştır. Blues ile değişime uğrayarak karşımıza çıkmıştır. Nasıl mı? Afrikadaki siyahilerin köle olarak çalıştırıldığı zorlu yaşam koşullarına tepki göstererek notalara dökülmesiyle. İlk olarak beyazların, sonrasında ise tüm dünyanın kalbini fetheden bir müzik türü olan blues, müzikten dönüşerek Rock n Roll ve arkasından Rock müziği getirmiştir. Aslında bunlar aynı mentalite ile savunulmuş müzik tarzlarıdır.

https://unsplash.com/@caleb_woods

Rock kültürünün bir güç olduğunu ifade edebiliriz. 45’lik plaklardan, dergilerden hatta giyim kuşamdaki aykırı tarzı ile aslında bir enerjinin gücüdür. Rock ile müzik dünyasının yıldızları uluslararası rock tarihine adını altın harflerle yazılmıştır. Tüm dünya tarafından keşfedilmesi ile daha bilinir bir hal almıştır. Müziğin özgürce ifade edilmesi yeni fikirleri de doğurmuştur. Kimi zaman  dünya savaşlarının karşısına dikilerek aşkın ve sevginin gücünden bahsetmiştir. Bu imajı popüler müzik akımı ile daimi olarak hep koruyan Rock müzik, dinleyiciyi de kendi içine çekmiştir. 20. yüz yıldan günümüze kadar uzanan köklü bir müzik tarihine sahip olması bu yüzdendir.

Rocks Backspages bu tarihi olgu hakkında bizlere tüm bilgi akışını sağlıyor. Daha yakından merak ettiğimiz sanatçıları, sahneleri, yaşam biçimlerini ve düşünce şekillerini röportajlar yayınlayarak dinleyici ve müzik severlerle buluşturan bir kütüphane sağlıyor.

Rocks Backpages ile Popüler Müzik Dünyaya Kazandırılabiliyor Mu?

https://www.rocksbackpages.com/

Müzik hayatımızda aslında sürekli evrimleşerek yeni akımların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Tarihte kuş sesleri örnek alınarak doğal sesler ile müzik akımı başlamış, ilk olarak klasik müzik ortaya çıkmıştır. Tarihsel yolculuğu da koca bir soy ağacına rastlıyor ve şimdilerde bu soy ağacı gelişerek ve çeşitlenerek sanallaşmakta. Her kesime ve her ruha dokunan müzik çeşitleri kişisel alanlarımızda tercihen değişiyor. Kimimiz rock, kimimiz klasik, kimimiz ise hip-hop sevenleri olmaya devam ediyoruz. İşte bu aşamada ise Rock’s Backpages müziği ve tarihini arşivleyerek günümüze kadar uzantısını, müzik hakkındaki gelişmeleri bizlere anlatıyor. Müziğin evrenselliğini aynı potada eriten Rocks Backpages, popüler müziğin gelişmekteki nabzı olmayı koruyor.

The RBP podcast ile Rocks Backspages Bütünlüğü

https://www.rocksbackpages.com/

İşte bu büyük pop müzik gazeteciliği veritabanındaki bilgileri podcast aracılığı ile toplumla buluşuyor. Röportajların sesli olarak dinleme avantajı sunuyor, müzik adına yazılan makaleleri kitapları inceleyerek bu aşamaya da tanık etmememize imkan sağlıyor. Google Podcast ve Apple Podcasts uygulamarı ile röportajlara ulaşabilirsiniz. Birbirinden güzel müzik röportajlarını site üzerinden okumanız mümkün. Müzik severleri sanatçı ile buluşturan yeni fikirlere yeni tarzlara açık olmayı hedefleyerek daha da yakın olmamızı istiyor olabilir. Bugüne kadar duymadığımız sanatçıları da bizlerle tanıştırıyor. İşte bu da müziği gerçek yerine taşımada oldukça ilgi çekiyor. Popüler müzik hakkında birçok bilgiyi paylaşan kütüphane, arşivini sanal ortamda takip etmek isteyenlere kapılarını fütursuzca açıyor. Müzik tarihi hakkında ise donanımı kuvvetli bir kütüphaneyi keşfetmediyseniz harekete geçmenin tam zamanı. Çünkü müzik daima ruhun gıdası olarak hayat bulmaktadır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar