Nedir Bu Metaverse? Neden Bu Kadar Önemli?

Paylaşmayı unutmayın.

Nedir Bu Metaverse? Neden Bu Kadar Önemli? – Metaverse şu an oldukça fazla duyduğumuz, popüler bir kavram. Özellikle filmlerin ve dizilerin bu konuyu ele almaya başlaması, oyun sektörünün bu konuya eğilmesi metaverse’i gündemde önemli bir yere taşıyor. 

Kelime anlamı olarak “Metaverse” izi 1992’lere kadar uzanıyor. Neal Stephenson distopik, siberpunk romanı Snow Crash’te Metaverse kelimesinden bahsedilir. Ama birçoğumuz için kelimenin altının dolduğu yer Earnest Cline’nın Ready Player One adlı romanıdır. Aynı isimli Spielberg filmi de bu konsepte oldukça popülerlik katmıştır. 

Filmi izlediyseniz veya kitabı okuduysanız az çok aklınızda bir şeyler oluşmuştur. Oluşmadıysa da sizi aşağıya alalım. Bu oldukça ilginç ve korkunç dünyaya adımımızı atalım. İşte karşınızda Metaverse! 

Nedir Bu Metaverse? Neden Bu Kadar Önemli?

Metaverse Nedir?

Metaverse: İnternetin Geleceği Olan Meta-Evren Hakkında Bilmeniz Gerekenler
@listelist

Sokakta yürüdüğünüzü hayal edin. Aniden, ihtiyacınız olan bir ürünü düşünüyorsunuz. Hemen yanınızda, aklınıza gelen ürün ve varyasyonlarla dolu bir otomat beliriyor. Duruyorsunuz, otomattan bir ürün alıyorsunuz. Ürün evinize gidiyor ve siz yolunuza devam ediyorsunuz. 

Sonra, bir karı koca hayal edin. Koca dükkâna gitmeyi teklif ediyor ama karısı ihtiyacı olan ürünün adını ve türünü hatırlayamıyor. Bir arayüz hemen bu ürünü hatırlıyor ve kocanın önüne getiriyor. Hem de stokta olduğu dükkanlarla birlikte.

İnsanların çalıştığı, oynadığı ve sosyalleştiği Metaverse’e , yani alternatif dijital gerçekliklere hoş geldiniz. Buna metaverse, ayna dünyası, AR Bulutu, Magicverse, Spatial internet veya Live Maps diyebilirsiniz. Ancak kesin olan bir şey var, o geliyor ve çok önemli bir yer tutuyor. 

Metaverse Ne Demek? – Nedir Bu Metaverse?

Metaverse nedir? Neden gelecekte internetin yerini alacak? - Webrazzi
@webrazzi

Bu kavramı internette aratırsanız karşınıza birkaç tanım çıkacaktır. Wikipedia bunu, sanal olarak geliştirilmiş fiziksel gerçekliğin ve tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçekliğin ve İnternet’in toplamı dahil olmak üzere fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsaması tarafından oluşturulan ortak bir sanal ortak alan olarak tanımlar. “Metaverse” kelimesi, “meta” (ötesi anlamında) ve “evren” ön ekinin birleşimidir. (Facebook ismini boşuna mı Meta yaptı sanıyorsunuz.) Terim tipik olarak, algılanan bir sanal evrene bağlı kalıcı, paylaşılan ve 3 boyutlu sanal alanlardan oluşan bir interneti tanımlar.

Şu anda interneti yalnızca girdiğinde deneyimleyebiliyorsunuz. Ancak yeni bağlantı, cihazlar ve teknolojilerle her gün her yerde deneyimleyebileceğiz.

Görselleştirmede sorun yaşıyorsanız, işte Adobe’den ve neye benzeyebileceğinin en iyi örneklerinden bir konsept video. Video 2. dakikada başlıyor. 

Metaverse’ün Ne Kadarı Yapıldı?

What is the metaverse and why should we care? - The Face
@thewave

Neal Stephenson bilimkurgu romanında bir terimden daha fazlası olan metaverse bugün inşa ediliyor. Wired’den Kevin Kelly, 2019’da “Mirrorworld’e Hoş Geldiniz” başlıklı bir kapak hikayesinde bundan bahşediyor. İçinde, artırılmış gerçekliğin bir sonraki büyük teknoloji platformunu nasıl ateşleyeceğini anlatıyor. Özünde, “neredeyse hayal bile edilemez bir kapsamda 1’e 1 bir harita oluşturuyoruz. Tamamlandığında, fiziksel gerçekliğimiz dijital evrenle birleşecek.”. Başka bir deyişle, dijital ikiziniz ve evinizin, ülkenizin, ofisinizin ve hatta hayatınızın dijital ikizi ile tanışmaya hazır olun.

Peki, dünya bir reklam panosu haline geldiğinde, robotların uzamsal akıl yürütmeleri olduğunda ve sanal asistanlar tüketiciyle olan ilişkiye sahip olduğunda ne olur? Bu soru sizi bir anlığına duraklattıysa, kesinlikle okumaya devam edin.

Metaverse’e Nasıl Giriyoruz? – Nedir Bu Metaverse?

What is the metaverse? 2 media and information experts explain
@loquesigue

Bugün, metaverse, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alandır. (Ready Player One’ı bir daha düşünün). Sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine göre sürekli olarak büyür ve gelişir. Sonunda, insanlar tamamen sanal olarak (yani sanal gerçeklikle) metaverse’e girebilecektir. Ayrıca artırılmış ve karma gerçeklik yardımıyla fiziksel alanlarında onun bölümleriyle de etkileşime girebilecekler.

Nokia’nın Trend İzciliği Başkanı Leslie Shannon, VRARA’nın Küresel Zirvesi sırasında yakın zamanda yapılan bir konuşmada metaverse veya uzamsal internetin önemine değindi. Konuşması sırasında, “Uzamsal internet, AR ve VR’nin bugün geliştirdiği her şeyin doruk noktasıdır. Şeyler, konumlar veya tarihi olaylar hakkında bilgi alma ve bu bilgiyi dünyanın en alakalı olduğu yere yerleştirme fikridir.”. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik bu bilgi katmanını görmenin yolları olacaktır.

Meta Bilgi Katmanı mı?

Metaverse' กลยุทธ์กระจายรายได้ของ Facebook เพื่อลดการพึ่งพา Apple และ  Google จากนโยบายการเก็บข้อมูลผู้ใช้ที่เข้มงวดมากขึ้น – THE STANDARD
@thestandart

Pazarlama ve iletişim uzmanları, çevrimiçi etkileşim için bir sonraki sınır olduğu için meta veriye dikkat etmelidir. Tıpkı sosyal medyanın çevrimiçi pazarlama ortamında devrim yaratması gibi, metaverse de öyle olacak. Şu anda bir tane paylaşılan meta veriye sahip olmasak da, onu oluşturmaya çalışan şirketler var.

Fortnite, Minecraft ve Animal Crossing artık birer oyun ama zaten büyük kullanıcı tabanlarına, ayrıntılı dünyalara ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahipler. Facebook ayrıca sanal gerçeklik sosyal medya platformu Horizon (şu anda beta sürümünde) ve Live Maps ile kendisini metaverse’e doğru konumlandırıyor. Niantic, Magic Leap, Microsoft ve diğerleri de üzerinde çalışıyor.

Salgın da kültürü çevrimiçi olarak değiştirdi. Zoom’da aile toplantıları, Animal Crossing’e taşınan düğünler, Minecraft’ta mezuniyetler ve neredeyse kıyafet denemeleri yaygın uygulamalar haline geldi. Çevrimiçi sosyal toplantıların daha yaygın hale gelmesi ve çevrimiçi video oyunlarının dünya inşa etmelerini artırmasıyla birlikte, “markaların meta evrende önemli bir rol oynaması kaçınılmazdır.”

Metaverse’i Ne Zaman Kullanacağız? – Nedir Bu Metaverse?

Hepsi gerçek olacak: En iyi metaverse temalı filmler - ShiftDelete.Net
@shiftdelete

Aslında zaten kullanıyorsunuz. Herhangi bir sosyal medya uygulamasına girdiğinizde veya internet üzerinden bir oyun oynadığınızda Metaverse’e adım atıyorsunuz. Dijital karakteriniz o dünyadaki haliniz oluyor ve çeşitli insanlarla paylaşımda bulunuyorsunuz. 

Örneğin Cathy Hackl’ın oğlu 9. yaş günü için bir parti vermek istediğinde, arkadaşları için bir iyilik ya da temalı süslemeler istemedi. Bunun yerine, kutlamayı Roblox’ta yapıp yapamayacaklarını sordu. Kullanıcıların çok sayıda oyun oynamasına ve oluşturmasına olanak tanıyan dijital platformda, Hackl’in oğlu ve arkadaşları sanal avatarları olarak partiye katılacaklardı.

“Takıldılar, oynadılar ve birlikte başka oyunlara gittiler” diyor annesi. “Sırf sanal bir alanda gerçekleşmesi onu daha az gerçek yapmaz. Oğlum için çok gerçek.”

Hackl’ın oğlunun dijital bir etkinlik için lobi yapmasının tek nedeni Ocak ayında açık havada pandemi dostu bir etkinlik düzenlemenin yararsızlığı değildi. Roblox’u, 25 yaşın üzerindeki pek çok kişi bilmiyor olabilir, ancak 13 yaşındaki insanlar arasında platform patlama yaşıyor. 

Ve etkilediği tek yer oyun sektörü de değil. Buyrun ayrıntılar aşağıda. 

Ekonomi

Facebook's vision of the metaverse has a critical flaw | VentureBeat
@venturebeat

Şirketlerin pazarlama stratejilerini çevrimiçi reklam satın almalarından paylaşılan, sanal bir ekonomide var olmaya dönüştürmeleri gerekecek. Şirketlerin meta veri tabanındaki yeni müşterileri hakkında pazar araştırması yapmaları gerekecek. İnsanların metaevrende nasıl hareket ettiği ve tercihlerinin neler olduğu, gerçek hayatta nasıl davrandıklarından ve ne için alışveriş yaptıklarından tamamen farklı olabilir. Buna, sanal asistanların ve robotların tüketici ile olan ilişkiye sahip olduğu ve her şeyin anlam kazanmaya başladığı, robottan tüketiciye iş katmanını ekleyin.

Metaverse veri deposunda reklamlar olacağı kesin olsa da, markalar aslında metaverse’ün kendisini oluşturmanın bir parçası olabilir. Manticore oyunlarının CEO’su Frederic Descamps, “‘Ready, Player, One” filminde bile, Metaverse’i orada kim yaptı? Her şey yaratma eylemiyle ilgili olacak.” der.  Markalar buna sorumluluk ve ahlakla yaklaşmalı. Dünyamızı bir dev reklam haline getirmemelidir. Bu son derece önemlidir.

Kültür – Nedir Bu Metaverse?

Gerçek dünya gibi, CMO’lar da metaverse’deki kültür hakkında bir farkındalığa sahip olmalıdır. Dijital giyim, dünya inşa etme veya pazarlamanın markalar üzerinde gerçek bir etkisi olacaktır. Aralık 2019’da GTA V’de Hong Kong’daki protestocuların giydiklerine benzeyen kıyafet seçenekleri yayınlandı. Oyunda, “Hong Kong protestocuları gibi giyinmiş oyuncular Los Santos’un sokaklarına çıktılar.” Siyahlar içinde sarı baretler ve gaz maskeleri takan oyuncular oyunda ayaklandı. Çinli oyuncular dikkat çekti, karakterlerini polis gibi giydirdi ve protestocu gibi giyinen oyunculara karşı savaştı. Korkunç değil mi?

Online competition between Hong Kong and Chinese gamers broke out in  popular game `` Grand Theft Auto V '' - GIGAZINE
@gigazine

Metaverse’de insanlar tek tek dolaşmayacaklar. Kararlarını etkileyecek arkadaşlıklar, ilişkiler (özerk NPC’ler, hologramlar veya diğer insanlarla) olacak. Markaların, ilişki oyun tarzlarına ve etkileşimlere uyum sağlamaya devam etmesi gerekecek. Müşteriler, sosyal medyadaki gibi markalarla sadece konuşmakla kalmayacak, onlarla 3D formda etkileşime geçebilecekler.

Alışveriş

Çevrimiçi alışveriş tabiki metaverse dünyasında yer alacak. Ancak bu, insanların gerçek hayat için satın alabilecekleri kıyafetleri dijital olarak denemekten daha fazlası anlamına gelecek. 

Metaverse nedir? Ne demek? Metaverse ile neler yapılacak?
@economist

Sanal moda, avatar “kaplamaları” ve sanal gayrimenkul (konut, arabalar, vb.) metaverse’de kendi değerlerine sahip olacak. Şirketler, zenginliğin farklı aşamalarında farklı insanlar için markalar tasarlamak zorunda kalacak. Meta veriye yoğun yatırım yapan kişilerin kendi işleri ve mülkleri olacaktır. Bu nedenle fiziksel gerçeklikte var olmayan işletmelerle ortaklık fırsatları yakalayabilirler.

Moda, bir karakter yaratmanın veya bir avatar tarafından temsil edilmenin büyük bir parçasıdır. Sanal moda evleri ve tasarımcılar, tamamen yeni bir dijital öncelikli giyim pazarına girme şansına sahipler. Metaverse, daha önce mümkün olmayan şekillerde kimlikle ilgilidir.

Eğlence

Fortnite, oyunu gerçek dünya ünlüleri oynuyor ve oyuncular kendileri ünlü oluyor. Bir 2018 Reach3 Insights araştırması, “çoğu yayıncının, arkadaşlarının oyuncularının gerçek hayatta zaten zaman geçirdiğinden çok farklı olmadığını ve bu yayıncıları çok daha ilişkilendirilebilir ve değerli hale getirdiğini” ortaya koyuyor. Metaverse’de markalar önceden hazırlanmış reklamlar, reklamlar ve ürünlerle perde arkasına saklanamayacak. Kendileri cana yakın olmak zorunda kalacaklar.

What is a metaverse and why is everyone talking about it? | New Scientist
@thenewscientist

Metaverse’nin eğlencede kendini nasıl göstermeye başladığının bir başka harika örneği de, John Legend’in Wave XR teknolojisini sanal bir John Legend yayınlamak, hayır kurumu için para toplamak ve 500.000 canlı katılımcı tarafından izlenmek için kullanan son Bigger Love sanal konseridir.

Kısacası internetin yeni bir versiyonu üstünde çalışılıyor ve bunun toplum için büyük etkileri olacağı kesin. Pazarlama, iletişim ve markalaşma uzmanları yeni zorluklarla birlikte yeni fırsatlarla da karşılaşacaklar. Metaverse’in bu yeni çağı, inanılmaz yaratıcılığı açığa çıkaracaktır. Ayrıca markalar ve işletmeler için yeni sınırlar ve ufuklar açacaktır. Fakat asıl soru şu, siz nasıl hazırlanacaksınız?

Kaynakça

  • https://techcrunch.com/sponsor/vcoin/revolutionizing-the-global-metaverse-economy/
  • https://www.forbes.com/sites/cathyhackl/2020/07/05/the-metaverse-is-coming–its-a-very-big-deal/?sh=491ee989440f
  • https://time.com/6116826/what-is-the-metaverse/
  • https://theconversation.com/metaverse-five-things-to-know-and-what-it-could-mean-for-you-171061

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar