Nedir Bu Facebook Messenger Pazarlaması?

nedir-bu-facebook-messenger-pazarlamasi

Paylaşmayı unutmayın.

Facebook Messenger pazarlaması günümüzün en sıcak ve en aktif dijital pazarlama fırsatlarından biri. Neden mi? Çünkü dünya genelinde 1.4 milyar kişi aktif olarak Facebook Messenger kullanıyor. Fakat işletmelerin henüz sadece %1’i bu pazarlama stratejisini kullanıyor. 

Aklınızda bir sürü soru bulunuyor olabilir. Nedir bu Facebook Messenger Pazarlaması? Nasıl çalışır? Kazançları nelerdir? Diğer dijital pazarlama türlerinden farkı nedir? Gelin bu soruların cevaplarına beraber bakalım. 

Facebook Messenger Pazarlaması Nedir? 

Temel anlamda müşteriyle Facebook Messenger platformu üzerinden iletişim kurarak yapılan pazarlama türüdür. Burada tüm iletişimi chatbot dediğimiz konuşma robotları kurarlar. 

Peki bu chatbotlar nasıl sizinle iletişime geçiyor? Aslında bunun birden fazla yolu var. Örneğin en popüler olanı “sohbet patlamasıdır”. Bu türde reklam veren, listesindeki herkese aynı mesajı Facebook Messenger yoluyla atar. Bu mesaj size ulaştığında siz tıklarsınız ve chatbotla konuşmaya başlarsınız. 

Başka bir yol da “Comment Guard”dır. Bu uygulamada siz herhangi bir iletinin altına yorum yaptığınızda ya da beğeni bıraktığınızda chatbot size mesaj gönderir. Böylece herkese mesaj atmak yerine sadece ürün ya da hizmetle ilgili insanlarla iletişime geçilmiş olunur.

Facebook Messenger Pazarlamasının Avantajları Nelerdir? 

Messenger pazarlamasının avantajlarından konuşacaksak ilk olarak açılma oranlarından bahsetmemiz gerekir. Son yıllara baktığınız zaman chatbotlarla konuşmayı tercih eden insanların sayısında büyük bir artış görürsünüz. Çünkü mesajlaşma diğer iletişim kanallarına göre daha hızlı ve anlıktır. Bu da mesajın iletilme ve açılma oranlarını inanılmaz derecede arttırır. 

Örneğin Facebook Messenger size %80’lik bir açılma oranı sunar. Yani bu atılan 10 mesajdan 8’inin potansiyel müşteriye ulaştığını gösterir. Böylece reklamınızın görülüp görülmediğini düşünmenize gerek kalmaz. 

Facebook Messenger’ın başka bir avantajı da size daha kişiselleştirilmiş bir pazarlama deneyimi sunmasıdır. Kişiselleştirme, tıklanma oranlarını ciddi ölçüde arttırır ve hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olur. Chatbot’la topladığınız verileri daha kişisel mesajlar ve paylaşımlar için kullanarak daha etkili pazarlama yapabilirsiniz. 

Son olarak Messenger pazarlamasının bir bütün olmasına değinebiliriz. Chatbotlar alışveriş deneyiminin başından sonuna kadar müşteriyle etkileşimde olması için tasarlanmıştır. Yani bir chatbotla konuşmaya başlarsanız, sadece ürün ve hizmeti tanımakla kalmazsınız. Aynı zamanda ürünü satın da alabilirsiniz. 

Bu ödemeleri almak için özel olarak tasarlanan chatbotlar çok basit bir şekilde satın alma işlemini gerçekleştirebilir. Başka bir sayfaya geçmeniz veya ekstra bilgiler doldurmanız gerekmez. Bu durum hem Messenger uygulamasının kullanılırlığını arttırır hem de işletmenize çok önemli bir gelir sağlar. 

Facebook Messenger Pazarlamasını Nasıl Daha Etkili Kullanabilirsiniz? 

Messenger uygulamaları size devasa açılma oranları, 7/24 müşteri hizmeti ve daha nice hizmet sunar. Ama yine de daha etkili pazarlama yapmak yine sizin elinizde. Birkaç ufak tüyoyla siz de pazarlama stratejilerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. 

Örneğin sohbet patlaması yaparken her seferinde devasa içerikler ve reklamlar paylaşmak yerine arada küçük iletiler ve ilham verici alıntılar paylaşabilirsiniz. Böylece hem okunulurluğunuzu arttırsınız hem de akılda kalma şansınız artar. Kitleniz için en uygun içerikleri bulup ona göre paylaşarak daha çok akılda kalıcı olmaya özen gösterebilirsiniz. 

Facebook Messenger chatbotunu alışveriş deneyimi sağlamakta kullanabileceğiniz gibi alışveriş sonrası içinde kullanabilirsiniz. Bu chatbotlar aynı zamanda müşteri geri bildirimi toplamak ve anket yapmak için harika birer araçtır. Bir chatbot anketi, pop-up anketi veya e-posta anketine göre 2 kat daha fazla geri dönüş sağlayabilir. Çünkü chatbotlar sohbeti çok kolay hale getirirler, tek yapmanız gereken ekranda patlayan simgeye tıklamaktır. 

Sonuç olarak Facebook Messenger pazarlaması dijital pazarlama stratejileri arasındaki en aktif stratejilerden bir tanesi. Gerek yüksek açılma oranları olsun gerekse daha kişiselleştirilmiş reklam kampanyaları, Messenger pazarlaması birçok marka tarafından sıkça tercih ediliyor. Siz de Facebook Messenger Pazarlaması kullanarak işinizi hızlıca büyütebilir, kısa sürede daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar