Müsilaj’ın Etkileri – Bandırma’da Sahil ve Deniz Siyaha Büründü

Paylaşmayı unutmayın.

Müsilaj’ın Etkileri – Bandırma’da Sahil ve Deniz Siyaha Büründü – Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorunu, birçok insanı derinden üzmüştü. Müsilajın temizlenmesi için çalışmalara hemen başlanmış olsa da kirlilik çok ciddi bir seviyede. Marmara’nın tamamen arındırılmasının 3 seneyi bulabileceği konuşuluyor. Henüz bu konu gündemden dahi düşmemişken, denizlerde yeni bir kirliliğin haberi geldi.

Müsilaj’ın Etkileri – Bandırma’da Sahil ve Deniz Siyaha Büründü

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde sahildeki kumun rengi sarıdan siyaha dönüştü. Uzmanlar bu değişimin sebebinin kirlilik ve müsilaj sorunları olduğu değerlendirmesinde bulunyor. Deniz kirliliği ortaya çıkmasına etki eden sanayi atıklarının denize bırakılması, deniz salyası ya da müsilaj, arıtma tesislerinin yetersiz olması, zirai ilaçlar ve evsel atıklar Bandırma’daki problemin başlıca nedeni.

musilajin-etkileri-bandirmada-sahil-ve-deniz-siyaha-burundu
@sozcu

Atıkların arıtılmadan deşarj edilmesi, bu sorunun ana kaynağını oluşturuyor. Ayrıca yine aynı nedenler Bandırma’da hava kirliliği gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına da neden oluyor. Uzmanlar, denizin içerisinde bulunduğu bu durumun bir sinyal olduğunu düşünüyor. Aşırı derecede kirlenen denizler, canlılığını kaybetmemek için bu durumdan kurtarılma zorunda. Diğer yandan siyah renge bürünen kıyı şeridi de kirliliğin en büyük göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Deniz Sıcaklığı 40 Yıllık Ortalamanın Üzerinde

Küresel iklim değişikliği ve bölgede yer alan sanayi kuruluşları, denizlerin dengesini birçok yönden bozuyor. Ortaya çıkan tek sorun kirlilik değil. Müsilaj ve kirlilik dışında da canlı yaşamını tehdit eden unsurlardan söz etmek mümkün. Bunun en büyük örneklerinden birisi de deniz suyu sıcaklığının hızlı bir şekilde artıyor olması. Marmara Denizi’nin şu anki sıcaklığı son 40 yılın ortalamasının 2,5 derece üzerinde seyrediyor. Bu ve bunun gibi birçok faktör bir araya geldiğinde ise çok korkunç bir tablo ortaya çıkıyor.

Son olarak bu noktada, olayın ciddiyetinin anlaşılması için doğal zincire odaklanma gerekiyor. Denizlerin kirlenmesi sadece deniz canlılarını ya da kıyıları etkileyen bir durumdan ibaret değil. Müsilajla dolan denizler, tüm dünya ekosistemini etkiliyor. Ancak baktığımızda atmosferde bulunan enerjinin neredeyse yarısı denizler tarafından üretiliyor. Yani denizlerin kirlenmesi ve işlevini kaybetmesi oksijen üretimini de etkilemş, doğrudan hayatımıza dokunmş oluyor. Kısacası, deniz kirliliği farklı çerçevelerden bakılması gereken bir durum. Karşımıza çıkan tablo tüm ekosistemi tehdit ediyor.

musilajin-etkileri-bandirmada-sahil-ve-deniz-siyaha-burundu
“Doğa ile savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz.” – Hubert Reeves

Her geçen gün yeni bir doğa olayı ile karşı karşıya kalmamızın en büyük nedeni insanoğlunun doymak bilmez işleri… Ne var sanki her şeyi usulüne göre yapsak, sadece cebimizi değil insanları, insanlığı, doğayı ve gelecek nesilleri düşünsek…

Ayrıca Müsilaj hakkındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar