Mobil Telefonlar Endüstrileri Nasıl Etkiledi?

Mobil-Telefonlar-endüstriye-etkileri

Paylaşmayı unutmayın.

Mobil Telefonlar Endüstrileri Nasıl Etkiledi? – Mobil telefon dediğimiz zaman herkesin uzaktan yakından aşina olduğu ve hayatımızın tam orta noktasında bulunan cihazlardan bahsediyoruz. Şu an belki çoğu işimizi bu mobilden hızlı bir şekilde halledebiliyoruz fakat bu durum her zaman böyle değildi. Özellikle son 10 yıldaki mobil telefonların evrimine baktığımız zaman büyük bir sıçrama görüyoruz. Bu evrim, insanların kişisel hayatlarını etkilediği gibi endüstride de büyük bir değişim yarattı. 

Biz de bu yazımızda mobil telefonun evrimini ve endüstrideki değişimini araştırdık. Hayatımızı derinden etkileyen bu küçük cihazların yaşam sürecinini merak ediyorsanız sizi aşağıya bekliyoruz! 

Mobil Telefonlar – Doğuşu

İlk kablosuz telefonların patenti 1908 yılında alınmış olsa da aslında ilk mobil telefon diyebileceğimiz cihazlara 1940’lara kadar rastlanmaz. 1940 yılında AT&T mühendislerinin geliştirdiği baz istasyonlarıyla ilk mobil cihazlar taksiler ve ambulanslar tarafından telsiz gibi kullanılmaya başlar. 1973 yılında Motorola mobil telefonları seri üretime sokana kadar mobil iletişim oldukça kısıtlıdır. 

1980’den sonra mobil endüstri gelişmeye ve değişmeye başlar. 2000’li yılların başına kadar Nokia’nın domine ettiği mobil iletişime SMS, GPRS gibi özellikler gelmeye başlar. 2003’e kadar ARGE çalışmaları devam eder. 2003 yılında ise bir devrim yaşanır: 3G sistemleri başarılı bir şekilde kullanılmaya başlanır ve böylece akıllı telefonların çağı başlar. 

Akıllı Telefon Endüstrisinin Yükselişi 

@houstonpublicmedia

2003’ten sonra ülkeler mobil iletişim sistemlerini yavaş yavaş 3G’ye adapte etmeye başlar. Böylece kullanıcılar sınırlı da olsa interneti mobil cihazlardan kullanmaya başlarlar. Fakat bağlantı ve iletişim sistemleri yeterli olmasına rağmen telefonlar yetersiz gelmeye başlar böylece farklı cihazlara ihtiyaç duyulur. 

2007’de iPhone’lar piyasaya sürülür. 2008’de ilk Android cihazlar ortaya çıkar. Böylece akıllı telefonlar dünyayı değiştirmeye başlar. 2009 yılında İngiltere’de ilk 4G denemeleri başlar. 2009’un sonuna doğru başarıya ulaşılır ve mobil cihazlarda 150Mbps hıza ulaşılır. 

2009 yılında WhatsApp dünyaya açılır ve insanların internet üzerinden mesajlaşmasına olanak sağlanmış olur. Şu an 1.2 milyar kullanıcıya ulaşmış olan WhatsApp haberleşme sektörünü tamamıyla değiştirir. 

Mobil Telefonlar – Endüstriye Etkileri

Akıllı telefon endüstrisi, tüketiciler, reklam verenler ve yayıncılar için değer yaratmak için harika bir kaynak olduğunu kanıtlamıştır. Örneğin 2019 yılında 165.7 milyar dolar olan mobil reklam harcamalarının 2020 yılında 380 milyar doları geçmesi beklenmektedir. 

Benzer şekilde akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla telefon uygulamalarına olan talep de artış göstermiştir. Kullanıcılar keşfetmek için yeni uygulamalar ararken şirketler de her gün markete yeni uygulamalar sürüyor. Araştırma şirketi AppAnnie, 2020 yılında uygulama indirme sayısının 204 milyarı aşacağını söylüyor. Yine aynı araştırmaya göre 2020 uygulama harcamalarının 120 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yani yaklaşık olarak tüm küresel müzik endüstrisinin iki katı. 

Başka bir kilit noktada da telefonlara harcanan süre. 2017’de insanlar gününün %10’unun telefonda geçirirken bu oran 2019 yılında %35’e kadar çıkıyor. Yani bir insan gününün ortalama 3.7 saatini telefonunda geçiriyor. 

Mobil aynı zamanda oyun sektörünü de domine etmeye devam ediyor. En popüler oyun platformu olan “mobil” pazarın %55’ini oluşturuyor. 2019 verilerine göre 100 milyar doları aşan harcamaların 2020 yılında iki katına çıkması bekleniyor. 

AppAnnie’ye göre oyun dışı mobil market harcamalarının %60’ını Z jenerasyonu oluşturuyor. Sadece ABD’de 150 milyarlık harcamagücü bulunan Z jenerasyonunun 2020 yılında da mobil endüstrinin temel hedef kitlesi olması bekleniyor.

En Çok Etkilenen 5 Sektör Nedir? 

AppAnnie’nin araştırmasında en büyük değişimi yaşayacak olan beş sektör de yer alıyor. 

Oyun: 86 milyar dolarlık global harcamayla mobil oyun sektöründe diğer tüm oyun sektörlerinin toplamından %25 fazla harcama yapılıyor. 

Finans: Finans teknolojilerinin mobile yönelmesiyle geleneksel bankacılık sistemleri ve uygulamaları yavaş yavaş terk ediliyor. Mobil ödeme hizmetleri yaygınlaşmaya devam ediyor. 

Parakende Pazarı: Mobil, çevrimiçi ve mağaza içi satışların arkasındaki itici güç olarak yerini sağlamlaştırıyor. 

Video: Netflix kullanıcılarının %25’i telefonunu tercih ediyor. YouTube,TikTok gibi uygulamaların kullanımında da büyük bir artış gözüküyor. 

Sosyal Medya: Sosyal medyanın kalesi olan mobil, bu sektörü domine etmeye devam ediyor. Telefon kullanıcıları zamanlarının %50’sini sosyal medya uygulamalarında harcıyor. 

Mobil cihazlar gün geçtikçe daha önemli hale geliyor ve sabit uygulamalar terk ediliyor. Bu durum endüstride de değişimlere yol açıyor. Artık market harcamalarımızdan, uçak biletlerine kadar her şeyi telefonumuzdan tek tıkla halledebiliyoruz. Sosyal medyaya istediğimiz her an her yerden ulaşıyoruz. Haberler akıllı telefonumuza geliyor, istediğimiz filmleri telefonumuza kaydedip ne zaman istersek orada izleyebiliyoruz. Kısacası mobil cihazlar hayatımızın çok önemli bir parçası. Bakalım gelecekte de bu yerini koruyabilecek mi? 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar