Mobil Fotoğrafçılık Tüyoları

Paylaşmayı unutmayın.

Mobil Fotoğrafçılık Tüyoları – Günümüzde teknolojinin gelişime paralel olarak hızla gelişen akıllı telefonlar, hayatımıza yeni alışkanlıklar katıyor. Akıllı telefonların üzerinde yer alan gelişmiş kameralarla birlikte mobil fotoğrafçılık olarak isimlendirebileceğimiz yeni bir alan ortaya çıktı. Eskiden iyi bir fotoğraf çekmek için fotoğraf makinesine ihtiyaç duyuyorduk. Fakat günümüzde böyle bir gereksinim yok. Neredeyse hepimizin cebinde olan akıllı telefonlarla da mükemmel fotoğraflar çekmek mümkün. Peki, daha başarılı fotoğraflar çekmek için ne yapılması gerekiyor? Bu içerikte sizler için iyi fotoğraf çekme taktikleri hazırladık. İşte güzel fotoğraflar çekebilmek için yapmanız gerekenler;

Mobil Fotoğrafçılık Tüyoları

Photo by Jonah Pettrich on Unsplash

Lensinizi Temizlemeyi Unutmayın

Kulağa basit gelebilir fakat çok önemli bir nokta. Cep telefonları tüm gün boyunca cebimizde, elimizde ya da çantamızda, kısacası birçok yere temas ediyor. Dolayısıyla lens, ciddi anlamda kirlenebiliyor. Lens temizlenmeden fotoğraf çekildiği takdirde bulanıklık, sensörlere yeteri kadar ışık gelmemesi gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. İyi fotoğraf çekmek için lensinizi mutlaka temiz tutmalısınız. 

Dijital Zoom Yapmaktan Kaçının

Photo by Juan Di Nella on Unsplash

Akıllı telefonların neredeyse hepsinde dijital zoom özelliği bulunuyor. Her ne kadar telefonda yer alan, zaman zaman kullanışlı olan bir özellik olsa da kaliteli fotoğraf çekmek için büyük bir engel. Tabi telefonunuzda optik zoom varsa kullanabilirsiniz, optik zoom ile çekilen fotoğraflarda çözünürlük düşüklüğü gibi sonuçlarla karşılaşılmaz.

Birden Fazla Fotoğraf Çekin

mobil-fotografcilik-tuyolari
Photo by Soragrit Wongsa on Unsplash

Tek bir kare hiçbir zaman yeterli değildir. Birden fazla fotoğraf çekin ve arasından en iyi olanı seçin. Bu noktada fotoğrafı çektiğiniz açıları değiştirmekte faydalı olacaktır.

Fotoğraf Düzenlemeyi Abartmayın

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Elbette fotoğraf editlemek gerekiyor. Fakat aşırıya kaçmamakta da fayda var. Aksi takdirde aşırı yapay bir görüntü ortaya çıkabiliyor. Fotoğraf editlerken özellikle de HDR etkisini dikkat etmek faydalı olacaktır. Ayrıca fotoğrafın temasına uygun bir şekilde editlemek, daha iyi bir görüntü yakalamanızı sağlayacaktır.

Kamerayı Düzgün Odaklayın – Mobil Fotoğrafçılık Tüyoları

Photo by Sajjad Zabihi on Unsplash

Herhangi bir fotoğraf çekerken, fotoğrafın ana temasının ön planda olması son derece önemlidir. Fotoğrafı gören kişinin ilk olarak dikkatini çekmesi gereken şey fotoğrafın konusudur. Dolayısıyla doğru odaklama yapmakta atlanılmaması gereken bir husus. Fakat telefonunuzun kamerası gelişmiş özelliklere sahipse yapay zeka sayesinde en doğru odaklamaları otomatik olarak yakalayabilirsiniz.

Temiz Bir Arka Planda Fotoğraf Çekin

mobil-fotografcilik-tuyolari
Photo by Marcus P. on Unsplash

Bir fotoğrafın güzel gözükmesi, güzel fotoğraf çekmek için odaklanılması gerekenlerden birisi de fotoğrafın arka planıdır. Arka planda fotoğrafın ana temasına aykırı şeylerin olmamasına özen gösterin. Bunun için fotoğraf çektiğiniz pozisyonu değiştirebilir, fotoğraf açısını değiştirebilir ya da farklı bir perspektiften yaklaşmayı deneyebilirsiniz. 

Fotoğraf Çekerken Telefonu Sarsmayın

mobil-fotografcilik-tuyolari
Photo by Andrea Zanenga on Unsplash

Gelişmiş teknolojiye sahip telefonlarda, her ne kadar sarsıntı önleyici sistemler yer alıyor olsa da bütün telefonlarda bu sistemin varlığından söz edemeyiz. İyi fotoğraf çekmek için yapılması gerekenler arasında en önemlilerinden birisi de telefonu iyi tutmaktır. Telefonu tutuşunuz rahat olmalıdır. Aynı pozisyonda uzun süre telefon tutmak, telefonu sabit bir şekilde tutmanıza engel olacaktır. 

Doğru Işığı Ayarlayın

Işık, belki de iyi fotoğraf çekme teknikleri arasında en önemlisidir. Işık kaynağını karşınıza almaktan mümkün olduğunca kaçının. Işığın telefonun üzerinde değil de fotoğrafı çekilecek konunun üzerine geldiğinden emin olun. 

Flaş Kullanmayın – Mobil Fotoğrafçılık Tüyoları

mobil-fotografcilik-tuyolari
Photo by Kipras Štreimikis on Unsplash

Son olarak Flaş kullanmak, iyi bir fotoğraf çekmenin önündeki en büyük engellerden bir tanesi olarak değerlendirilebilir. Diğer yandan eğer akıllı telefonunuzla iyi bir fotoğraf çekmek istiyorsanız doğal ışıklardan faydalanmayı deneyin. Ayrıca akıllı telefonlarınız üzerinden ışık ayarı yapamayacağınızdan fotoğraf konusunun parlamasına neden olabilirsiniz. Doğal ışık, her zaman için çok daha şık bir görünüm sağlayacaktır Bu nedenle gün ışığından faydalanın fakat güneşin tepede olduğu saatlerden de mümkün olduğunca kaçının.  

Ek olarak fotoğraf veya video ile ilgilenmek için çok pahallı ekipmanlara ihtiyacınız olmadığını bilmeniz gerekiyor. Bir telefon ile fotoğraflar çekebilir, o telefona alacağınız bir gimbal ile harika videolar çekebilirsiniz. Siz tecrübenizi bu şekilde kazanarak ilerleyip sonrasında yapacağınız ticari işler ile ekipmanlarınızı büyütebilirsiniz. Unutmayın! Çıkıp, çekin ve bunu tekrarlayın!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar