Metabolizma Hızlandırma Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

Metabolizma Hızlandırma Yolları. Metabolizma sağlığı genel yargının aksine dışarıdan görünebilece ya da ölçümü yapılabilece bir sağlık durumu değildir. Baktığımız zaman fazla kilolar ya da obezite problemleri, metabolizma sağlığının bozulmasının sonuçları olarak değerlendiriliyor. Fakat bu doğru bir yargı değildir. Aslında durum tam tersidir denilebilir. Kilo artışı ya da obezite, sağlıksız bir metabolizmanın nedeni değil göstergesi şeklinde değerlendirilmelidir. İdeal kilo sınırları içerisinde yer alan, ince bir vücuda sahip olan ya da zayıf olarak nitelendirdiğimiz insanlarında yaklaşık %20’sinde metabolizma sorunları bulunmaktadır. Yani, metabolizma rahatsızlıkları her zaman dış görünümü etkilemez. 

Metabolizma; vücutta yaşanan tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Bu sistemin sağlıklı bir biçimde çalışıyor olması dokuların, organların, hatta hücrelerin dahi işlevselliğini etkilemekte ve daha güçlü kılmaktadır. Ayrıca sağlıksız metabolizma bağışıklık sistemi üzerinde de birtakım olumsuz etkilere sahiptir. Peki, birçok insanın merak ettiği metabolizma nasıl hızlandırılır sorusunun cevabı nedir?

Metabolizma Hızlandırma Yolları 

Tam olarak Metabolizma sağlığı konusunda bazı adımlar atmak mümkün. Metabolizma daha sağlıklı ve eskisine göre daha hızlı hale getirilebilir. İşte metabolizmayı hızlandırmanın yolları;

metabolizma-hizlandirma-yollari
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Stres Kontrolünü Sağlayın

Stres seviyesinin iyi yönetimi, metabolik sistemlerin uzun vadede sağlıklı işlemesini garantiye alır. Günlük yaşantılarınıza stres azaltıcı bazı rutinler ekleyebilirsiniz. Özellikle de uzun bir süre göz önünde bulundurulduğunda birçok fayda görülmesi mümkündür.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Düzenli Egzersizler Yapın

Hareket etmek, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olduğu gibi metabolizma üzerinde de bazı etkilere sahip. Haftada 4 – 6 defa, 30 dakikalık egzersizler yapılması tavsiye edilmektedir. 

metabolizma-hizlandirma-yollari
Photo by Lily Banse on Unsplash

Sağlıklı Besinler Tüketin

Sağlıklı beslenme düzeni, metabolizma hızlandırma yollarının en önemlilerindendir. Taze meyveler, balık gibi Omega-3 açısından güçlü besinler ve avokado gibi yüksek lifli besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca işlenmiş, paketlenmiş ürünlerden de olabildiğince uzak durmakta fayda var.

Metabolizma Hızlandırma Yolları’ndan bir diğeri ise; Kaliteli Bir Uyku Düzeni Kurun

metabolizma-hizlandirma-yollari
Photo by Gregory Pappas on Unsplash

Son olarak bedenin optimal dengesinin kurulması için gerekli metabolik ve hormonal aktiviteler uyku esnasında gerçekleştirilir. Çeşitli araştırmalara göre; uykusuzluk ve kaliteli uyku yoksunluğunun metabolizma üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sağlıklı çalışan bir metabolizma ve düzenli, kaliteli, yeterli uyku arasında doğrudan bağlantı bulunmaktadır.  

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar