Merhamet Kültürü Oluşturmak İçin 6 Yol

Paylaşmayı unutmayın.

Merhamet Kültürü Oluşturmak İçin 6 Yol – En derin düzeyde şefkat, başkası için gerçekten en iyisini dilememizi gerektirir. Merhamet kültürü, başkalarını koşulsuz olarak sevmek demektir. Sevgiyi anlamak için bir buzdağı düşünelim. Buzdağının görünen kısmı, diğer insanların görmesine izin verdiğimiz kısımdır. Bazılarımız için veya bazı durumlarda görünen kısım çok küçüktür. Kendimizi daha fazla açtığımızda, bunun harika hissettirdiğini hemen fark ederiz. O kadar iyi hissettirir ki daha fazlasını paylaşmak isteriz. Bunun neticesinde de buzdağımızdaki su seviyesini indiririz.  

Acımızdan Merhamet Doğsun

Çoğu zaman, hayatımızda en yakın olduğumuz insanlar, su hattını en aşağı çektiğimiz kişilerdir. Belki lise ya da üniversite arkadaşlarımızdır. Bizi en uzun süredir tanıyan kişilerdir. Paylaştığımız deneyimler nedeniyle, buzdağının yüzeyin altındaki daha büyük kısmını görürler. Hobilerimizi veya tutkularımızı paylaşırlar. Bu kişilerle belli alanlarda birlikte su seviyesinin çok altına ineriz.

Zor bir deneyimi, hatta bir travmayı paylaştığımız diğer insanlarla özel, derin bir bağ kurarız. Belki geçmişte aynı kayıpları yaşayıp keder konusunda benzersiz bir anlayışa sahip olmuş olabiliriz. Acı verici durumları çözmeye çalışırken, kendimizi iyileştirmenin yollarını ararken, bu insanlar hayatımızda olduğu için derin bir minnettarlık duyarız. Onlarla her şeyi paylaşabiliriz. Yükümüzü hafifletebiliriz. Kendi deneyimlerimizi yansıtırlar. İyileşmemize yardımcı olurlar. Su seviyemizi düşürdüğümüzde, ürkmezler. Bizi anlarlar. Kırılganlığımıza bağlılıklarını kanıtlamak için kendi yaralarını paylaşırlar. Gerilimi bir kenara bırakarak derince nefes veririz. Sonunda hikayemizi anlatacak birini bulduğumuz için çok rahatlarız. Yara izlerimizi gün ışığına çıkarmamız gerektiğini fark ederiz.

merhamet-kulturu-olusturmak-icin-6-yol
Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

Tüm buzdağımızı paylaşabileceğimiz, ruhumuzu ortaya koyabileceğimiz, bizi sevecek ve tüm kusurlarımız için olduğu kadar tüm gücümüz için de takdir edecek birini bulacak kadar şanslıysak, bu nadiren yaşayacağımız bir deneyim olacaktır. Adeta bir hazine gibi. Bunu genellikle kendimiz için bile yapmayız. Karanlık anılarımızdan -kendimizin çirkin yanlarından- utanç ya da tiksinme duyarız. Dürüst olmak ve tüm buzdağımızı kendi ışığımıza maruz bırakmak yeterince zordur. Kendimizi tam olarak görmek ve sevmek ancak merhamet kültürü ile mümkündür. Bu, tüm varlığımızın saygıyla anılması ve koşulsuz olarak sevilip ışığa maruz kalması demektir.

Şairler bu duyguya dokunabilecek kelimeleri ararlar. Sanatçılar, derinlerde bir şeyleri uyandıran ve harekete geçiren renk kombinasyonları ararlar. Bunu kendimize koşulsuz olarak sunmayı öğrenebiliriz. Koşulsuz olarak birbirimize de sunabiliriz.

Merhamet Kültürü Oluşturmak İçin 6 Basit Adım

Mikro Şefkat

Mikro saldırganlıkların tersi, mikro şefkatlerdir. Bunlar her gün, her an yapabileceğimiz eylemlerdir. Mikro-şefkatler benden bize her geçişimizde, herhangi bir canlıyla her bağlantı kurduğumuzda ortaya çıkar. Bunlar, bir başkasının ışığının daha parlak yanması yardımcı olmak için bilinçli olarak yapabileceğimiz şeylerdir.

Gülümsemek

Aslında hiç de zor değildir. Köpeğimizi gezdirirken ya da bir toplantıya başlarken, bakkalda sıraya girdiğimizde sadece gülümseyip merhaba diyebiliriz.

merhamet-kulturu-olusturmak-icin-6-yol
Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

Övmek

Bu eylem gülümsemeyi takip eder. Birini gördüğümüzde, önce onlara gülümseyebiliriz. Sonrasında, o kişi hakkında iyi bir şey fark edebiliriz. Bunu dile getirmek her şeyi daha güzel kılacaktır: “Ah, küpelerini çok beğendim.” “Ayakkabıların ne kadar da havalı.” “Geçen haftaki toplantıda söylediklerin çok etkileyiciydi.” “Seni gördüğüme minnettarım.”

Dahil Etmek

Bir toplantıda ya da etkinlikte çoğu zaman sadece belli başlı birkaç ses duyarız, diğerleri ise sessiz kalır. Sessiz olanları biz gruba dahil edebiliriz. “Söyleyeceklerini gerçekten duymak isterim” diyebiliriz.

Ayrıca bakabilirsiniz: Annelere Özel Bir Mesaj Var!

Dinlemek

Bir kişiyi derinden anlamak niyetiyle sadece dinleyin. Bu, bir süreliğine kendi hikayenizi düşünmeden ona odaklanmayı gerektirir. Araya girmeden bekleyin ve ne demeye çalıştığını, neyi neden dediğini düşünün.

Merak Etmek – Merhamet Kültürü Oluşturmak İçin 6 Yol

Birine kendini daha iyi hissettirecek sorular sorabilirsiniz. Merhamet kültürü oluşturmak için o kişi merak ettiğinizi belli edin. Onunla ilgili detayları hatırladığınızı gösterin. “Şu veranda projesi nasıl gidiyor?” “Köpeğin bu hafta nasıl?” “Annenin sağlığı daha iyi mi? ”

Merhamet büyük bir eylem olmak zorunda değildir. İşyerimizde, ailemizde, mahallemizde basit jestlerle şefkat kültürü oluşturabiliriz. Bunların her birini açık yüreklilikle yapmak kendimizi de daha iyi hissetmemizi sağlar.

Ayrıca bakabilirsiniz: Carpe Diem: Şimdi veya Bir Gün!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar